Osman Selim Kocahanoğlu

Osman Selim Kocahanoğlu

AFEDERSİNİZ, SİZ NE SANMIŞTINIZ?

Oliver Cromwel'in Tarihi Nutku     

Değerli okurlar. Bugün sizlere  küçükte olsa bir bilgi üreteyim istemiştim. Yirmi yıldır yemek yediğim bir lokantacı     dostumuzu gene Corona'dan kaybettik. Moralim de bozuktu. Epeydir aklımda olan ve İngiltkere'de bir  nisan ayında cereyan etmiş  bir  olayı   sunayım istedim.  Bilindiği üzere İngiliz devriminin öncüsü olarak General Oliver Cromwel (1599-1658) bilinir.  Aynı zamanda   prüten mezhebine bağlı koyu bir dindar   olan Cromwel, bir gün kilisede vaz dinlerken rahibin  sözlerine  sinirlenerek, "KES ULAN ŞU ZIRVALARI İN AŞAĞI " diye bağıran ve  devrimin ilk adımını atan kişidir.

Bu genç ve soylu general 1653 senesinin 20 Nisan günü, yanındaki 40 adamıyla kralın oluşturduğu parlamentoyu  basarak  meclis  üyelerine hitaben bir nutuk okumuştur. Bundan sonrasının İngilteresi artık Cromwel yönetiminde yürüyen bir   Cumhuriyet olacaktır.    İngiltere kralı  I.Charles 27 Ocak 1649'da vatana ihanetten saray avlusunda boynu vurularak idam edilmiştir.  Kısacası general  Cromwel 1650'den 1658 yılında ölene kadar ülkeyi tek başına kendi otoritesiyle yönetecektir.  

Burada uzun boylu İngiliz devrimi anlatılacak değildir. Gelmek istediğimiz nokta İngiliz devriminin öncüsü Cromwel'in 20 nisan parlamento baskınında kralcı üyelere karşı okuduğu nutuktur. Sadece ve sadece ülkesinin çıkarlarını kollayan yurtsever  generalin  kükrercesine okunan bu  hitabesi, literatürde  tarihi şekillendiren 50 söylevden biri sayılır. İşte metni: 

EYYY!!   BU MECLİSİN AŞAĞILIK MENSUPLARI!...

ACELE EDİN VE DEFOLUP GİDİN...

".... Oturumunuzu sonlandırmaya geldim. Bu Meclisi, yaptığınız her icraat ile kirletmenize ve şerefsizleştirmenize artık kalıcı bir son vermeye geldim. 

Siz FİTNECİ  - fesatçı meclis üyeleri, siz ki iyi bir hükümet olmak dışındaki her şeysiniz!!  Siz kiralık  SEFİL yaratıklar, zavallılar, ülkesini en küçük şahsi çıkar adına satılığa çıkaranlar, birkaç kuruş için Tanrı'ya ihanet edenler, içinizde bir parça da olsun erdem kalmadı mı? 

Bir parça vicdan da mı yok?  Bir sahtekar kadar bile dindar değilsiniz!  Para sizin yeni Tanrınız olmuş! 

Satılığa çıkarmadığınız bir değer kalmadı. Ulusunuz adına iyi bir şey düşünemez misiniz?  Sizi çıkarcılar sürüsü, bulunduğunuz bu kutsal meclisi, o varlığınızla kirletiyorsunuz!  Halkın size verdiği yetkiyi kötüye kullandınız.  Siz, halkın umutsuz dertlerine çare olmalıydınız. 

Kendiniz halka en büyük dert kaynağı oldunuz!  Ama ülkemiz, beni bu meclisi temizlemeye çağırdı!  Ve bu gücü de bana Tanrı verdi. 

Vay halinize! Şimdi derhal defolun!!!  Acele edin rüşvetin köleleri!  Acele edin, gidin!  Süslü saltanat eşyalarınızı alın ve defolup gidin!..

( ..... )"

Hitabenin bu kadarı bize yetiyor. Oliver Cromvel'in bilmem 400 sene önce söylediği bu ateşli ve devrimci nutuktan  günümüz siyasetine,  özellikle  bize  bir ders çıkarılabilir mi? Şimdi de başka birisi çıkıp aynı kelime ve sözleri söylese bilmem haksız  sayılır mı?  Gerçi İngiltere'de Cromwel'in ölümü sonrası gene meşruti  krallığa dönüldü ama, onun getirdiği seküler ve dünyevi ilkelere dokunulmadı. İngiltere'de bir siyasetçi veya kilise papazı çıkıp da bundan sonra yasaları İncil'in hükümleri ve İsa'nın havarilerine dayandıralım  demedi.  Akıl ve bilim yolu onlara yetiyordu.  İngiliz rejimi dünya demokrasi tarihine gene örnek gösterilmeye devam ediyor... 

OSK / 29 Nisan 2021

Önceki ve Sonraki Yazılar