Pekcan Türkeş

Pekcan Türkeş

“BOYALI KUŞ”LAR ÜLKESİ URUGUAY 

Güney Amerika'nın güney kısmında yer alan Uruguay’ın yerli dilinde anlamı “Boyalı Kuş” .Doğu tarafı Atlantik ile kaplı olan Uruguay, Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerle komşudur. Yaklaşık 3,5 milyon nüfusa sahip olan Uruguay'ın en tanınmış şehri aynı zamanda ülke nüfusunun % 50'sini barındıran başkent Montevideo'dur. Montevideo aynı şekilde ülkenin siyasi, bilimsel, kültürel ve sanayi alanındaki gelişmeler bakımından da önemli bir merkezidir. Hareketli bir limana da sahip olan kent, ülkenin ticari faaliyetlerine de yön vermektedir.
Göz alıcı güzellikteki kumsalları ve sörf için elverişli havasıyla bölgenin en önemli turizm noktalarından biri olan Uruguay, kaliteli yaşam standartları ve gelişmiş ekonomik düzeyiyle ‘Güney Amerika’nın İsviçre’si olarak da anılıyor.

PLAZA INDEPENDENCİA BAĞIMSIZLIK MEYDANI

19. yüzyılın ikinci çeyreğinde oluşturulan bu tarihi şehir meydanı, başkent  Montevideo'nun kalbi durumundadır. Meşhur mimar Carlo Zuchhi'nin tasarladığı meydan, 1860 yıllarına gelindiğinde Bernardo Poncini tarafından birtakım değişikliklere uğratılmıştır. Kentin siyasi, idari ve sivil toplum kuruluşlarına ait binalarının çevrelediği meydanda birçok heykel de bulunmaktadır. Yürüyüş yolları, ağaçlandırılmış alanları ve banklarıyla da dikkat çeken meydan, Uruguay'ın gezilecek yerlerindendir.

CİUDAD VİEJA ESKİ ŞEHİR

Koloniyal döneminden kalma binalarıyla başkent Montevideo’nun tarihi bölgesini oluşturan Ciudad Vieja (Eski Şehir), ülkenin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri. Burada etrafı çevreleyen ilginç kafe ve restoranlarda zaman geçirebilir ya da kendinizi sokaklara atıp eski evler ve arabalar arasında keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

MONTEVİDEO METROPOLİTAN KATEDRALİ

Montevideo'nun Ciudad Vieja bölgesinde Roma Katolik kilisesi olarak hizmet veren Catedral Metropolitana de Montevideo (Montevideo Katedrali), ülkedeki Katolik nüfusun en önemli ibadethanelerinden biri. 1740’lı yıllarda inşaatına başlanılan ancak yıllar içerisinde mimari değişimlerden geçen bu tarihi yapı, tuğla materyali kullanılarak 1804 yılında tamamlanmıştır. Aziz Philip ve James'e ithaf edilen katedral, Neo-Klasik mimari tarzının Uruguay'daki en değerli örneklerindendir. 

TORRES GARCİA MÜZESİ

Montevideo'nun tarihi Ciudad Vieja bölgesinde yer alan müze, tarihi simgeler ve Joaquin Torres Garcia tarafından boyanan portrelerin sergilendiği ünlü bir müzedir. Picasso'nun da eserlerinin bulunduğu müze, her yıl yaklaşık 100 bin ziyaretçi çekmektedir. Kurumda tablolar, çizimler, özgün yazılar, arşivler, nesneler ve mobilyalar da sunulmaktadır. 1949 yılından bu yana hizmet veren müze, belediye tarafından finanse edilmektedir.

MAAŞININ BÜYÜK BİR KISMINI YOKSULLARA BAĞIŞLAYAN BİR CUMHURBAŞKANI

Dünyanın en sevilen Cumhurbaşkanı’ olarak tanınan Uruguay’ın eski başkanı José Mujica; bir çiftlik evinde yaşıyor. Başkan ve karısı, birlikte tarlada çalışıyor, çiçek yetiştiriyorlar. Güvenliği ise sadece iki polis memuru ve üç bacaklı Manuela adlı köpek sağlıyor. Maaşının yüzde 70’ini “İhtiyacım yok” diye yoksullara bağışlamış. Birleşmiş Milletler’de yaptığı ve “Kalıcı olan aşk, dostluk, dayanışma ve ailedir. Belirleyici olan hayat olmalıdır. Birikim, tüketim değil” dediği konuşması dünyayı sarstı. Che Guevara’yı tanıdı. Fidel Castro’nun, Hugo Chavez’in sırdaşı oldu. ABD’nin Küba ile yakınlaşmasında aracıydı.

MERCADO DEL PUERTO

Mercado del Puerto (Liman Pazarı), bir liman şehri olan Montevideo’nun en popüler ve hareketli turistik noktalarından biri. Burada kısa bir gezi yapmak, şehrin farklı yüzü ve kültürel lezzetleriyle tanışmak için güzel bir şans olabilir. Seyahatlerinde yerel yaşamın arasına karışmayı sevenler bu pazara mutlaka uğramalı.

SOLİS TİYATROSU 

Başkent Montevideo'da yer alan bu mükemmel yapı, ülkenin en eski tiyatro binasıdır. 1856 yılında inşa edilen tiyatro binası kentin işlek bölgelerinden Plaza Independencia alanında bulunmaktadır. 1998 ve 2004 yılları arasında kapsamlı bir yenileme işleminden geçen tiyatro binası çok değerli tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapmaktadır.

RİO NEGRO SİYAH NEHİR

Uruguay'ın en önemli akarsuyudur. Brezilya'nın güneyindeki dağlık bölgeden akan Rio Negro tam 750 km boyunca akar. Baraj gölü ve hidroelektirk santralleri ile dolu olan nehir, balık çeşitliliği bakımından da oldukça zengindir. Uruguay'ın turistik yerlerinden birine dönüşen Rio Negro, balıkçılık faaliyetlerinin de yaygın olarak yapıldığı nehirlerdendir.

URUGUAY'DA MARİJUANA (ESRAR) KULLANIMI SERBEST ANCAK...

Uruguay, Marijuana (Esrar ) üretimi, dağıtımı ve satışı yasalarla serbest bırakılan dünyada tek ülke.
Ancak bu Serbestlik Vatandaşlara mahsus. Turistlerin içmesi yasak.
Şimdilik Montevideo’daki 16 eczane hükumetin kontrolünde esrar satışı yapıyor. 10 gramlık paketlerde satılan esrarın gramı 1.30 dolar, herkesin haftalık 10 gram satın alma hakkı bulunuyor.
Ülkede, esrar almak isteyen bir kişi 18 yaşını geçmiş ve Ulusal Esrar Yönetmeliği ve Denetimi Enstitüsü veri tabanına kayıt yaptırmış olmak zorunda.Tüketicilerin tüm bilgileri ve alışveriş geçmişleri parmak izi okuyucusu ile kayıt altına alınıyor.
Uruguay vatandaşları eczanelerden haftada 10, ayda ise 40 gram esrar satın alabiliyor.
Dijital parmak izi ile belirlenecek satışlarda kotayı geçmeye çalışan kişilere cezalar veriliyor. Özellikle esrar üzerinde yoğunlaşması beklenen uyuşturucu satış fiyatlarını ise hükümet belirliyor.Uruguay vatandaşı Eczaneden tohum ya da bitki halinde satın alıp,yetiştirip içebilir.
Bugün 18 bin kişi Uruguay hükümeti tarafından satılan esrarı satın alıyor.

MATE ÇAYI

Uruguay'da sabah ve akşam insanlar  ellerinde termos  ve pipetle kına renginde bir şey içerken dikkatinizi çekecek.Bu Mate adı yeşil çay gibi bir bitki. Uruguay’da genç, yaşlı hatta yer yer çocuk fark etmeksizin çok büyük bir kesim mate içmek için sabahtan akşama kadar ellerinde termos ve mate bardağı ile dolaşıyorlar.

EMPANADA ÇİĞ BÖREK 

Empanada, İspanya, Orta Amerika, Filipinler ve başta Şili, Arjantin, Paraguay, Uruguay, Peru, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Venezuela olmak üzere Güney Amerika'da içi doldurularak yapılan ve yenen bir börektir. Et ya da peynirden yapılan Empanada adı verilen atıştırmalıklar gezinirken karnınızı doyurmanız için alabileceğiniz lezzetli yiyeceklerden biridir. Empanada, esasen bizdeki Çiğ Börek ve Poğaça ile yakınlık gösteren, İtalyanların Panzerotti’sine benzeyen özellikle Güney Amerika’daki ülkelerde benzer ve farklı isimlerle yapılıp çoğunlukla kızartılarak sunulan bir börek çeşididir.

FESTİVAL VE KARNAVALLAR ÜLKESİ URUGUAY

Uruguay festival ve karnavallarıyla ünlü ülkelerden biridir. Özellikle Nisan ve Eylül ayları arasında birden çok festivale ev sahipliği yapan Uruguay’da her yıl Şubat ayında ülkenin başkenti Montevideo’da düzenlenen Las Llamadas festivalinde
rengarenk dansçılar, renkli sokaklar ve kocaman davullarıyla birbirinden eğlenceli şölenlere ev sahipliği yapıyor. Eski Afrika kültürünün yansıtıldığı festivale her ülkeden binlerce insan katılarak eğlencenin parçası oluyor.
Uruguay’ın en büyük ve otantik festivallerinden biri olan Fiesta de la Patria Gaucha Festivali’nde dans ve müzik eşliğinde her yıl Mart ayında ülkenin geleneksel tatları olan bonfile ve barbeküyü keyfi yaşanıyor.

URUGUAY'IN ST.TROPEZ'Sİ ’DE DEV EL HEYKELİ

Uruguay’ın sahil şeridinde yer alan Punta del Este; Montevideo’dan 130 kilometre uzaklıkta .
 Güney Amerika’nın Ibiza’sı, Uruguay’ın St. Tropez’si denilen Punta del Este'nin en bilindik sembolü “La Mano” ismini verdikleri, kumlara gömülmüş dev el heykeli (Mano de Punta) Şilili ünlü sanatçı Mario Irarrazabal tarafından yapılan heykel, kumdan çıkan bir insan elinin parmaklarını aksettiriyor.Brava Plajı üzerinde yer alan 1982 yılında yapılan heykel, Los DeDos adıyla da anılmaktadır. Uruguay'ın en tanınmış noktalarından biri haline gelen Mano de Punta del Este mutlaka görülmelidir.
Butik dükkanları, el sanatları mağazaları, tasarım kokan dükkanlarıyla hediyelik almak için çok ideal bir yer.

URUGUAY VE MONTEVİDEO'NUN ANIMSATTIKLARI 

?Uruguay Türkiye arası vize uygulaması yok ama aktarmalı gittiğiniz Avrupa ülkeleri transit vize isteyebilir.
?Dünyada 8 saatlik çalışma süresini ilk yürürlüğe koyan ülke Uruguay.
?İsteyen herkese vatandaşlık veriliyor.
?İlk futbol dünya kupası 1930’da Uruguay’da yapıldı. Uruguay Dünya Kupası finalinde Arjantin'i 4-2 yenen Uruguay Milli Takımı Şampiyon oldu.
?Dünyanın en geniş nehri Rio de la Plata, Uruguay'da.
?1846’da Uruguay Latin Amerika’da köleliği yasaklayan ilk ülke oldu
?Güney Amerika'nın Küba'dan sonra en az şiddet suçu işlenen ikinci ülkesi
?Güney Amerika’nın yaşam kalitesi en yüksek ülkesi.Asgari ücret 350$.
?Uruguay bebek ölüm oranı, ortalama yaşam süresi, okur-yazar oranı, kişi başı milli gelir gibi parametrelerin tamamında Türkiye’den önde ve dünya sıralamasında iyi bir yerde.
?İlk dünya kupası finalinin oynandığı  Centenario stadı ve altındaki futbol müzesi var.
?Uruguay'da Tango,Futbol ve Pandomim çok yaygın.
?Birleşmiş Milletler raporuna göre dünyanın dokuzuncu en “yeşil” ve “yaşanabilir” ülkesi.
?Transparency International 2008 raporuna göre yolsuzlukta dünyada en iyi beşinci ülke.
?Futbolcu olamamış, rüyaları dışında, ama futboldan kopamamış "Gölgede ve Güneşte Futbol" gibi kitabların efsanevi yazarı Eduardo Galeano'nın yaşamış olduğu Şehir.
?Okuma-yazma oranı Küba'dan sonra kıtada en yüksek ikinci ülke.
?Kimilerine göre Montevideo; Uruguay'ın yalnız ve hüzünlü şehri. Karşı kıyıda yer alan Buenos Aires çoştukça Montevideo içine daha bir kapanır. Yalnızların ve mutsuzların şehridir.
?Montevideo;  hem benzerlik hem yüz ölçümü bakımından Kadıköy kadar büyüklükte.
?Özellikle et konusunda öncü ülkelerden kabul ediliyorlar ve 80’in üzerinde ülkeye ihracatı var,
?Sınır Tanımayan Gazeteciler’e (Reporters Sans Frontières) göre kıtanın en özgür basını Uruguay’da.
?Montevideo; Latin Amerika’nın en eşcinsel dostu şehirlerinden biri.

Önceki ve Sonraki Yazılar