Pekcan Türkeş

Pekcan Türkeş

HİÇ UYUMAYAN AMERİKA’NIN HAREKETLİ ŞEHRİ: LAS VEGAS

Dünyanın en  ünlü kumarhaneleri ile tanınan Las Vegas; ABD'nin kurulduğu dönemlerde mafya ve organize çetelerin bulunduğu denetimden yoksun demiryolu geçiş istasyonu olan bir kentmiş.1931 yılında kumarhanelerin ABD'de legal statü kazanmasının ardından, eski bir gangster olan Bugsy Siegel burayı bir kumarhane merkezi şeklinde tasarlayıp, hayata geçirmiş.1940'lardan sonra artan ilgi ile birlikte şehrin nüfusu ve ekonomisi bugüne dek katlanarak artmıştır.

Las vegas İspanyol’ca "otlaklar, çayırlar" anlamına gelmektedir, ki bu adı bundan birkaç yüzyıl önce Los Angeles’e gitmeye çalışan İspanyol tüccarlar tüm o çölün ortasında yeşil ve su kaynaklarıyla dolu bu vahayı keşfedince koymuşlar. Eskiden  "jornada del muerto “ölüm yolculuğu" dedikleri seferleri Las Vegas üzerinden yapılırmış.

PİYASA CADDESİ STRİP BULVARI

Casino’ların bulunduğu piyasa caddesi Strip Bulvarını yürüyerek gezebilirsiniz. Ayrıca 7/24 çalışan Deuce Otobüsleri ve MGM Grand ile Sahara Avenua arasında çalışan monorail (tek raylı )ile de gezebilirsiniz.
Strip denilen ana caddede bir çok otelin yanı sıra Bellagio Çeşmeleri, Eyfel Kulesi, Luxor Piramidi ve Sfenks ile Venedik Kanallarını da görebileceğiniz yerler size tam bir Las Vegas atmosferi yaşatacaktır. Strip’de yer alan ve Zafer Takı, Opera Binası, Louvre Müzesi ve Eyfel Kulesi gibi Paris’in en önemli yapılarının birer kopyasını bulunduran Las Vegas’ta Paris’i yaşayabilirsiniz.
Strip caddesindeki restaurantların arasında Forrest Gump filmindeki ünlü shrimp (karides) restaurantı Bubba Gump da bulunuyor. Las Vegas’ı boydan boya geçen Strip denilen ana caddeye geldiğinizde önemli otellerle karşılaşırsınız;

Excalibur( Peri masallarını andırıyor), Mandalay Bay, Luxor(Piramit görünümünde), New York New York, Monte Carlo, Cosmopolitan, Planet Hollywood, Bellagio, Paris(Eyfel Kulesi) Caesars Palace, Mirage, Treasure Island, Venetian.

Oteller arasında tramvayımsı Vagonlarla tek raylı sistem kurmuşlar. Otellerin içlerinde, kent çıkışlarında outletler var. London Eye gibi dönme dolap olan high roller ile Stratospher isimli kuleden bakmak keyifli oluyor.

KUMAR VE KADIN TİCARETİNİN YASAKLANMADIĞI EYALET

Nevada eyaleti tüm Amerikan Birleşik Devletleri'nde kumarın ve fuhuşun yasal olduğu tek eyalettir. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde mevcut olan en katı uyuşturucu yasalarına sahip olan eyaletlerden biridir. Las Vegas kumarhaneleriyle ünlü bir eyalet olmasına rağmen ayrıca birçok teknoloji şirketine de ev sahipliği yapmaktadır.

HAVUZ SHOW BELLAGİO HOTEL

Baş döndürücü şehre girer girmez meşhur Las Vegas Strip( Bulvarı) ve otelleri karşınıza çıkıyor.İşte bu otellerden biri de Las Vegas Bulvarındaki Bellagio Oteli.

Las Vegas otel ve kumarhaneleri genellikle dünyanın ünlü mimari eserlerinden esinlenerek tasarlanmıştır. İtalyan tarzı dekore edilmiş Bellagio Hotel'in hemen önündeki büyük havuz şovu ünlüdür. Müzik eşliğinde suyun gökkuşağı renklerine bürünerek dans ettiği bu şöhretli lüks Otel -Kumarhanenin ismi, İtalya’nın Bellagio bölgesindeki Como Gölü’nden esinlenerek 1998 yılında inşa edilmiş.Bellagio Oteli'nin en dikkat çekici özelliklerinden birisi bina ile Las Vegas Strip arasında yer alan ve de 3.2 hektarlık alana yayılan yapay göldür.

Bellagio Çeşmesi adı verilen ve müzik ile senkronize su gösterileri bu gölde periyodik olarak gerçekleşmektedir.

Otelin müştemilatından sayılan 151 metre yükseliğindeki Ana Kule ,36 kat ve 3,105 odadan oluşmaktadır. Ana kulenin güneyinde yer alan Spa Tower kulesi de 119 metre olup, 33 katlıdır ve de 935 odaya sahiptir.

ÇİÇEK BAHÇESİ VE CAMDAN ÇİÇEKLER

Bellagio'nun bir başka özelliği ise içindeki çiçek bahçesidir, bu görkemli bahçedeki çiçekler her ay yenilenmekte ve sezonuna göre değiştirilmektedir.Ayrıca 190 metrekarelik ana giriş lobisinde 2,000 adet elle üflenmiş cam çiçekten oluşan ve Chihuly's Fiori di Como adı verilen bir dekorasyon bulunur. 

Bu otel yakın zamanlarda çekilen Ocean's Eleven ve Ocean's Twelve adlı macera filmlerine de mekân olmuştur. Bu filmlerde otelin gösterişli kumarhanesinin nasıl soyulduğu anlatılmaktadır. 
Ayrıca şehrin girişindeki büyük ışıklı Panodan anlaşılacağı üzere ünlü Sihirbaz David Copperfield ile Cirque Du Soleil’in (Güneş Sirk) gösterileri de Otelde yapılıyor.

HİÇ UYUMAYAN ŞEHİR: LAS VEGAS

Las Vegas’ı boydan boya geçen Strip denilen ana caddeye geldiğinizde Hollywood'da olduğu gibi çeşitli kostümler içinde show yapanlarla. karşılaşırsınız.

Las Vegas insan eliyle yaratılmış bir harikalar diyarı. Muhteşem mimarî tarzda inşa edilmiş oteller, alışveriş ve show merkezleri,hiç uyumayan ve işlenen günahların sır olarak kaldığı bir şehir.

Kumar makinalarıyla Benzin istasyonlarındaki marketlerde her yerde karşılaşıyorsunuz.”Kumarda kazanan Aşkda kaybeder"sözü belleğimde yerleştiği ve Aşkda kazanmak için Bendeniz bu aletlerle pek ilgilenmedim.

ZİPLİNE HEYECANINI  YAŞAYIN!

Las Vegas’ta her türlü heyecanı ve adrenalini tadabilirsiniz, buna zipline da dahil. Bilindiği üzere Zipline, yüksek bir noktadan, alçak bir noktaya bağlanmış çelik halat vasıtası ile emniyet kemeri giyerek kendi ağırlığınızla ve yerçekimi yardımıyla kayma aktivitesine denir. 

Zipline kullanırken aşağınızda ilginç manzaralarla karşılanabiliyorsunuz.

SUÇ MÜZESİ MOB

Şehrin mafya ve organize suçlarla dolu uzak geçmişine ışık tutan organize suçlara adanmış olan Mob Müzesinde Al Capone, Bugsy Siegel, John Gotti gibi gangsterler ile Eliot Ness ve Herry Anslinger gibi FBI ajanlarına dair bilgi edinebilir, geçmişte suç işleme veya önleme amacıyla kullanılmış çeşitli objeler yanında görseller ve videoları da görebilirsiniz.

RED NOSE DAY KIRMIZI BURUN GÜNÜ

Red Nose Day (Kırmızı Burun Günü) ismiyle bilinen yardım kuruluşu her yıl çeşitli yerlerde etkinlikler yapıp,para topluyor. Ünlülerin programa katılımıyla, danslar ve şovlarla renklendirilen bu özel günde, bağışçılardan toplanan olağanüstü rakam, her organizasyon sonunda farklı bir ülkede farklı bir sosyal sorun için kullanılıyor. Birleşik Krallık'ta Etyopya’daki kıtlığa tepki olarak 1985 senesinde kurulan Comic Relief isimli yardım organizasyonun en dikkat çekici faaliyetlerinden birisi de Red Nose Day.

H U $ B A N D  T O  BE - KOCA OLACAK ERKEK

Bellagio Hotelinde muzip bir genç giydiği tulumun üzerine "Hu$band to be"ibaresini koydurmuş.Tercüme edersek "İdeal Koca;Dolarlı Paralıdır.Husband (Koca) olmanın şartı =$ “No money No Honey” Paran olmazsa Balın (Sevgili) da olmaz.

RED ROCK CANYON

Kızıl Kaya Kanyonu;Grand Canyon’u andırıyor. Her yıl bir milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan, oluşum 600 milyon yıl öncesine dayanıyor.Red Rock Canyon Koruma bölgesi Las Vegas'a 24 km mesafede.Kızıl Kaya daki en yüksek tepesi La Madre Mountain Dağı 2,485 metre yüksekliktedir.

GHOST TOWN HAYALET KASABA

Las Vegas'ın kurulmuş olduğu Nevada/Mojave Çölünün ortasında 1800'lü yıllarda batının en verimli gümüş madeni bulunan "Hayalet Kasaba" "Ghost Town"kalıntıları var.

Colorado Nehri kıyısında bir zamanlar Maden işletmelerinin bulunduğu "Ghost Town" 'da vahşi batı ruhunu hissedebilirsiniz.

İKLİMİ

Yaz ayları oldukça sıcak geçmekle birlikte, sıcaklığın yer yer 45 dereceyi geçtiği gözlenmekte ancak nem oranının düşük olması hissedilen ısının fazla etkili olmamasını sağlamaktadır.

Bu nedenle Las Vegas'ı en iyi ziyaret etme zamanı eylül ayı ile mayıs ayı arasındaki aylardır.

AMERİKA VE LAS VEGAS’IN ANIMSATTIKLARI

- Amerika; gençliğinin baharında ailesinden kopup yeni dünyaya yelken açan Karl Rossmann’ın hikayesini anlatan Kafka romanıdır.
-”Big Brother” George Orwell’in  "1984" adlı kitabında geçen bir cümledir. “Büyük Kardeş Sizi Gözetliyor” İşte bu Big Brother; Amerika’dır. Günümüz insanı da zaman zaman tüm sistemin kendini izlediğini düşünmektedir açıkcası, zira modern hayata adapte olmuş bir kişi gün içerisinde belki de 50 yerde izini bırakıyordur : internet, kredi kartı, güvenlik kameraları vb. yollarla.
- Amerikan Rüyası, (American Dream) çok çalışma ile başarı, refah ve şöhretin yakalanabileceği fikrini savunan bir düşünce biçimi ve geleneğidir. 
- Amerika’da ortalama olarak, günde 3 tane cinsiyet değiştirme operasyonu yapılmaktadır.
- Amerika; dünya genelindeki antidepresan tüketiminin üçte ikisini gerçekleştiren ülke.

- Amerika; dünya nüfusunun yüzde dördüne sahip olduğu halde dünyadaki enerjinin yüzde yirmi beşini tüketiyor.
- Amerika’da her iki çocuktan biri annesiz ya da babasız olarak büyüyor.

- Ayaküstü  yemek anlamına gelen Fast-Food'un mucidi Amerika’dır.
- Amerika; Orta Doğu’da çıkan halk isyanlarının arkasında yatan modern sömürge devleti.
-Turkey Day; Amerikalıların Şükran günü (Thanksgiving ) için kullandığı bir tabir. Bu gün sahip olunan nimetler için şükran duyulduğu ve duyulan şükranın yemek masasında ailece ifade edildiği bir gün olmasından ziyade, yemek masasında tıkınılan geleneksel yemeklere (fırında hindi, patates püresi, buğulanmış mısır, buğulanmış balkabağı, bezelye, yabanmersini sosu başta olmak üzere ) odaklanma halidir.
-Amerika’da çocuklara "aman ne şeker şeysin " diyerek yaklaşmayın, çocuk tacizi konusunda paranoya derecesinde dikkatliler.
- ‘Aa! ah ne sevimliymiş bu' nidalarıyla tanımadığınız birinin köpeğini "izin istemeden" sevmeye kalkışmayın!
-Amerika’da mesafe belirtilirken“Blok” tabiri kullanılır.Her blok 100 sayıdır.
- “Bir Zamanlar Amerika’da “filmi New York’da hayatta kalmaya çalışan yoksul bir çocuğun nasıl birden 30'lu yılların en azılı gangster lideri olduğu anlatılır.
- Las Vegas’daki “Venetian” Otelin küçük bir replikası Doha Villagio Mall Gondolania Tema Parkında bulunuyor.

- Resmi rakamlara göre tam 921 nükleer bomba testinin yapıldığı Nevada test sahasının sadece 100 kilometre uzağında. 
- Las Vegas’ı kumar dışında ünlü yapan bir başka özelliği daha var: milyonlarca Amerika’lı  evlenmek icin  Las Vegas’ı seçiyor. Bu seçim tesadüfi bir tercih değil. Las Vegas’ ın diğer Amerikan kentlerine oranla sahip olduğu ayrıcalıklı konumu evlilik törenlerinde de kendini gösteriyor. hiçbir formaliteye gerek duymadan, bir kimlik belgesiyle bu iş ortalama bir saat içinde hallediliyor. bir sektor haline gelen bu sistemin amacı evlenmek isteyenlere yasal prosedürleri en az ölçüde yansıtmak. bunun için kurulan şirketler evlenecek çiftlere alternatif paketler sunuyor. 50 dolardan 5 bin dolara kadar değişen bu paketler zevkinize ve bütçenize uygun bir tören sunuyor.
- Otellerin çoğu Avrupa şehirlerinin karakteristik özelliğini gösteren sembollere özenerek yapılmış: Venedik gondolu, Eyfel kulesi, Forum Meydanı, Aşk Çeşmesi...
-Ceasera AVM su ve ateş gösterisi yapılıyor.
- Las Vegas’daki kumarhanelerin hiçbir yerinde saat yoktur. 
-Las Vegas’da insanlar uyumasın diye bazı geceler şehire düşük frekans ses dalgaları veriliyormuş.(!)
- Las Vegas ;santimetrekareye en fazla kamera düşen kent
- Nevada;pek çok  maden yatağına sahip bir eyalet.Öyle ki gümüş cevherlerinin çokluğu bu eyaletin 'the silver state' diye adlandırılmasına neden olmuştur.
-Nevada’nın başkenti Carson City.
- İsviçre gibi ilmin, bilimin merkezlerinden biridir Nevada.
-Yüzbaşı Tom Miks burda yaşamıştır.
- Eyaletin girişinde “Good Luck” İyi Şans yazan tek yerdir.
-Kıbrıs'ın tatil merkezi  Maraş bölgesi  Las Vegas olarak biliniyor. Avrupa’nın milyoner iş adamlarına, Marliyn Monroe, Sophia Loren gibi dünyaca ünlü isimlere ev sahipliği yapan Hayalet Şehir Maraş geçtiğimiz ay turizme açıldı.
-Hong Kong’a bağlı Macau Adası da  Asya’nın Las Vegas’ı olarak biliniyor.
- Gürcistan’ın Batum şehri Kafkasya’nın “Laz Vegası” olarak tanınıyor. Batum’daki Las Vegas’ı aratmayan Casinoları Türkler arasında oldukça rağbet görüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar