Pekcan Türkeş

Pekcan Türkeş

KANARYA ADALARI VE PALMİYELER ŞEHRİ LAS PALMAS

Afrika'nın kuzeybatı sahili Fas’tan 210 km uzaklıktaki Las Palmas de Gran Canaria, İspanya'nın Kanarya Adaları Özerk Bölgesi'nin Santa Cruz de Tenerife şehri ile birlikte başkentidir.

Kanarya Adaları içinde en kalabalık nüfus yoğunluğuna sahip Gran Canaria, insanlığa MÖ. 500’lü yıllardan bu yana ev olmuş.

Her yıl binlerce misafiri ağırlayan Gran Canaria; bembeyaz kumsalları ve yeşil vadileriyle dünya üzerindeki büyüleyici yerlerin başında geliyor.

LAS PALMAS SANTA ANA KATEDRALİ

Las Palmas şehrinin eski kasabası olan Vegueta’nın tam kalbinde muhteşem bir meydan ve Roma Katolik kilisesi Santa Ana Katedrali yer alır. Katedralin hikayesi oldukça ilginç.15. yy’da yapımına başlanan katedralin yapımına çok kez ara verilmiş. Santa Ana Katedrali’nin uzun inşaat süresi sonunda Gotikten Neoklasik tarza kadar tam bir dönemsel karışıklığa sahip olmuş. Mimari açıdan geleneksel Kanaryalı yapı olan katedralin içinde bulunan heykeller, işlemeler, mimarisi ve devasa boyuttaki orgu detaylıca incelemeye değer. Belli saatlerde bir asansör ile katedralin çatısına çıkarak adayı tüm Atlantik Okyanusu’nu ve limanı kuş bakışı izleyebilirsiniz.

KANARYA (KÖPEK) ADALARI

Santa Ana Katedrali önündeki Bronz köpek heykelleri meydanın en önemli simgesi. Kanarya Adaları isminin sarı kanarya kuşlarından geldiği düşünülür hep. Oysaki eski çağda Romalılar adalardan birinde yüzlerce vahşi köpek görüyor ve adaları Insula Canum olarak adlandırıyor. Sonraları adada yabani saka kuşlarının olduğu farkediliyor ve adaya ‘köpek adası kuşları “ deniliyor. Tabii ada daha sonraları “Talih Adaları “olarak da biliniyor. Adanın adının kendilerini Canarii olarak adlandıran bir çeteden geldiği de öne sürülmekte. Köpekler de Kanarya Adaları’nın bayraklarında yeralan bir simge.

KOLOMB’UN EVİ Casa de Colón

Santa Ana Katedrali’nin hemen arkasında adanın en sembolik binası olan Casa de Colón (Kristof Kolomb’un Evi) bulunuyor. Kolomb ünlü Amerika seyahatine çıktığı zaman Gran Canaria’yı ziyaret etmiş ve günümüzde müzenin bir bölümü olan valinin evinde konaklamış.

Evin mimarisi son derece keyifli. Özellikle ortasında yer alan avlusu görülmeye değer. Tarih müzesi olarak görev yapan Kolomb’un Evi bünyesinde çok farklı kültürlere ve zamanlara ait nesneleri bir arada barındırıyor. Kolomb öncesi Avrupalı Flemenk tablolar, Kanarya adalarında görülen 19. yy. Amerikan Barok tarzı eserler, Amerika kıtasının keşfine öncülük eden haritalar gibi harika bir koleksiyonu burada inceleyebilirsiniz.

Amerika’nın kaşifi olduğu düşünülen Kristof Kolomb’un 1400’lü yıllarda yaşadığı evi, bugün müze olarak kullanılıyor. Hem kaşifin kişisel eşyalarını hem de farklı dönemlerin objelerini sergileyen müzenin binasının mimarisi de hayli ilgi çekiyor.

GABİNETE LİTERARİO EDEBİ EV 

Gabinete Literario, adanın şehir merkezi sayılan Las Palmas’ta yer alan, Gran Canaria’nın zarif ve en popüler yerlerinden biri kabul ediliyor. Bina, kültürel organizasyonlara ev sahipliği yapıyor, Kanarya Adaları’nın kültürel ve bilimsel gelişimine odaklanıyor. Türkçe karşılığı “Edebi Ev” olarak çevrilebilecek bu görkemli yapı, geceleri ışıklandırmalarla daha da etkileyici hale geliyor.
Eski şehir merkezinin dar sokaklarında yürüdüğünüz zaman karşınıza bir anda muazzam güzelliği ile bembeyaz bir bina olarak çıkan Gabinete Literario’nun içinde son derece lüks bir restoran olan O’clock yer alıyor.

KANARYA ADALARI MÜZESİ

Eşsiz arkeolojik kalıntıların, eski fotoğraf ve belgelerin, kitapların sergilendiği müze, 1879’dan beri varlığını sürdürüyor. 
Adanın yerlileri ve tarihi yaşamları hakkında seramik, antik dekorasyon ürünleri, el aletleri, eşyalar ve özellikle adanın mağaralarında bulunan mumyalar ilginizi çekecektir. 

PERES GALDOZ TİYATROSU

Sadece tiyatro gösterileriyle sınırlı kalmayan Perez Galdos Tiyatrosu’nda unutulmaz opera, bale ve klasik müzik etkinlikleri de izleyebilirsiniz. Oldukça eski bir binada hizmet veren tiyatro 1887 yılında açılmış.

ELDER MÜZESİ

Santa Catalina parkında bilim ve teknoloji müzesi yer almaktadır. Müzede yer alan interaktif sergileri incelemek için kesinlikle bir kaç saat ayırmaya değer. Diğer tüm müzelerin aksine buradaki temel kural “Eserlere DOKUNMAMAK Yasaktır!” Müzede yer alan tüm eserleri kurcalamanız buraya yapacağınız ziyareti çok daha eğlenceli kılacaktır. Görünmez olabilir, farklı gezegenlerde kilonuzu ölçebilir, orjinal bir turbojete binebilir ve oyunlar, filmlerle dolu bir çok eğlenceli, öğretici aktivitenin parçası olabilirsiniz.

NESTOR MÜZESİ

Kanarya Adaları’nın tanınmış ressamı Nestor de la Torre’nin adını taşıyan müze, ressamın eserlerinin yanında dünyaca ünlü modern sanat eserlerine de ev sahipliği yapıyor.

CUEVA PİNTADA MÜZESİ 

Bir çiftçi tarafından 19.yy’ın sonlarında keşfedilen mağara, günümüzde koruma altına alınıp müze haline getirilmiş. Gran Canaria’nın eski ve önemli yerleşim birimlerinden biri olduğu düşünülüyor. Mağara duvarları üzerinde geometrik şekiller, çizimler, ay ve güneş takvimlerine dair desenler bulunuyor.

DORAMAS PARKI

Şehrin egzotik havasıyla büyüleyen parkı Doramas; çeşit çeşit bitkiler, havuzlar ve heykellerle fantastik bir ortam sunuyor. 19.yy’da adaya gelen İngilizler tarafından yapılan park adını Gran Canaria tarihinde önemli olan bir kahramandan alıyormuş.

TRİANA BÖLGESİ

Triana bölgesi eski merkez Vegueta’ya oldukça yakındır. Adanın en hareketli caddelerinden biri olan Triana yürüyüş yapmak, çevreyi izlemek ve kendinizi yerel hissetmek için harika bir noktadır. 19. yy’a kadar denizcilerin yer aldığı Triana daha sonra ticari bölge olarak yeniden düzenlenmiş ve şehrin üst tabaka soylularının tercih ettiği bir alana dönüşmüş. 2. Dünya savaşına kadar Triana’nın sokaklarında “La Pepa” isimli bir tramvay çalışıyormuş. Günümüzde tramvay çalışmıyor olsa da raylarını görmeniz mümkün.

Artık bu cadde trafiğe tamamen kapalı. Caddede Zara, H&M, Massimo Dutti, Stradivarius gibi çok ünlü ve yüksek kaliteli dükkanlar bulunmaktadır. Bütçeniz ile bir sıkıntınız yok ise burada çılgınca alışverişin tadını çıkarabilir, sokak boyunca bulunan banklarda oturup çevredeki sanatçıların gösterilerini izleyebilirsiniz. Dükkanlar saat 10.00 ile 22.00 arası hizmet vermekteler. Buraya kadar gelmişken rengarenk ve ilginç tasarımları ile ün yapmış otantik İspanyol tasarımcı Desigual’e de göz atabilirsiniz.

Sokağın sonunda bulunan San Telmo parkı ise palmiyeler arasında bir bankta oturup güzel havanın ve sakinliğin tadını çıkarabileceğiniz harika bir yerdir.

PALMİTOS PARKI

Palmitos, pek çok egzotik hayvan ve bitki türüne yuva olmuş subtropikal bir park ve akvaryum. Park bünyesinde düzenlenen yunus şovlarını izleyebilir, 1500 farklı kuş türüyle tanışabilir ve hiç duymadığınız bitki türlerini görebilirsiniz. 

ANGRY BİRDS AKTİVİTE PARKI

Son yılların popüler oyunu Angry Birds heyecanını içinde yaşamanızı sağlayan park, özellikle çocuklarınız için harika bir deneyim ve anı olarak kalacak. Bu farklı eğlence ortamında yorulduğunuz ve acıktığınız an atıştırmalık bir şeyler bulacağınız şirin bir büfe de var.

MASPALOMAS PLAJI

Uzayıp giden okyanus manzarasıyla Maspalomas Plajı, adanın en güzel plajlarından biri. Hem denizin hem de çölün iç içe uyumunu görebileceğiniz plaj Las Palmas şehrinin merkezinde yer alıyor. 

LAS CANTERAS PLAJI

Kanarya Adalarının Las Palmas şehrindeki bu 4 kilometre uzunluğundaki Plaj;surf yapmak için en ideal bir yer.

KANARYA ADALARINDA DAMAK ZEVKİ

Tapas: İspanya’nın ünlü Tapas’ları yani atıştırmalık veya mezeleri. Tapasların çok fazla çeşidi bulunmakla beraber, bunlardan en fazla tüketilenlerinden birkaçını sıralayacak olursak; İspanyol Tortilla (Omlet), Gambas al Ajillo (Sarımsaklı Karides), Calamares a la Romana (Kızarmış Kalamar Halkaları), Patatas Bravas (Acı Soslu Patates), Pulpo Gallego (Kızarmış Ahtapot), Boquerones en Vinagre (Sirkeli Hamsi), Mejillones Rellenos (Midye Dolma)..

Pinchitos: Tavuk şiş kebaba oldukça benzeyen ancak farklı baharatlar kullanılması sebebi ile lezzeti ayrılan bir sokak yemeğidir. Tavukla olduğu gibi domuz ve kuzu eti ile de yapılmaktadır. Karabiber, kekik ve paprika haricinde baskın bir köri tadı alınır. İspanyol sokak yemekleri arasında çok beğenilen ve sık tercih edilen bir yiyecektir.

Etli Fajita: Fajita, kelime olarak 'etin en güzel yeri' anlamına gelmektedir. İspanya mutfağında çok sevilen fajitayı, dana bonfile ve baharatlarla birlikte hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda sevdiğiniz sebzeleri de kullanabilirsiniz.

Tavuk Fajita: İspanyol mutfağından en çok damak zevkimize hitap eden tariflerden biri de tavuklu fajitadır. Et yerine tavuk ile hazırlanan bu tarif, hem pratik, hem de ekonomiktir. Fajitanın içerisine domates ve soğan ile zenginleştirmeyi unutmayın.

Paella: Ana malzemesi pirinç ve safran olan paella, deniz ürünleri ve sebzeler eşliğinde sunulur. İsteğe göre ahtapot, kalamar, karides ve midye gibi deniz mahsullerine yer verilir.

Empanadas: İspanya ve Güney Amerika başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde afiyetle tüketilen bir börek tarifini sizlere sunuyoruz. El açması hamur ve kıymalı harç ile hazırlanan empanada, Türk mutfağındaki böreklere oldukça yakın bir lezzettir. 

Gazpacho Çorbası: Başlangıç menülerinde sunabileceğiniz farklı bir çorba arıyorsanız, gazpacho tam size göre. Ana malzemeleri domates ve biber olan gazpacho çorbası ile hafif bir başlangıç yapabilir, kızarmış ekmek dilimleri ile zenginleştirebilirsiniz.

Mantarlı Tapas: İspanyol mutfağında yemeklerin yanında sunulan tapas tarifleri oldukça meşhurdur. İstiridye mantarlı tapas, kısa sürede hazırlanan ve lezzetine doyum olmayan bir tarif. Hazırlaması yalnızca 18 dakika süren bu yemeği, peynir ve soya sosuyla zenginleştirebilirsiniz.

İspanyol Omleti: Ana malzemeleri patates ve yumurta olan İspanyol omletini, her öğünde afiyetle tüketebilirsiniz. Yapımında biber ve maydanoz gibi sebzeler de eklenir.

Jamon Kroket: Jamon, İspanya'da üretilen ve dünyaca tanınan jambon çeşidine verilen isimdir. Sarımsak ve soğanla harmanlanan jambonlar, galeta ununa batırılarak kızartılır. Bu sayede yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulan jamon kroketi yapılır.

Pan con tomata: İspanyol mutfağının ulusal lezzeti olarak kabul edilen pan con tomate, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Sarımsak, domates ve kızarmış ekmek dilimleri ile hazırlanan bu tarifi çok seveceğinizden eminiz.

Patatas Bravas: Aioli sosuyla hazırlanan patatas bravas, en sevilen tapasların başında geliyor. Üstelik tadı Türk mutfağına oldukça uygun.

Balık Yahni: Ülkemizde kırmızı et ve tavukla hazırlanan yahniler oldukça meşhurdur. Fakat İspanya yemeklerinde deniz ürünlerine sık sık yer verilir. Palamutla hazırlanan balık yahniye bir şans vermenizi öneriyoruz.

Bizcocho: İspanya'nın en sevilen lezzetleri arasında yer alan bizcocho, az malzeme ile çok lezzet vadeden bir tarif.

Churros: İspanyol tatlıları denildiğinde ilk akla gelenlerden biri churros tatlısıdır. Kızarmış hamurla hazırlanan bu tatlı, özel çikolatalı sosu ile birlikte sunulur. Ülkemizde dahil olmak üzere birçok ülkede churros tatlısına rastlayabilirsiniz.

San Sebastien Cheescake: Labne ve krem peynir ile hazırlanan cheesecake, dünyanın en sevilen tatlıları arasındadır. İspanya mutfağından yayılan san sebastian cheesecake ise, hem hafifliği, hem de aromatik tadıyla birçok kişinin favorisi.

Turta: Turta, İspanya'nın geleneksel tatlılarından biridir. Yapımında farklı farklı meyvelerin kullanıldığı turtayı, çay saatlerinde keyifle tüketebilirsiniz.

Arroz con leche: Aslında Meksika mutfağına özgü olan arroz con leche, Meksika sütlacı ismiyle de bilinir. Aynı zamanda İspanya'da sık sık tüketilen tariflerden biridir. Yapımında iki farklı süt kullanılır.

KANARYA ADALARI VE LAS PALMAS’IN ANIMSATTIKLARI

*  Kanarya Adaları’nın bayraklarında köpek resmi var.

*  Unión Deportiva Las Palmas, S.A.D., 1949 yılında İspanya'nın Kanarya Adaları'ndaki Las Palmas kentinde kurulmuş bir futbol kulübüdür. La Liga 2'de mücadele etmektedir. Maçlarını 31,250 kişilik Estadio Gran Canaria'da oynamaktadır. 

*  Londra’da Canary Wharf var Thames nehrinin şehre girdiği doğu kıyısında. Bölgenin adı Kanarya Adaları’ndan geliyor. Zamanında Kanarya Adaları’ndan gelen meyve ve sebzenin indirildiği bir limanmış şimdinin finans merkezi. 

* İngiltere’de satılan muzların kaynağı San Nicolas bölgesindeki seralar.

*  Kanarya adaları plajları özellikle İngiliz turistlerin göz bebeğidir. 

*  Ayaklarımız Afrika' da, kalbimiz Güney Amerika' da ve aklımız Avrupa' da" diyen insanların yaşadığı adalar topluluğu.

*  Kanarya adaları Batı Afrika’dan Avrupa’ya geçmeye çalışan kaçak göçmenlerin favori zıplama tahtası.

*  Yerli halkı guanche'ler salgın hastalıklar yüzünden değil, ispanyol yönetimine karşı ayaklandıkları için katledilmişlerdir. ayrıca guanche'lerin bir ada halkı olarak ölülerini mumyalamaları tarihçiler tarafından ilgi çekici ve şaşırtıcı bulunmuştur.

*  Kanarya adaları tarihteki en çok ölümlü uçak kazasının olduğu yerdir.

*  Turistik eşya dükkanlarının çoğu Faslı göçmenlerin elindedir.Bu dükkanlarda satılan en ilginç objeler, boyu 3-30 cm arasında değişen erkek cinsel organı şeklindeki çakmaklardır.

*  Kanarya adaları pabucu dama atılmış balayı cenneti. eski ihtişamlı günlerini artık Maldivler’e devretmiştir.

*  Kanarya adalarında Islık (kuş) dili biliniyor ve öttürülüyor. Karadeniz’de olduğu gibi eğitim-öğretimi de varmış.

* Las Palmas’ta DERSİM isimli bir Türk et lokantası bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar