Pekcan Türkeş

Pekcan Türkeş

SAFARİNİN MERKEZİ KENYA VE BAŞKENT NAİROBİ

Kenya 583.000 km² alana sahip bir ülkedir. Kıyı şeridinin uzunluğu ise 536 km’dir. 
Kenya isminin tam olarak nereden geldiği bilinmemekle beraber bazı tahminlere göre Kerinyaga “beyaz dağ" dan gelmektedir. İngilizlerin ülkeye gelmesiyle bu kelimeyi telaffuz edememeleri üzerine ülkeye Kenia demelerinden geldiği söylenmektedir.

NAİROBİ

Kenya’nın başkenti Nairobi, Kenya’nın en büyük ve en çok nüfusa sahip şehridir. Adını şehrin içinden akan Nyrobi Nehri’nden almaktadır. Maa dilinde  anlamı serin suyun olduğu yer demektir. Nairobi’nin nüfusu yaklaşık 4 milyondur.Şehir deniz seviyesinden 1.795 metre yüksekte yer almaktadır.
1899 yılında kurulan şehir hızla büyüyerek 8 sene içerisinde Kenya’nın başkenti olmuş.

ALL SAİNTS CATHEDRAL AİLE KİLİSESİ

All Saints Katedrali 1904 yılında Nairobi’nin merkezinde inşa edilmiştir.
Aynı isimde İstanbul Moda’da Barış Manço'nun evinin karşısında Whittall olarak da bilinen köşk All Saints Moda Kilisesi İstanbul Presbiteryen Kilisesi bulunmaktadır. Bu Kilise 1878 yılında Moda'da yaşayan İngiliz tüccar Sir James William Whittal'in ailesinin ön ayak olması ve maddi desteği ile yaptırılmıştır.

NAİROBİ CAMİİ

Hristiyanlık, İslam, Sihizm ve Hinduizm başta olmak üzere, birçok dini aynı coğrafya üzerinde buluşturan Kenya’nın başkentinde, camiiler de ayrı bir öneme sahip. Şehir merkezinde 1931 yılında hizmete sunulan Nairobi Camii, ihtişamlı mimarisi ve saflığı temsil eden beyaz kubbeleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor.

BAŞKENTTEKİ ANITLAR

Tom Mboya Anıtı;Şehir merkezindeki Moi bulvarındadır. 1969 yılında suikasta uğramış eski Kenya Bakanı 2011 yılında Tom Mboya’yı onurlandırmak adına dikilmiştir
Ulusal Anıt : 12 Aralık 19ı63 yılı Kenya bayrağının dalgalandığı ilk noktadır. Anıt Langata caddesi Uhuru bahçesi içinde bulunmaktadır.
Dedan Kimathi Heykeli : Hilton otelin Kenya’nın bağımsızlığı için doğan Mau Mau direnişinin lideri Dedan Kimathi adına dikilmiştir. 
Jomo Kenyatta Heykeli : 1963-1964 yılları arasında Kenya’nın ilk başbakanının anıtı. Bu Heykel James Butler  tarafından yapılmıştır.

GİRAFFE CENTER ZÜRAFA MERKEZİ

Nairobi’nin en bilinen ikonik yapısı olan Giraffe Manor otelinin tam karşısındaki Zürafa merkezini ziyaret etmeden Nairobi’den ayrılmamalısınız. Giriş ücretleri ve hediyelik eşya dükkanından elde edilen gelirler ile merkez içindeki zürafaların bakımları yapılıyor. Hayvanlar; geniş bir doğal park içinde serbest olarak dolaşıyor.

ELEPHANT ORPHANAGE FİL YETİMHANESİ 

Kenya’nın en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Nairobi’de yer alana Yetimhane kesinlikle gezilip görülmeye değer bir yerdir. Merkezin kurucuları Dame Daphne ve eşi David Sheldrick’dir. Yetim Fil Merkezi, kutsal alanda yetişen ve sonunda vahşi doğaya bırakılan öksüz filler ve gergedanlar için ferah bir alandır. Bu merkezde filleri bir bebekmiş gibi biberonla beslemektedirler. Bizzat anne fillerden alınan sütlerle beslenen bu yavrular büyük bir özenle büyütülmektedirler.
1977 yılında kurulan Sheldrick Wildlife Trust Sheldrick Fil Yetimhanesinin amacı kaçak avcılık sonucu yetim kalan fillerin burada yetiştirilmesini amaçlayan rehabilitasyon merkezi olmasıdır. Her gün bir saat ziyaretçilerini kabul eden yetimhanede filleri besleyebilir, onlarla vakit geçirebilirsiniz. Hatta bununla da kalmayıp yıllık 100 $  vererek bir minik Filin yıllık bakım masraflarını karşılamış oluyorsunuz.

NAİROBİ MİLLİ PARKI

Dünyanın belki de en heyecan verici safari turlarının düzenlendiği Nairobi’nin Milli Parkı’nda Yalnızca belgesellerde görebileceğiniz zürafaları, aslanları, gergedanları ve daha birçok hayvanı doğal ortamında gözlemleyebilirsiniz.
1946 Yılında kurulan Kenya’nın ilk milli parkı olarak bilinen bu Park şehir merkezinden uzaklığı 7 km’dir. Her yıl binlerce turistin akınına uğrayan Nairobi Milli Parkı, 117 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Bu alan içerisinde aslan, zürafa, zebra ve gergedanlar bulunmaktadır. 

KENYA BOMALARI ÇİFTLİK EVLERİ

Nairobi’de yer alan turistik bir köy olarak bilinen Kenya Bomaları, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. 1971 Yılında hükümet tarafından bu köy turizm merkezi olarak tanımlanmıştır. Kenya’nın en güzel turistik noktalarından bir tanesi olan Kenya Bomaları, eski yıllarda eski kabilelerin yaşam merkeziydi.

NAİROBİ DEMİRYOLU MÜZESİ 

Nairobi tren istasyonunun bitişiğinde yer alan Nairobi Demiryolu Müzesi, 1971 yılında Doğu Afrika Demir Yolları ve Limanları tarafından açılmıştır. Müzenin içerisinde birbirinden ilginç nostaljik trenler bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu müzeyi ziyaret etmek için randevu almaları gerekmektedir. Müzede yer alan lokomotiflerden bir tanesi 1985 yılında “Benim Afrikam” adlı bir filmde kullanılmıştır.

KAREN BLİXEN  EVİ

Karen Blixen Müzesi;Danimarka Hükümeti tarafından 1964 yılında bağımsızlık hediyesi olarak Kenya’ya bağışlandı. 
Daminarkalı Karen;  Baron Blixen ile evlenerek Nairobi şehrindeki Ngong tepesi eteklerinde kurdukları bu çiftlik evinde kabile çocuklar için okuma-yazma kursları da açmış.Karen Blixen; 7 dalda akademi ödülü olan “Out Of Africa” kitabının da yazarı.

14 WATERFALLS  14 ŞELALELER

Nairobi şehir merkezinden 65 km uzaklıktaki Thika kasabasında Fourteen Waterfalls /14 Şelaleler’i bulunuyor.

TANA REHNİNDE RAFTİNG

700 km uzunluğu ile Kenya’nın en uzun nehri Tana Nehrinde bembeyaz köpükler arasında rafting heyecanı yaşayabilirsiniz.

MASAİ MARA

Masai yerlilerinin 800 yıllık geçmişlerine ve geleneksel yaşamlarına tanıklık edebileceğiniz Masai Mara Koruma Alanı, ülkenin en popüler ziyaret adreslerinden biri. Doğu Afrika’nın dünyaca ünlü Büyük Göç olayının bitiş noktası olan Masai Mara’da, ormanlar ve sulak arazilerin ortasında devam eden vahşi yaşama ve kabilelerin gizemli dünyasına dair ilginç şeyler öğrenebilirsiniz.
Vahşi yaşam denilince akla ilk gelen şehirlerden bir tanesi olan Masai, genellikle turistler tarafından safari yapmak için tercih ediliyor.
Bölgede yaşayan Masai kabilesiyle nesli tükenme tehlikesi altında olan Masai aslanı, şehri özel kılıyor.
Masai’de gezilecek pek fazla yer yok fakat, Masai Mara Ulusal Parkı, insana hayatında bir kez erişebileceği olaylara tanıklık etmesini sağladığı için başka bir yer görme ihtiyacı olmuyor.
Her yıl temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşen Büyük Göç içinde binlerce insan bölgeye akın ediyor. Dünyanın en büyük doğa olayları arasında yer alan bu göçte binlerce zebra, Thomson ceylanı ve Afrika antilobu yer değiştiriyor. Büyük beşli adıyla anılan dünyanın en nadir vahşi hayvan türleri olan aslan, leopar, siyah gergedan, buffalo ve Afrika fili de Masai’de yaşıyor.

SAHİL ŞEHRİ MOMBASA 

Kenya’nın en büyük ikinci şehri olan Mombasa, mimari yapıları ve doğal hayatıyla büyük bir turizm potansiyelini sahip. Denize kıyısı olmasından dolayı ülkenin tek büyük limanı olan Kilindini burada yer alıyor. Bu nedenle de Mombasa, ülkenin ticaret merkezi sayılıyor. 
1593’te Portekizliler tarafından inşa edilen Fort Jesus hisarı günümüzde müze olarak kullanılıyor.
Şehrin en turistik mekanı olan Fort Jesus Müzesi aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.
Svahili mimarisinin en iyi örneklerinden biri olan Mandhry Camii, küçük olsa da bembeyaz rengi ve Arap stilini yansıtışıyla turistlerin ilgisini çekiyor.
Camii, eski şehir bölümünde konumlanıyor. Eski şehirde şifalı otlar ve yöreye özgü baharatların satıldığı Baharat Pazarı bulunuyor.

HELL’S GATE CEHENNEM KAPISI MİLLİ PARKI 

Nairobi‘nin kuzeybatısında Naivasha Gölü‘nün güneyinde bulunan Hell’s Gate Ulusal Parkı, zebra, antilop, inek, babun ve Thomson ceylanı gibi hayvanların yanı sıra kartal, akbaba, şahin gibi 100’ün üzerinde kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.

KENYA MUTFAĞI

 İrio:kabaklı yumurta


Ugali: Mısır, süt ve suyun dibi tutturulmadan katı bir kıvama gelene dek pişirilmesinden oluşan yemek


Sukumi wiki: ıspanak, kızarmış soğan, domates ve biberin karıştırılarak sotelenmesi yoluyla elde edilen bir yemek.
Nyama choma : Rostolanmış ya da ızgarada pişirilen kırmızı et veya balık etinden oluşan bir et yemeğidir.
Weetabix: Kepekli ekmek, 
Mkate:Kek, 
Mandazi: Kızartılmış hamur,Pişi. 
Mayayi:Kızarmış yumurta 
Kenya’nın bölge bölge değişen iklim koşullarının bir getirisi olarak ananas, papaya, karpuz, mango, portakal, guava, muz, hindistancevizi ve Türkçe’ye “çarkıfelek meyvesi” olarak çevrilen “passion fruit”, 
Maziwa lala:fındık, fıstık, şeker, krem peynir ve yoğurt birleşiminden oluşan, serinletici, geleneksel yoğurt tatlısı.
Coupe Mount Kenya: Taze meyvelerden, dondurma, krema ve şekerden oluşan dondurma.
 Fast food tutkunları için Nairobi’de birçok seçenek bulunmakta.
Sokak yemeği Githeri :mısırlı fasulye yemeği
Mandazi:tatlı, yassı, kızarmış çörek.
Samosas :Baharatlı, ince kıyılmış etin hamurun içine hapsedilip kızartılmasıyla oluşan, üçgen şekilli bir çeşit muska böreği
Mkate mayai :yumurtalı ekmek.
 Nairobi ‘de Tayland, Etiyopya, Alman, Çin, İtalyan, Fransız ve Japon mutfağından örnekler sunan çok sayıda restoran bulmak mümkün.

KENYA VE NAİROBİ’NİN ANIMSATTIKLARI

? Direk uçuş ile toplam da 6 saat süren bir yolculuğun ardından Nairobi'ye ulaşabilirsiniz.Aktarmalı uçuş ile bu süre 10 Saati buluyor.
?Kenya; 1963 Yılında bağımsızlığını ilan etmiştir.
?Resmi dilleri: Svahili, İngilizce. Bantu, Cushitic, Nilotic gibi etnik diller de konuşulur.
?Hristiyanlık, İslam, Sihizm ve Hinduizm başta olmak üzere oldukça fazla din çeşitliliğini içinde barındırır.
?Ülke genelinde okur-yazar oranı % 85 olup 15 yaşından büyük kesim okuma-yazma bilmektedir.
? Kenya, safari denilince akla ilk gelen ülke.Hayvan çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkeleri arasında bulunan Kenya’da aynı zamanda en eski insan fosilleri bulunmuş.
? Kenya; yalnızca yer üstü değil yer altı güzellikleriyle de tanınıyor.
? Ülke genelinde geçerli olan para birimi Kenyan Shilling’idir. KES veya KSH olarak kısaltılır. 
? Nüfus: 53 milyon.
? Kenya’da kesinlikle musluk sularını içmeyin. İçmeyi bırakın diş fırçalarken bile ağzınızı bu suyla çalkalamayın. Sürekli kapalı şişelerdeki suları kullanmaya özen gösterin.
?  Klimanjaro’dan sonra Afrika’nın ikinci büyük dağı olan Kenya dağına Trekking Turları düzenleniyor.Nairobi’den Kenya dağına ulaşım 3,5 saat sürdüğü için konaklamalı paket turlar almanız tavsiye edilir.
?Avrupa ülkelerindeki güllerin %80’i Kenya’da yetişirilmekte ve Avrupa ülkelerine ihraç etmektedir.
? 800 metreden sonraki tüm mesafelerde kalifiye uzun mesafe koşucusu yetiştirmesiyle meşhur Afrika ülkesi.
? Türkiye'ye en fazla öğrenci gönderen ülke
?Borneo Adasında yaşayan Kenya isimli bir halk var.
?Dünya’daki kuş popülasyonunun %11’i Kenya’da bulunmaktadır.
?Mobil para M-pesa Kenya’da icat edilmiştir. Kenya’nın yerel operatör firması Safaricom tarafından üretilen sistem ile kullanıcılar hesaplarına para yükleyebildiği gibi, başkalarına para transferi ve mobil ödemeler gerçekleştirebiliyor.
?Kenya’nın ilk first lady’si Margaretta Kenyatta 2004 yılında 42 km ile Londra Maratonunun kazananı olmuştur.
?Kenya 1895-1963 yılları arasında İngiltere’nin sömürgesiydi..
?Kenya ülkesi sınırlarındaki Büyük Rift vadisi yer kabuğunun yarılması sonucu 20 milyon yıl önce oluşmuştur.
? Okyanus kıyısında çok iyi turizm tesisizlerine sahip olan ve başta İsrailliler olmak üzere bir çok zengin ülkenin turist gönderdiği ülke.
?Halkının en az % 30' unun elektriğe erişiminin olmadığı ülkedir. 
? Plastik poşet kullanmanın ve açık havada sigara içmenin yasak olduğu doğa dostu bir Afrika ülkesidir.
?Kenya; aşk büyüsünün yapıldığı yerdir.
? Konya’nın nam-ı müstearı Kenya;hem yerlisi, hem de yabancısı çoğu zaman böyle seslenir şehre.
? Kenya; " Dünya bize atalarımızdan kalan bir miras değildir, o sadece, geri verilmek üzere, çocuklarımızdan ödünç aldığımızdır “ diyen bilge insanların beldesidir. 
?Swahili dilinden  örnekler:
karibu: hoş geldin-jambo: merhaba-asante: teşekkürler-hakuna matata: no problem-simba: aslan-saa: saat-jumamosi: cumartesi
? Sokakları güvenli olmayan bir ülke. insanlar otobüs ile şehirlerarası yolculuğu gece yaptıysalar ve vardıklarında hava aydınlanmadıysa geceleri daha tehlikeli olduğu için otobüsten inmiyorlar. 
?Kenya;Obama’nın babasının memleketi.
? Elektronik vize alınabilir.
? Matatus halk otobüsleri oldukça yaygın bir ulaşım seçeneğidir. Kenya para birimi olan 10 - 40 Kenya Şilini ile bu araçlara binebilirsiniz.
? Kenya’da genellikle tropik bir iklim hakimdir. Kenya’nın başkenti olan Nairobi'ye gitmek isteyen kişilere yanıt olarak da aralık ayı ile şubat ayları arasında diyebiliriz. Kenya da genellikle ılıman bir ilkim seyretmektedir. Eğer safariye katılmak istiyorsanız bunun için en uygun temmuz ve ekim ayları arasındadır.
?Ülke topraklarının yaklaşık % 3’ünü kaplayan ve genellikle dağlık bölgelerde bulunan ormanlar büyük önem taşıyor. Bu doğal ormanlarda büyük “kâfur ağaçları”, Afrika sedirleri, dev bambular ve çeşitli tropik ağaçlar yetişiyor.
? Hayvan çeşitliliği bakımından muazzam bir ülke.Nakuru ulusal parkında flamingoları saymazsak 450'den fazla kuş çeşidi var.
?Kenya’da insanlar hayvancılıkla geçimini sağlamaya çalışıyor.
?Kenya, ürettiği kahvenin lezzeti ve kalitesi ile dünya çapında bir üne sahip.
?Kenya,Çin’e eşek ihraç ediyor
?Eskiden Kenya’da timsah, zebra gibi hayvan etleriyle ünlü restoranlar varken bu gün artık bu etlerin pişirilmesi ve servisi yasak hale getirilmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar