Pekcan Türkeş

Pekcan Türkeş

UKRAYNA VE KADIN NÜFUSUNUN ÇOĞUNLUKTA OLDUĞU AŞK ŞEHRİ LVİV

Lviv, operası,mimarisi, zengin mutfak kültürü ve renkli gece hayatı ile Avrupai bir şehir. Ukrayna'nın batısında yer alan Lviv şehrinin 860.000 kişilik nüfusunun %88 Ukrayna, %8  Rus, %1'i de Polonya asıllıdır.
İkinci dünya savaşının acılarını en çok çekmiş şehirlerden birisi olan Lviv; sözü geçen savaşı öncesi, Polonya ve Ukraynalıların bir arada  yaşadığı bir Polonya şehri iken,Polonya'nın batıya kaydrılması sonucu  Ukrayna sınırlarına katılmıştır.
Şehirde Lviv Üniversitesi ile iki yüksek eğitim kurumu bulunuyor. Opera ve Balenin yanı sıra Filarmonik orkestrası da meşhur olan Lviv  Tarihî şehir merkezi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor.

RYNOK MEYDANI

Hediyelik eşya mağazalarının bulunduğu Rynok Meydanında Avrupa şehirlerindeki meydanlara benzer şekilde Belediye Binası ve Saat Kulesi yer alıyor. Sokak müzisyenlerinin şenlendirdiği meydanda, Adonis, Amphitrite, Apollon, Neptün ve Diana heykellerinin yer aldığı çeşmeler, fıskiyeler de bulunuyor.

Rynok Meydanı’na bakan evler,üç pencereli.

BELEDİYE BİNASI VE RATUSHA KULESİ

Ukraynalıların “Çirkin Baca” adını taktıkları ve estetik bulmamalarına rağmen şehrin simgelerinden biri olan Belediye Binasındaki 65 metre yükseklikteki çanlı saatli Ratusha Kulesine bir zamanlar saatin içine şeytan girmesin diye asillerden ve rahiplerden başkasının çıkmasına izin verilmezmiş.

VYSOKY ZAMOK YÜKSEK KALE

Şehri panoramik olarak en iyi izleyeceğiniz Karpat Dağları’nın siluetini bile görebileceğiniz Kale; 13. yüzyılda inşa edilmiş. Bir zamanlar kuşatmalar esnasında bölge halkına sığınak olan Yüksek Kale,  üç kez fethedilmiş: İlki Kazaklar,ikincisi Osmanlılar ve üçüncüsü İsveç ordusu tarafından.

LVİV OPERASI

1901 yılında Neo-Rönesans tarzında inşa edilmiş Lviv Opera Binası, içerisine adım attığınız andan itibaren ses düzeni, dekoru ve salonun büyüklüğü ile sizi bambaşka bir dünyaya ışınlıyor.

LYCHAKIV NEKROPOLÜ
        
1786 yılında kurulan  Lychakiv Kabristanı Avrupa'nın en eski Mezarlığı.100 hektarlık araziye 400.000 insan gönülmüş.18. yüzyılın sonunda, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun mezarlıkların şehirlerin dışına çıkartılmasını emretmesi üzerine yapılmış. Sanatçılar,bilim adamları, siyasetçiler, askerler burda yatıyor. Özelikle Ukrayna'nın Doğu'sunda Ruslarla çarpışıp şehit düşen askerlerin mezarı var.

STRYİSKY PARKI 

Üzerinde kuğuların, ördeklerin yüzdüğü göletin kenarında -bizdeki Emirgan Korusu’nda olduğu- gibi gelin damat fotoğrafları çektiren birçok çift görebilirsiniz. Bugün birçok söğüt ağacının bulunduğu parka ilk söğüdü ise ünlü Ukraynalı şair Shevchenko dikmiş. Parkta görülecek bir diğer ilginç ağaç ise yarısına armut aşılanmış olan armut-söğüt ağacı.

Polonya ulusal kahramanlarından Jan Kiliński’nin heykeli de parkta bulunuyor.

UKRAYNA MUTFAĞI 

Borscht çorbası
Ukrayna’nın milli yemeği kereviz, havuç, pancar ve lahana gibi sebzelerle renklendirilen Borscht çorbası 30 malzeme ile yapılıyor.
Kievski
Kievski; parmak kalınlığında kesilmiş uzun kaşarların etrafına tavuk şnitzel  sarılarak meydana getiriliyor.
Zavyvantsi
Kievski’nin kardeşi olan Zavyvantsi, etin içinin doldurulup rulo olarak yapılması ile oluşur. Soğan, peynir, yumurta, mantar içine doldurulur.
Kiev Tavuğu
Deruny (Patatesli krep)
Salo: Meze olarak servis edilen ,domuz yağından yapılan Çavdar ekmeği, baharat ve yeşilliklerle sunulan bir aperitif.
Vareniki:Türk mutfağındaki mantının benzeri olan yiyecek tatlı ya da tuzlu olarak servis edilen hamur tatlısı.

 İLGİNÇ BİR RESTAURANT: MASONY 

Rynok Meydanına bakan İkinci kattaki  Masony Restaurant'ın Flâmasında şöyle yazıyor:"Burası Dünyanın en pahalı Restaurant'ı "Burda her şey olağan dışı.İlk defa gelenleri şaşırtmak için Menüdeki fiyatlara birer Sıfır konulmuş.Ayrıca Tuvalet;bir Kral Tahtına oturtulmuş.

- Ukrayna bayrağı, buğday tarlaları üzerinde mavi gök olarak simgelenen bir bayraktır. Burada buğday tarlaları refahı, mavi gök ise barışı simgelemektedir.
- Ukrayna ülkesinde kullanılan resmi dil Ukraynaca’dır. Ayrıca ülkede tanınan bölgesel diller 18 adettir. Bunlar genel olarak: Almanca, Bulgarca, Beyaz Rusça, Ermenice, Gagavuzca, Kırım Tatarcası, Karayca, Kırımçakça, Lehçe, Moldovaca, Macarca, Rumence, Çingenece, Rusça, Rusince, Yidiş, Slovakça, Yunanca ve Azerice’ dir.
- Avrupa ülkeleri arasında idam cezası uygulamış son ülkedir. Son idam cezası 1997 yılında infaz edildi.
- Ukrayna;Dünyanın 20.en büyük Kütüphanesini barındıran ülke.
- Ukrayna ;Hürrem Sultan’ın memleketi.
- Ukrayna’nın Lviv şehri hakkında “şehrin yüzde 80 kadın” şeklinde haberler var. Romantik bir hüzün barındıran Lviv’de tanıştığım kadınlar yabancı olduğunuzu anladıklarında bazen gözlerinde beliren huzursuz bakışları farkettim.
- Ukrayna’da Çernobil reaktör kazası anısına açılmış Chernobyl Müzesi var.
- Dünyadaki pek çok kültürden farklı olarak, Ukraynalılar evlilik yüzüklerini soldaki değil sağdaki parmaklarına takarlar.
- Dünyaca ünlü “O Sole Mio” şarkısı bu ülkeye ait.
- Dünyanın en güzel kadınlarının yan sıra, dünyanın en güzel bebekleri de burada doğmuş.
- Dünyada kişi başına düşen kafe sayısının en fazla olduğu şehir Lviv'dir. Şehirde 1500'den fazla kafe bulunuyor.
- Dünyanın en uzun müzik aleti Ukrayna'da. Boru parçasına benzetilen bu aletin adı ise Trembita.
- Stalin ile ilgili bir şey satılması yasak. Çünkü eski ve baskıcı totaliter iktidarı simgeliyormuş.

- Lviv’de Tabiat Müzesi, Eczane Müzesi, Postane Müzesi,Tarih Müzesi, Mobilya ve Çini Porselen Müzesi, Din Tarihi Müzesi, Silah Müzesi ve Düşünceler Müzesi bulunuyor.

- Ukraynanın doğusunda daha fazla Rusça Lviv'de ise Ukraynaca konuşan insan sayısı daha fazla.

Önceki ve Sonraki Yazılar