Pekcan Türkeş

Pekcan Türkeş

UNESCO MİRASI, MİLLİ PARKLAR CENNETİ AVUSTRALYA ADASI TASMANYA VE BAŞKENTİ HOBART

Çeşitli ekoloji barındıran Avustralya'nın eyaleti  Tasmanya’nın yaklaşık dörtte biri UNESCO doğa mirası koruması altında bulunuyor.

Adanın yaklaşık % 40’ı milli parklardan oluşmakta ve insan bu doğal güzelliğin içinde neredeyse gezerken kayboluveriyor...

Geziniz esnasında kangurularla her an karşılaşabiliyorsunuz...

1642 yılında Hollanda’lı kâşif Abel Tasman adayı Avrupalılar adına keşfeden kişidir.

Tasman, Hollanda Doğu Hint Adaları valisi Anton Van Diemen’in sponsorluğunda seyahat edince ilk önce Van Diemen ülkesi olarak adlandırıldı.

Daha sonra bu isim 1 Ocak 1856’da kaşifinin anısına Tasmanya olarak değiştirildi.

BAŞKENT HOBART ADINI KOLONİ VALİSİNDEN ALIYOR

Yağmur ormanları, şelaleleri, plajları ve milli parkları ile görülmesi gereken yerlerden biri olan Tasmanya Adası, ana ada dışında 334 daha küçük adaya sahiptir.

Tasmanya'nın başkenti Hobart,1803 yılında Risdon Körfezinde kurulmuş ancak uzun süre boyunca İngiltere ile Fransız kaşifleri arasında tartışma başlayınca yerleşim, yakındaki dahaki uygun bir yer olan "Sullivan's Körfezi"ne taşınıp ve Koloni bakanı Lord Hobart'ın adıyla anıldı.

HOBART’TA GEZİLECEK YERLER:

Wellington Dağı,Tasmanya Sanat ve Denizcilik Müzesi, Royal Theatre Kraliyet Tiyatrosu ve Zoodoo Milli Parkı.

TASMANYA  CANAVARI

Tasmanya sözcüğünü telafuz edince karşımdaki kişi hemen “Tasmanya canavarı” diye irkiliyor.

Malum olduğu üzere Tasmanya canavarı (şeytanı), yırtıcı keseli sansargiller'den bir hayvan türü.

Avrupalılar, adaya ilk geldiklerinde bu hayvanı kulakları ve çirkin sesi yüzünden şeytan sanmışlar.

 MAWSON’UN KULÜBESİ

1909 yılında Güney Avustralya'lı genç Jeolog Douglas Mawson, 18 kişilik Avustralya Antartika Keşif ekibiyle 7. kıta olan Antartika'da yaşayan insanların bulunduğu bölgeye gitmeye karar verir. Keşif yapmak için buzlar içinde Kulübeler yapar. Mawson's Hut Replica Museum, bir başka ifadeyle Mawson'ın Kulübesi’nin bire bir benzeri Replikası.

AVUSTRALYA’NIN İLK HAPİSHANESİ RICHMOND GAOL

Sessiz sakin ve doğal parklarıyla ünlü, huzur, mutluluk ve isteyebileceğiniz her şeyin mevcut olduğu Tasmanya’da Avustralya'nın ilk hapishanesinin de olması çok büyük bir tezat oluşturmuş. Richmond Kasabası’nda 1825 yılında kurulan Richmond Gaol isimli hapishanede hükümlülerin yanı sıra çoğunlukla Bushranger (Eşkiya) ve Aborjinler kalmış.

KOALA VE VOMBATLAR

Tasmanya’da koala ve vombatlara sıkça rastlıyoruz. Doğanın en iyi annesi koalalar ve kısa kuyruklu keselilerden olan Vombatlar, Tasmanya'nın ormanlık ve dağlık bölgelerinde yaşarlar.

 SALAMANCA MARKET 

Hobart’da her Cumartesi tarihi Sullivans Koyu’nda 300'den fazla Stand ve Karavanlar Salamanca Market'i oluşturuyor. Herşeyi bulabilirsiniz burada. 1830 yılında kurulan bu pazarda, okyanusta avlanan Balina Yağı bile satılıyor.

 GEORGİAN MİMARİ STİLDEKİ RİCHMOND KASABASI 

Hobart'dan 25 kilometre uzaktaki Richmond Kasabasının 100 yıllık geçmişi var. George isimli dört Kralın, hükümdarlığı (1714-1830) dönemde gelişen Georgian Mimari stilinde evler mevcut.

 ABORJİNLER

Avustralya kıtası yerlilerine “Aborijin” deniyor. Avustralya'ya Güneydoğu Asya’dan gelmişler. Avlanırken mızrak ve bumerang, balık avında ise kano kullanmışlar.

Yazılı bir dilleri olmamasına rağmen şarkılar yoluyla ağızdan ağıza birçok bilgi aktarılmıştır.

Avustralya'ya Güneydoğu Asya’dan gelen Aborjinlerin hakları 1999’daki Avustralya Anayasası’nın değişikliği sırasında Anayasal güvence altına alınmış.

BRUNY ADASI 

Tasmanya’nın Doğusundaki Bruny Adasının ismi Fransız Kâşif Bruni d’Entrecastesux’nın ismine izafeten verilmiş. Aborjinlerin dilinde Lunawanna Allonah diye geçer.

Adaya Hobart Limanından kalkan Feribotlarla 45 Dakikada gidiliyor. Kıyıda South Bruny National Park Milli Park bölgesinde ilginç anıt kayalar bulunuyor.

TASMANYA VE BAŞKENT HOBART’IN ANIMSATTIKLARI 

• Tasmanya’da yaşayanlar son derece çevreci.
• Bu Adada 1.5 metrelik dev denizanasına rastlanıyor.
• Tasmanya bayrağında iki tane Tasmanya kaplanı resmi bulunur.
• 1836 tarihinde inşa edilen St John's Catholic Church Kilisesi, Tasmanya’daki
en eski yapıdır.
• Charles Darwin, 1836'da Hobart’ı ziyaret etmiştir.
• Hobart’da acil veteriner hizmetleri aksamadan yürütülüyor.
• “Thylacine” olarak da bilinen ve artık nesli tükenmiş olan Tasmanya
Kaplanının anavatanı Tasmanya Adası’dır.
• Hobart Elizabeth Limanı, dünyadaki en derin ikinci doğal limandır.

Önceki ve Sonraki Yazılar