Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

KADINLAR VİRÜSE DAHA DİRENÇLİ

Çin’den, İtalya’dan ve dünyanın diğer yerlerinden gelen vaka bildirimlerine göre Kovid-19 kadınlarda daha az sıklıkta ortaya çıkar ve daha az öldürücüdür.

Ölüm oranlarına bakıldığında % 65-70 gibi erkek hakimiyeti görülür. Bunun birçok nedeni vardır.

Kanser ve infeksiyon hastalıkları bağışıklık sisteminin yetersiz durumda olması ile ortaya çıkan hastalıklardır. Kadınların bağışıklık sistemi sanılanın aksine erkeklere göre çok daha güçlüdür. Bunda kadınlık hormonu olan östrojenin de belirli bir etkisi vardır.

Bağışıklık sistemleri daha güçlü olduğu için kadınlarda kanser ve infeksiyon hastalıkları daha seyrek olarak ortaya çıkar.

Güçlü bağışıklık sistemleri olduğu için kadınlarda otoimmün denilen hastalıklar erkeklere göre çok daha sık olarak ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi kendi dokularına saldırdığı için tiroid hastalıkları, romatizmal hastalıklar, kadınlarda çok daha sıktır.

Kadınlarda bağışıklık sistemi kuvvetli olduğu için infeksiyonlara karşı antikor cevabı daha yoğundur. Kadınlar erkeklere göre çok daha az sigara ve alkol kullanırlar, daha sağlıklı beslenirler, hareketlidirler, daha az stres yaşarlar.

Kadınlarda el yıkama alışkanlıkları erkeklere göre çok daha fazladır, bu da virüse karşı koruyucu etki gösterir. Bağışıklık sistemlerinin güçlü olması, daha sağlıklı beslenmeleri ve daha sağlıklı yaşam tarzları nedeni ile kadınlar ortalama olarak erkeklerden 10 yıl daha fazla yaşarlar.

Kadınların bu farklılığının genetik bir temeli de vardır. Kadınlarda bulunan XX kromozomları bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasını sağlar. Cinsler arasındaki bu farklılık yaşamın ilk yıllarında bile belirgindir. Kız çocukları erkek çocuklarına göre daha çabuk yürürler, daha erken konuşmaya başlarlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar