Prof. Dr. Osman Erk
KALBE İLAÇ GİBİ GELİYOR!
Vücudumuzda normal hücresel metabolizma, enerji üretimi ve kullanımı sonucunda reaktif oksijen ve nitrojen molekülleri denilen; hücreye ve hücre içindeki enerji santralleri olan mitokondrilere zararlı maddeler ortaya çıkar. Sigara, ilaçlar, toksinler ve hastalık süreçleri bu toksik maddelerin daha da fazla açığa çıkmasına neden olur. Antioksidan maddeler bu zararlı toksik ürünleri yok ederek kalp hastalıklarını önler. Antioksidan yönünden zengin gıdalar kalbe çok faydalı. Antioksidan maddeler arasında A vitamini öncüsü olan karotenoidler, E vitamini, C vitamini, polifenoller gibi bileşikler vardır ve bunlar özellikle sebze ve meyvelerde yoğun olarak bulunur. Bu antioksidanlar bitkileri güneş enerjisinin zararlı etkilerinden; bakteri, mantar ve küf gibi zararlı mikroorganizmalardan korur.
Antioksidan Nelerde Var?
Genel olarak antioksidanlardan zengin yiyecek ve içecekler (kivi, limon, kızılcık, havuç, ıspanak, brokoli, sarımsak, keten tohumu, Brüksel lahanası, nar, çilek, böğürtlen, portakal, kırmızılahana, ceviz, fındık, yeşil çay, kırmızı şarap, domates, biber, bitter çikolata) kalp damar hastalıklarından korunmak veya ilerlemesini durdurmak için önerilmektedir. Sebze ve meyvelerde yüzlerce antioksidan madde mevcuttur. Organik sebze ve meyve tüketilmesi ve tüketimin çeşitlendirilmesi koruyucu olabilir. Nar bilinen en iyi antioksidan maddelerden biridir, kolesterol ve kan basıncını düzenler ve damar sağlığı için olumlu etkileri vardır.
C Vitamini Çok Önemli
Ceviz ve fındık tüketimlerinin (günde 40-50 gr) riski azaltabileceği görüşü kesin olmamakla birlikte genellikle desteklenmektedir. E vitamini ile ilgili olarak çelişkili görüş ve sonuçlar olmakla birlikte 400 IU altındaki günlük E vitamini alımının yararlı olabileceği ifade edilmektedir. C vitamini vücutta yapılamadığı için dışarıdan yiyecek ve içeceklerle alınması zorunlu olan bir antioksidan vitamindir. C vitamininin kalp damar hastalıklarına karşı koruma sağladığı görüşü genel olarak kabul görmüştür.
Bol Balık ve Ceviz Tüketin
Antioksidan maddeler dışında Omega-3 yağ asitlerinin kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Omega-3 yağ asitleri ritim bozukluklarını düzenler, damar sertliğini azaltır, kanın akışkanlığını artırır, damarların iç yüzünü örten endotel denilen tabakanın işlevlerini düzenler, kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürür. Omega-3 yağ asitlerinden zengin yiyecekler balıklar (somon, ringa, hamsi, sardalye, istavrit, uskumru), Omega-3’ten zengin yumurta, yeşil sebzeler (semizotu, roka, kıvırcık, marul, ıspanak), ceviz ve keten tohumudur. Ceviz hem antioksidanlardan hem de Omega-3 yağ asitlerinden zengin bir yiyecektir ve kalp damar hastalıkları açısından önemli koruma sağlar.
Bunlar da Kalp Düşmanı
Şeker, früktoz, un, tuz, doymuş yağlar (tam yağlı etler, sucuk, salam, sosis, pastırma, tavuk ve hindi derisi, kaymak, krema, mayonez ve yağlı soslar) ise kalp ve damar sağlığı açısından son derece zararlı yiyeceklerdir ve kesinlikle uzak durulmalıdır. Alkol de kalp damarları üzerinde tahribat yapar. Kalp sağlığımızı korumak için antioksidanlardan zengin, sebze ve meyve tüketimimizi artırmalı ve çeşitlendirmeliyiz. Hayvansal ürünlerden ise olabildiğince uzak durmalıyız. Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri bol miktar da ve mümkünse çiğ olarak tüketmeye gayret etmeliyiz.