A Grubu Beta Hemolitik Streptokok vakalarıyla ilgili yeni uyarı! Bakan Koca açıklama yaptı

Tüm dünyayı tedirgin eden Strep A bakterisiyle ilgili kritik uyarılar gelmeye devam ediyor. Eylül ayından beri bu bakteriyle ilgili vaka bildirildiğini aktaran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan önemli bir açıklama geldi.

A Grubu Beta Hemolitik Streptokok vakalarıyla ilgili yeni uyarı! Bakan Koca açıklama yaptı

Halk arasında ‘Beta’ olarak bilinen A Grubu Beta Hemolitik Streptokok vakalarıyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı Avrupa ülkelerinde Eylül ayından beri bu bakteriyle ilgili vaka bildirimi olduğunu aktardı ve ülkemizde de az sayıda vaka bildirildiğini ekledi. Strep A bakterisiyle ilgili önemli bilgilere yer veren Bakan Koca, belirtileri sıraladı ve bu belirtiler olması halinde hemen 112 Acil Servise başvurulması gerektiğini vurguladı.

BAKAN KOCA’DAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili sosyal medya üzerinden önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eylül ayından beri bazı Avrupa ülkelerinde A Grubu Beta Hemolitik Streptokok vakaları bildirildiğini aktardı ve ‘Ülkemizde de az sayıda vaka bildirilmiştir. A Grubu Beta Hemolitik Streptokok enfeksiyonlarının çoğu boğaz iltihabı veya ciltte enfeksiyon şeklinde ve kısmen hafif enfeksiyonlardır.’ ifadelerini kullandı.

a-grubu-beta-hemolitik-streptokok-vakalariyla-ilgili-yeni-uyari-bakan-koca-aciklamaa-yapti.jpg

ELLER SIK SIK YIKANMALI

Bu bakterinin hasta kişilerin öksürmesi ve hapşırmasıyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalmakla bulaşabildiği, mikrobun yayıldığı yüzeylere dokunduktan sonra eller yıkanmadan ağız, burun ve göze temas edilmesiyle de hastalığın bulaştığı belirtiliyor. Bu hastalığı en iyi önleme yolu ise ellerin sık sık yıkamaktır. Ellerinizi sabun ve suyla sık sık yıkayarak bu bakteriden korunabilirsiniz.

a-grubu-beta-hemolitik-streptokok-vakalariyla-ilgili-yeni-uyari-bakan-koca-aciklamaa-yapti-001.jpg

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Bakterinin bulaşmasının ardından başlanan ilaç tedavisinde 24 saat sonra artık bulaşıcılığın söz konusu olmadığını aktaran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘Çocuğunuzun ani başlayan ateşi ve boğaz ağrısı var ve ateş düşürücüye rağmen düşmüyor kötüye gidiyorsa; normalden çok daha az besleniyor veya sıvı almıyorsa, nefes almakta zorlanıyor, vücudunda hızla yayılan döküntüler varsa hemen 112 Acili arayın veya 112 Acil Servise başvurun.’ uyarısında bulundu.

a-grubu-beta-hemolitik-streptokok-vakalariyla-ilgili-yeni-uyari-bakan-koca-aciklamaa-yapti-002.jpg