Baş ağrısı, uyku bozukluğu, iştah kaybı olanlar dikkat! İlkbahar Astenisi olabilir

Bu belirtilere dikkat! Eğer sizde varsa o hastalığın pençesinde olabilirsiniz. Hemen doktora başvurun.

Baş ağrısı, uyku bozukluğu, iştah kaybı olanlar dikkat! İlkbahar Astenisi olabilir

Baharın gelişi bir pozitiflik ve umut zamanı olmalıdır. Yaşadığınız yere göre değişmekle birlikte bahar yeni bir hayat, umut ve mutlulukla ilişkilendirilir. Flora ve faunanın mevsimdeki değişikliklere çeşitli, açıklayıcı yollarla tepki verdiğini görebiliriz. Mevsimlerin değişmesi biz insanların tatil planları yapmaya ya da mangal partisi düzenlemeye başlamasına neden olsa da, bunun bizi çok fazla etkileyeceğini düşünmüyoruz. Aksine insanoğlu mevsim değişikliklerine karşı çoğumuzun düşündüğünden daha hassastır. Bu, aynı zamanda ilkbahar uyuşukluğu olarak da bilinen bahar astenisinin en önemli noktasıdır.

Bu durumun nedenlerini, semptomlarını ve tedavisini anlıyoruz ve mevsimler değiştiğinde neden daha yorgun olabileceğinizi anlamak için okumaya devam edin…

bahar-yorgunlugu-1.jpg

BAHAR ASTENİSİ NEDİR VE NEDEN OLUŞUR?

Bahar astenisi, çevrede meydana gelen değişikliklere uyum sağlama yeteneğimizle ilgili geçici bir bozukluk olarak kabul edilir . Çevresel değişikliklerin fiziksel ve zihinsel refahımız üzerinde çeşitli etkileri vardır. Bu, bize baş ağrısı veren yüksek polen sayılarını veya depresyon durumumuzu etkileyen bulutlu günleri içerebilir.

Kış ve ilkbahar arasındaki geçiş haftaları, sıcaklıklarda ve atmosferik basınçta kademeli bir artışı içerir. Ayrıca, gece her gün biraz daha geç düştüğü için genellikle uyku saatlerimizi de etkiler. Buna, programlarımızı değiştiren gün ışığından yararlanma değişikliklerini ekleyebiliriz.

Bu çevresel değişikliklerin bizi etkilemesinin nedeni, sirkadiyen ritmimiz üzerindeki etkilerinden kaynaklanmaktadır. Bu, uyku ve uyanıklık döngülerimizi düzenleyen içsel bir süreçtir. Organizma olarak bizlerden kaynaklansa da çevresel faktörlerden etkilenir. Özellikle değişikliklere iyi tepki vermezsek, iştahımızı ve ruh halimizi bile etkileyebilir.

Çevredeki değişiklikler ve bunların müteakip etkileri çoğu insanda fark edilmez. Bu gerçekleşmedikleri anlamına gelmez. Bazı insanlar sadece hafif etkiler yaşayabilir, bazıları diğerlerinden daha kolay uyum sağlayabilir ve yine de bazıları özellikle etkilenir. İkinci grup, refahlarını doğrudan etkileyen bahar astenisi semptomları gösterebilir.

bahar-yorgunlugu-2.jpg

BAHAR ASTENİ BELİRTİLERİ

İlkbahar astenisinin en yaygın özelliği, yaygın bir yorgunluktur. Bu nedenle bahar uyuşukluğu olarak da bilinir. Yorgunluk, fiziksel olarak depresif duyguları haklı çıkarmak için herhangi bir sebep olmaksızın ortaya çıkıyor gibi görünüyor. Her organizmanın mevsimlerin değişmesine tepkisi oldukça değişkendir, ancak çoğumuzun enerji eksikliği yaşaması yaygındır. Eğer sizde de durum buysa, bahar astenisi yaşıyor olabilirsiniz.

Çoğu durumda bunun geçici bir durum olduğunu açıkça belirtmek önemlidir. Uzun süreli sürekli bir depresyon döneminden ziyade, genellikle önemli sonuçları olmayan kısa bir uyum dönemidir. Buna rağmen, asteni bazı teşhis edilmemiş veya tedavi edilmemiş hastalıkları maskeleyebileceği için izlenmesi tavsiye edilir.

Bu yorgunluk ve ilgisizlik daha şiddetli hale gelirse veya iki veya üç haftadan fazla sürerse, tıbbi konsültasyon gereklidir. Benzer şekilde, yorgunluk ve uyuşukluk sağlığınızı etkileyen diğer semptomlarla bağlantılıysa, bir uzmana görünmeniz gerekecektir.

Uyuşukluğun yanı sıra, aşağıdaki bahar asteni semptomlarını yaşamanız mümkündür:

İştah kaybı (sonuçta kilo kaybı ile birlikte)

Yorgunluğa bağlı kas zayıflığı

Uyku bozuklukları (örn. uykusuzluk, uyuşukluk veya gün içinde uyuklama)

Konsantrasyon zorluğu

Sık sık baş ağrısı

Sinirlilik, sinirlilik veya ani ruh hali değişimleri

bahar-yorgunlugu-3.jpg

BAHAR UYUŞUKLUĞU NASIL ÖNLENİR

Hafif vakalarda bazı basit önlemler vücudun yeni mevsimin getirdiği koşullara uyum sağlamasında etkilidir. Bu şekilde, bahar astenisine özgü fiziksel ve zihinsel semptomlardan en iyi şekilde kaçınabiliriz. İlkbahar uyuşukluğu genel bir durum olduğundan, buna karşı koymanın yolu genel refahı iyileştirmektir:

Diyetteki bazı değişiklikler, bahar astenisini önemli ölçüde iyileştirmeye yardımcı olabilir. Artan sıcaklıklarda, vücudu uygun şekilde nemlendirmek için sıvı alımını artırmak önemlidir. Yeterince su içmek, çay infüzyonları ve doğal meyve ve sebze suları iyi bir su dengesine katkıda bulunacaktır. Ayrıca önemli temel besin maddelerinin sağlanmasına ve metabolize edilmesine yardımcı olurlar. Pancar ve havuç suyunun faydaları hakkındaki yazımız ile bunu yapmanın diğer faydalarını görün.

Ayrıca ilkbaharda gelişecek mevsimlik ürünleri tercih ederek çeşitli bir diyet izlemeye çalışın. Ispanak, pazı veya hindiba gibi yapraklı sebzeler ve çilek, kiraz ve yaban mersini gibi kırmızı meyveler mükemmel müttefiklerdir. Sağlığınızı iyileştirmeye ve bahar yorgunluğunu uzak tutmaya yardımcı olacaklar. Aynı şekilde protein ve karbonhidratlardan oluşan iyi bir kahvaltı da size günün enerjisini sağlamaya yardımcı olacaktır. Bu, bahar astenisi ile savaşmanın harika bir yoludur. Daha fazlası için protein içeren yiyecekler listemize göz atın.

Yorgunlukla mücadele etmek için, iyi uyku alışkanlıkları edinerek ihtiyacınız olan dinlenmeyi sağlamaya çalışın. Bu anlamda, her gece yaklaşık olarak aynı saatte yatmayı içeren katı bir rutini takip etmek önemlidir. Hafif bir akşam yemeği yemek için ideal olduğunu unutmayın. Yatmadan önce biraz kitap okumak veya rahatlatıcı bir köpük banyosu, uykuya dalmanıza ve bahar astenisinin semptomlarını azaltmanıza yardımcı olabilir.

Son olarak, biraz egzersiz veya açık hava etkinliği yaparak sizi ele geçirmiş gibi görünen enerjisiz kalma hissiyle mücadele etmeye çalışın. Yürüyüşe çıkmak veya bisiklete binmek, enerji toplamanın yanı sıra güneş ışınlarının keyfini çıkarmanın harika bir yoludur. İlkbahar genellikle daha sıcak ve daha güneşli olduğu için güneşin bize verdiği besinleri alabiliriz. D vitamini özellikle önemlidir. Bununla birlikte, faydalarından sağlıklı bir şekilde yararlanmak için cildinizi güneşten koruduğunuzdan emin olmanız gerekecektir.

Artık bahar astenisinin semptomlarını ve bununla nasıl savaşılacağını bildiğimize göre, yorgunluğu gidermek için vitaminlerimizle uyanık kalmanın başka yollarını bulabilirsiniz. Ancak, bu şekilde hissetmek ile klinik depresyon arasında bir fark olduğunu unutmamalısınız. Sağlıklı olmak bir dereceye kadar yardımcı olabilir, ancak depresyondaysanız, özel ihtiyaçlarınız için doğru tedaviyi aldığınızdan emin olmak için bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşmanız gerekir.