Hipotermi nedir? Hipotermi geçiren bir kişiye nasıl müdahale edilir? Hipotermi battaniyesi nasıl kullanılır?

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından tüm Türkiye deprem bölgelerine odaklandı. Depremden etkilenen 10 ilimizde arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ederken hipotermi konusunda da uyarılar yapılıyor.

Hipotermi nedir? Hipotermi geçiren bir kişiye nasıl müdahale edilir? Hipotermi battaniyesi nasıl kullanılır?

Depremzedelerin enkaz altından çıkarılması için arama kurtarma çalışmalarına devam ediliyor. Ekiplerin çalışmaları sürerken hipotermi konusunda da uyarılar geliyor. Enkaz altındaki depremzedelerin ve onlara yardım eden arama kurtarma ekiplerinin hipotermi riski taşıdığı bilgilerine yer veriliyor. Bu konuda ekiplerin yanı sıra bölgedeki çalışmalara yardımcı olan gönüllülerinde bilinçli olması gerekiyor. Peki, hipotermi nedir? Hipotermi nasıl olur? Hipotermi belirtileri nelerdir? Hipotermi geçiren bir kişiye nasıl müdahale edilir? Hipotermi battaniyesi nedir, nasıl kullanılır? İşte merak edilen tüm detaylar…

HİPOTERMİ NEDİR?

İnsan vücudunun normal ısısı 37 derece civarındadır. Hipotermi, insan vücudunun faaliyet göstermesi için gerekli ısıyı ürettiğinden daha hızlı kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan ve vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine sebep olan ve acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşan hipotermi, genellikle ortamın soğuk olmasından kaynaklanmaktadır ve hafif, orta, şiddetli olarak derecelendirilir.

HİPOTERMİ BELİRTİLERİ

- Zayıf nabız

- Titreme

- Ayak ve ellerde soğukluk

- Cilt renginde solukluk

- Konuşmanın bozulması

- Koordinasyon eksikliği

- Enerji eksikliği

- Hafıza kaybı

- Bebeklerde parlak kırmızı, soğuk cilt

- Bilinç kaybı

- Hafif zihin karışıklığı

- Yorgunluk

- Seste kısıklık

hipotermi-nedir-hipotermi-geciren-bir-kisiye-nasil-mudahale-edilir-hipotermi-battaniyesi-nasil-kullanilir-001.jpg

HİPOTERMİ GEÇİREN BİR KİŞİYE NASIL MÜDAHALE EDİLMELİ?

Hipotermi, acil tıbbi yardım gerektiren bir durumdur. Tıbbi yardım uygulanana kadar ilk yardım yapılabilir. Hipotermi geçiren kişinin kıyafetleri ıslaksa çıkarılmalıdır. Eğer gerekirse kıyafetler kesilerek çıkarılabilir. Sadece yüzü açık kalacak şekilde baş kapatılmalıdır. Hipotermi geçiren bir kişiye yardım ederken soğuğa karşı yeterince korunduğundan emin olun. Eğer mümkünse daha sıcak ve kapalı bir yere taşıyarak soğukla temasını kesin. Özellikle baş ve boyun bölgesini rüzgardan koruyun ve soğuk zemin ile olan teması ortadan kaldırın. Hasta veya yaralıya doğrudan ısı uygulamayın. Aşırı sıcaklık cilde zarar verebilir veya kalbin durmasına sebep olacak kadar şiddetli düzensiz kalp atışlarını tetikleyebilir. Hasta veya yaralının sigara içmesine kesinlikle izin vermeyin. Kollar ve bacaklar gibi uzuvları ısıtmaya çalışmayın. Bu durum kalbe veya akciğerlere ek yük oluşturabilir. Bu sebeple vücudun göğüs, boyun ve kasık gibi orta bölgelerinden ve başın üstünden sıcak havluyla yavaşça ısıtılması önemlidir. Tıbbi müdahale uygulanana kadar hasta veya yaralı kişinin yanından ayrılmadan sık sık solunum, dolaşım ve bilincini kontrol etmek gerekmektedir.

hipotermi-nedir-hipotermi-geciren-bir-kisiye-nasil-mudahale-edilir-hipotermi-battaniyesi-nasil-kullanilir.jpg

HİPOTERMİ BATTANİYESİ NEDİR?

Hipotrermi battaniyesi vücuda sarıldığı andan itibaren dışardaki havanın içeri geçmesini önler. Bu battaniye ısıtma yerine mevcut ısıyı muhafaza ederek yalıtım sağlama amacıyla kullanılır. Hipotermi battaniyesi sayesinde vücudun ürettiği sıcaklık bir ısı kaynağı olarak kullanılmış olur. Ayrıca hipotermi battaniyesi terleme etkisini de ortadan kaldırarak buharlaşmayla meydana gelebilecek ısı kayıplarını da en alt seviyeye indirir.