Ramazan Ayında Çay ve Kahve Tüketimine Dikkat!

Ramazan ayında aşırı çay ve kahve tüketimi, susuzluğu artırıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğçe Yılmaz, sağlıklı su tüketimi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Ramazan Ayında Çay ve Kahve Tüketimine Dikkat!

VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğçe Yılmaz, Ramazan ayında çay ve kahve tüketiminin su ihtiyacını karşılamadığını ve aşırı tüketimin susuzluk hissini artırabileceğini belirtiyor. Ramazan ayının sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için günlük su tüketiminin önemine dikkat çeken Yılmaz, diüretik etkisi olan çay ve kahvenin aşırı tüketiminin vücuttan su atımını hızlandırdığını ifade ediyor.

GÜNLÜK SU TÜKETİMİ NASIL OLMALI?

Yılmaz, kilogram başına yaklaşık 35 mililitre su tüketilmesinin önerildiğini, ancak Ramazan ayında yeme içme süresinin kısalığı nedeniyle bu miktarın genellikle göz ardı edildiğini söylüyor. Sağlıklı bir oruç dönemi için çay ve kahve tüketiminin azaltılması ve en az 1,5 litre su tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

SU TÜKETİMİ İÇİN ÖNERİLER

Dyt. Yılmaz, suyun iftar ile sahur arasında zamana yayılarak tüketilmesi gerektiğini belirterek, yatmadan 1 saat önce su tüketiminin sonlandırılmasının uyku kalitesi için önemli olduğunu vurguluyor. Tuzlu ve baharatlı gıdaların susuzluğu artırabileceğine dikkat çeken Yılmaz, bu tür gıdalardan kaçınılması gerektiğini ifade ediyor.

SAĞLIKLI BİR RAMAZAN İÇİN EK İPUÇLARI

Ayrıca, su içeriği yüksek sebze ve meyvelerden faydalanmanın da susuzluğu önlemeye yardımcı olacağını belirten Yılmaz, sahur ve iftar sofralarında salatalık, domates gibi su içeriği yüksek besinlerin tercih edilmesini öneriyor. Su içmenin vücut sağlığına olan faydalarına da değinen Yılmaz, su tüketiminin sindirim sisteminden cilt sağlığına kadar birçok alanda olumlu etkileri olduğunu söylüyor.