Ramazan'da hayati önem taşıyan beslenme düzeni!

11 ayın sultanı geldi! Bu gece ilk sahurumuza kalkıyor ve yarın ilk orucumuzun niyetleniyor olacağız! Ramazan ayında hayati önem taşıyan en önemli konu da; beslenme düzeni! Ramazan ayında beslenme düzeni nasıl olmalı?

Ramazan'da  hayati önem taşıyan beslenme düzeni!

Ramazan'da hayati önem taşıyan beslenme düzeni! Ramazan ayının gelmesi ile birlikte, tartışılan bir konu da beslenme düzeni oluyor! Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken en önemli konu beslenme düzenidir. Ramazan ayında doğru oruç tutabilmek doğru beslenme düzeni ile sağlanabilir. Bunun için neler yapılmalı? Sahur ve iftar vakitlerinde neler tüketilmeli?

SAHUR VE İFTARDA BESLENME DÜZENİ

Sahur yemeği tutacağınız oruç için size enerji verecek olan öğündür, iftar yemeği ise uzun saatler boyunca aç kalmanızın ardından tüketeceğiniz besinlerdir. Bu yüzden bu iki öğünde tüketeceğiniz besinler hayati önem taşır! Peki sahur ve iftarda neler tüketilmeli?

sah.png

SAHUR

Sahur vaktinde olabildiğince hamur işi besinlerden kaçınmalısınız! Tüketeceğiniz hamur bazlı besinler gün içerisinde şekerinizin oldukça yükselmesine sebep olacaktır. Bu sebeple hamur işi yerine hafif ve uzun süre tok tutacak besinlere yer verilmeli! Bunlar haşlanmış yumurta, bal, ceviz, kaynamış patates gibi besinler olabilir!

İFTAR

İftar vücudunuz için oldukça önemli bir öğün olacaktır. Bütün gün aç ve susuz kaldıktan sonra vücudunuz için doğru besin yüklemesi yapmanız gerekmektedir. Bu yüzden öncelikle şekerinizi düzenlemek için; hurma ya da ballı su ile orucunuzu açmalısınız. Ardından tüketeceğiniz çorbanın hafif olmasına dikkat edin.

Bir kase çorbanın ardından mutlaka 5-10 dakika yemeğe ara vermelisiniz; bu sayede vücudunuzun şeker dengesi kendine gelmiş olacak! Haftada en az 3-4 gün sofranızda bakliyat ağırlıklı proteininiz olsun, hayvansal protein tüketirken bol miktarda yeşillik de tüketmelisiniz ve üzerine bolca limon sıkarak C vitamini alıp vücut direncinizi de dengeleyebilirsiniz.

TATLIYA DİKKAT

İftar sofrasında karnınızı doyurduktan sonra sakın ama sakın tok karna tatlı tüketmeyin! Tatlılar yemeğin hemen ardından değil, en az 2 saat sonra tüketilmelidir!