Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan afetzedelere önemli uyarı: Sakın kullanmayın

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgelerindeki tüm gelişmeler yakından takip edilirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan afetzedelere önemli uyarılar geldi. Bakan Koca, kesinlikle musluk suyu kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan afetzedelere önemli uyarı: Sakın kullanmayın

Hatay’da inceleme gerçekleştiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Afetzedelere önemli bir uyarıda bulunan Bakan Koca, şimdilik içme ve diş fırçalama için ambalajlı su tercih edilmesi gerektiğini söyledi ve musluk suyunun kullanılmaması gerektiğini aktardı. İşte Bakan Koca’nın açıklamalarından öne çıkan detaylar…

SALGIN RİSKİNE KARŞI TÜM TEDBİRLER ALINDI

Depremin en çok etkilediği illerden biri olan Hatay’daki incelemelerinin ardından kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘Afetin ilk anında üzerimize düşen ilk görev sağlık merkezlerimizi faal haline getirmekti. Sağlık sistemimiz her yaralıya ulaşabildi.’ dedi. Depremin üçüncü gününden itibaren herhangi bir salgın riski için tüm tedbirlerin alındığını aktaran Bakan Koca, ‘’Herhangi bir salgın riski için tedbirlerimizi aldık almaya devam ediyoruz. Köylerimize doktor ve ilaç malzemeleri gönderiliyor. Birinci basamak sağlık sistemimiz aile hekimliğini devam ettiriyoruz.' ifadelerini kullandı.

SULAR DÜZENLİ OLARAK KLORLANIYOR

Bu tür afetlerden sonra en riskli şeylerden birinin de hijyenin bozulması ile birlikte salgın riskinin oluşması olduğunu aktaran Bakan Fahrettin Koca, suların düzenli olarak klorlandığını da ekledi. Depremin ilk günlerinde mobil laboratuvarların deprem bölgesinde çalışmaya başladığını, suların klorlandığını aktaran Koca, ‘Hatay ilimizin Antakya ve Defne ilçeleri dışında şebeke suyu verilmektedir. Sağlanamayan yerlerde ise tankerlerle su verilmektedir. Belediyeler de sistemsel olarak klorlama yapmaktadır.’ dedi.

saglik-bakani-fahrettin-koca-dan-afetzedelere-onemli-uyari-sakin-kullanmayin-002.jpg

MUSLUK SUYUNU KULLANMAYIN UYARISI

Afetzedelerin musluk suyunu kullanmaması konusunda uyarılarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, su kalitesinde afet nedeniyle uygunsuzluk yaşanabildiğini söyledi ve ‘Valilik ya da kaymakamlıkların ‘musluk suyu içilebilir’ duyurusuna kadar diş fırçalama ve içme için ambalajlı sular tercih edilmelidir. Çadır kentlerde içme suyu paketli olarak dağıtılmakta, tanker suyu da klorlanmaktadır.’ ifadelerine yer verdi.

BULAŞICI HASTALIK AÇIKLAMASI

Bulaşıcı hastalık ile ilgili merak edilenlere de değinen Bakan Koca sözlerine şöyle devam etti; ‘Bölgede bulaşıcı hastalık var mı diye düzenli olarak kontrol edilmektedir. Bugüne kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık saptanmamıştır. Kahramanmaraş ilimizde 1 suçiçeği vakası bulunmakta ve izole edilmektedir. Rota virüs nedeniyle hastanede az bir hastamız bulunmaktadır. Bulaşıcı sarılık bugüne kadar saptanmamıştır.’

saglik-bakani-fahrettin-koca-dan-afetzedelere-onemli-uyari-sakin-kullanmayin-001.jpg

‘MİLLET DE DEVLET DE BURADADIR’

Kişisel hijyen, bit ve uyuz için broşürler hazırlandığını, bebek ve anne takibi ile yenidoğan aşı takibi yapıldığını da sözlerine ekleyen Bakan Koca, ‘Millet de devlet de buradadır. Birlikte uyandığımız afet sabahını hep birlikte saracağız. Her bir vatandaşımız iyileşene kadar tüm imkanlarımız ile burada olacağız.’dedi.