Sağlık Bakanı Koca’dan afet bölgesindeki vatandaşlara kritik uyarı: Yüzde 176’sı uygunsuz çıktı, kullanmayın

Türkiye’yi yasa boğan depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta alınan su örnekleri incelendi. Yapılan incelemelerin ardından afet bölgesindeki vatandaşlara kritik uyarılarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şebeke suyunu kullanmayın dedi.

Sağlık Bakanı Koca’dan afet bölgesindeki vatandaşlara kritik uyarı: Yüzde 176’sı uygunsuz çıktı, kullanmayın

6 Şubat tarihinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, afet bölgesindeki vatandaşları uyardı. Şebeke suyunun içilmemesi gerektiğini vurgulayan ve bu konuda vatandaşları bilgilendiren Bakan Koca, alınan su örneklerinden yüzde 176’sının uygunsuz bulunduğunu aktardı. İşte Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarından tüm detaylar…

EVDE SAĞLIK HİZMETİ DEVAM EDİYOR

9 hastanenin evde sağlık hizmeti vermeye devam ettiğini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, afetin ilk gününden bu yana 559 hastaya evde sağlık hizmeti verildiğini açıkladı. Yeterli kapasitemiz mevcut diyen Bakan Koca, ‘Gün aşırı köylerimize ambulans gönderilmektedir. 61 gezici ekip 473 köye gün aşırı ziyaret yapmaktadır. 65 bin 442 hastaya birinci basamak sağlık hizmeti verilmiştir. Çadır kentlerde kurulan toplam 15 acil müdahale ünitesinde 24 bin 501 muayene sayısıdır. Deprem bölgesinde evde sağlık hizmeti, ilaç ve bakım ihtiyacı olan vatandaşlarımız 184 numaralı telefonu arayarak sağlık hizmeti talebinde bulunabilirler.’ ifadelerine yer verdi.

saglik-bakani-koca-dan-afet-bolgesindeki-vatandaslara-kritik-uyari-yuzde-176-si-uygunsuz-cikti-kullanmayin.jpg

ŞEBEKE SUYUNU İÇMEYİN UYARISI

Depremin ilk gününden bu yana su klorlama çalışmalarının düzenli olarak yapıldığını ve su numunelerinin kimyasal analizlerinin Kahramanmaraş Merkez Halk Sağlığı laboratuvarlarında yapıldığını aktaran Bakan Koca, alınan su örneklerinden yüzde 176’sının uygunsuz bulunduğunu açıkladı ve ‘Bir kısmi mikrobiyoloji ve kimyasal uygunsuzluktur. Bilimsel tespitlerden hareketle gerekli önlemler alınmaktadır. Valilik ve kaymakamlıklar açıklama yapana kadar şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmayalım. Mevcut şartlar itibariyle halk sağlığını tehdit edici bir durum şu ana kadar yoktur.’ ifadeleriyle vatandaşları şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmamaları konusunda uyardı.

ENKAZDA ÇALIŞAN GÖREVLİLER VE DEPREMZEDELERİN TETANOS AŞILARI YAPILDI

Bu süreçte hassas olunması gereken bazı sağlık konuları olduğunu aktaran ve tetanos aşısının burada büyük bir önem teşkil ettiğini belirten Bakan Koca, ‘Tedbire büyük önem veriyoruz. Tetanos, Paslı çivi, mikrop, veya metal kesikleriyle kolayca bulaşabilir. Deprem bölgesinde enkazda çalışan görevlilerin tetanos aşılarını yaptık. Yaralılar olmak üzere depremzedelerin tetanos aşıları yapılmış durumdadır. Çok hafif de olsa depremde yara almışsanız tetanos aşısını ihmal etmemenizi istiyorum. Arama kurtarma çalışmaları esnasında ortaya çıkan toz da sağlık açısından risk taşıyordu. Çalışan ve yakın yerlerde bulunanlara 2 milyondan fazla N95 maske dağıttık.’ dedi. Enkaz kaldırma çalışmalarında maske kullanımının ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şunları söyledi; ‘Bölgede görevli sağlık çalışanları için yeni düzenleme yapıyoruz. Öncelikli olarak gönüllülüğü kolaylaştırıyor, sisteme kavuşturuyoruz. Afet bölgesinde gönüllü çalışmak isteyen hekim, hemşirelerin bu taleplerini iletebilmesi için portal uygulaması üzerinden başvuru formu oluşturulmuştur.’