Sahte kanser ilacı iddiaları ortalığı karıştırdı! Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama var

Sahte kanser ilacı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Löseminin son aşamasında kullanılan ICLUSIG isimli ilacın sahte olduğu ve içeriğinin ağrı kesici olduğu iddialarının ardından Sağlık Bakanlığı’ndan konuyla ilgili açıklama geldi.

Sahte kanser ilacı iddiaları ortalığı karıştırdı! Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama var

SGK tarafından yurt dışından getirilen ve löseminin son aşamasında kullanıldığı aktarılan ICLUSIG isimli ilacın sahte olduğuna dair iddialar gündeme bomba gibi düştü. Söz konusu iddianın ardından gözler Sağlık Bakanlığı’na çevrilirken herkesin konuştuğu bu vahim iddiayla ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan jet hızıyla açıklama geldi. İddiaları doğrulayan Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu da bildirdi. İşte detaylar…

SAHTE KANSER İLAÇLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Löseminin son aşamasında kullanılan ICLUSIG isimli ilacın sahte olduğu ve ilaç içerisinde direnç artırıcı etken madde yerine ağrı kesici bulunduğuna dair iddialar gündemde yer almaya başlarken konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, bakanlığın 2019 yılında soruşturma sürecini yürüttüğünü ve savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu aktardı. Öte yandan Yurt Dışından İlaç Temini ve Kullanımı Kılavuzu’nda yapılan değişikliklerin de kalite kurallarını sıkılaştırmak amacıyla yapıldığı bildirildi. 

SAHTE OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

TİTCK’in ilaç alımı yapan bir kuruluş olmadığına vurgu yapılan açıklamada, ‘SGK tarafından kurumumuza teslim edilen numunelerin analiz sonucunda orijinal olduğu tespit edilmiştir. Ancak soruşturma gereği kolluk gözetimi altında depodan yeni numuneler temin edilmiştir. Depodan kolluk gözetiminde temin edilen numunelerin analiz sonucunda bu numunelerin sahte olduğu tespit edilmiştir. Bu süreçte her türlü inceleme ve soruşturma bakanlığımızca gerçekleştirilmiş olup adli makamlara da gerekli bildirimler yapılmıştır.’ denildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Sahte ilaç iddialarının ardından önemli bir açıklamaya yer veren TİTCK, ilacın sahtelerinin SGK ve TEB’e satıldığı konusuyla ilgili olarak kurumun müfettişleri tarafından yürütülen soruşturmanın 17 Ekim 2019 tarihinde tamamlandığına vurgu yapıldı ve ‘İnceleme sonucunda sahte ilaç ticareti yaptığı tespit edilen bazı firmalar ve ecza depoları hakkında 1262 sayılı Kanunun 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca konuyla ilgili satın alma yapan kuruluşların yetkili personeli hakkında da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.’ denildi.