Şap hastalığı nedir, insana bulaşır mı? Şap hastalığı belirtileri nelerdir? Şap hastalığı karantina süresi

Şap hastalığı son günlerde yeniden gündeme gelmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığına karşı önlemlerine başladı. SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilirken konuyla ilgili açıklama geldi.

Şap hastalığı nedir, insana bulaşır mı? Şap hastalığı belirtileri nelerdir? Şap hastalığı karantina süresi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vakanın tespit edildiği duyuruldu. Bakanlık açıklamasında, şap hastalığı görülen 8 işletmede karantina dahil olmak üzere tüm tedbirlerin alındığı bilgisine yer verildi. Peki, Şap hastalığı nedir? Şap hastalığı insanlara bulaşır mı? Şap hastalığının belirtileri nelerdir? Şap hastalığı karantina süresi ne kadar? İşte merak edilen tüm detaylar…

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanları etkileyen oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen bu hastalık, zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet verebiliyor. Şap hastalığı, Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalık moralitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Yani öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılabilir.

sap-hastaligi-nedir-insana-bulasir-mi-saphastaligi-belirtileri-nelerdir-sap-hastaligi-karantina-suresi-001.jpg

ŞAP HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şap hastalığının belirtileri arasında donuk ve cansız bakışlar, yüksek ateş, titreme, salyalı ve şapırtılı ağız, hassas ayaklar, ağız, dil ve dudaklarda yaralar, süt veriminde azalma, ağır vakalarda tırnak düşmesi, buzağılarda ölüm, diş etlerinde hassasiyet, sürüden ayrı yatma isteği, durgunluk, aniden oluşan topallık, halsizlik yer almaktadır.

sap-hastaligi-nedir-insana-bulasir-mi-saphastaligi-belirtileri-nelerdir-sap-hastaligi-karantina-suresi.jpg

ŞAP HASTALIĞI İNSANA BULAŞIR MI?

Şap hastalığının hayvandan insana bulaşıp bulaşmadığı sorularına yanıt aranıyor. Bu hastalık her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir.