Strep A belirtileri ve tedavisi! Sağlık Bakanlığı’ndan kritik uyarı

Toplumda ‘beta’ olarak bilinen ve son dönemde sıklıkla rastlanan Strep A bakterisi ile ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan çok kritik uyarılar geldi. Hastaların antibiyotik tedavisinin 24. saatini tamamlayana kadar işe veya okula gitmemesi için uyarı yapıldı.

Strep A belirtileri ve tedavisi! Sağlık Bakanlığı’ndan kritik uyarı

Strep A bakterisi ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Hastalığın belirtileri, tedavi şekli ve bulaşıcılığı ile ilgili yoğun araştırmalar sürerken Sağlık Bakanlığı’ndan da önemli uyarılar geldi. Hastalığın bulaşıcılığının tedavinin 24. saatinden sonra sona erdiğine dikkat çekilirken hasta kişilerin antibiyotik tedavilerinin 24. saatini tamamlamadan okula, işe veya kreşe gitmemeleri gerektiği vurgulandı. Bu bakterinin önleyici bir aşısı ise bulunmuyor. İşte detaylar…

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELER?

Halk arasında ‘beta’ olarak bilinen Strep A bakterisinin sebep olduğu enfeksiyonun en belirgin belirtileri ani boğaz ağrısı, ani ateş, boyun lenf bezlerinde büyüme, baş ağrısı ve halsizlik. Bazı vakalarda ise mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, vücutta yaygın döküntü ve kızarıklık da görülebiliyor.

ÖNLEYİCİ BİR AŞISI YOK

Vakaların dünya genelinde artışa geçtiği aktarılıyor. Bu bakteri hasta kişilerin öksürmesi veya hapşırmasıyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalmakla bulaşıyor. Ayrıca mikrobun yayıldığı yüzeylere dokunulduğunda eller yıkanmadan ağız, burun veya göz temasıyla da bulaşabiliyor. Deride enfekte yaralara doğrudan temasla da hastalığın bulaşma riski artıyor. Hasta olan kişilerde bulaştırıcılık ise antibiyotik tedavisinin 24 saatinden sonra sona eriyor. Bu hastalığın önleyici bir aşısı ise bulunmuyor.

strep-a-belirtileri-ve-tedavisi-saglik-bakanligin-dan-kritik-uyari.jpg

İLK 24 SAATE DİKKAT

Strep A bakterisinin tedavisi de çok önemli. Enfeksiyon ilerlemeden erken dönemde tedaviye başlanması ağır tablo riskini engellemede büyük bir önem taşıyor. Hastalık tanısının ardından doktor tarafından önerilen antibiyotik tedavisiyle tam iyileşme sağlanmakta. Bu doğrultuda antibiyotik tedavisinin doktorun önerdiği süre kapsamında kullanılması çok önemli. A grubu beta-hemolitik streptokok boğaz enfeksiyonu olan kişilerin doktorun önerdiği antibiyotik tedavisinin 24. saati tamamlanana kadar okula, işe veya kreşe gitmemeleri konusunda uyarılar yapılıyor.