Crush sendromu nedir? Enkazdaki depremzedeye ne gibi etkiler oluşturur?

Son üç gündür sıkça rastladığımız bir terim olan tıraş sendromunu sizler içim araştırdık ve haberimizde yer verdik. Peki tıraş sendromu nedir ve ne gibi etkiler oluşturur?

Crush sendromu nedir? Enkazdaki depremzedeye ne gibi etkiler oluşturur?

Tüm Türkiye’yi derin bir yasa boğan Kahramanmaraş depreminde 3. Günü de geride bıraktık. Kritik ilk 72 saat tamamen geçmiş durumda ancak, enkaz başında yakınlarını bekleyen vatandaşların umutları hep ayakta!

Sosyal medyadan televizyon ekranlarına kadar birçok kurtarılma anına şahit olduk. Ancak hepimizin dikkatini çeken bir durum söz konusu. Saatlerce aç ve susuz beton yığınlarının arasında sıkışıp kalan depremzedeler var ve bir insan için en temel bileşenin su olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki neden önce su verilmek yerine depremzedelere öncelikle serum takılıyor?

sul.png

DAMAR YOLU AÇILIYOR

Beton yığınlar arasında sıkışıp kalan ve günlerdi kurtulmayı bir umutla bekleyen vatandaşlara tek tek ulaşılmaya devam ediliyor. Vatandaşlara ilk ulaşıldığı anda yapılan şey ise damar yolu açarak serum vermek! Saatleri geçtik, artık günlerce hareketsiz bir şekilde kalan canlılarda tıraş sendromu denilen bir durum oluşur. Tıraş sendromu beraberinde;

  • Böbrek yetmezliği,
  • Kalp durması,
  • Karaciğer rahatsızlıkları ve
  • Kaslarda erime gibi sorunlara yol açabilir! Bu durumlarla karşılaşmamak için arama ve kurtarma ekipleri en yüksek seviyede hassasiyet gösteriyor!

SU ZEHİRLEYEBİLİR

Enkaz altında günlerce hareketsiz, aç ve susuz kalan bir insana bulunduğu anda doğrudan su vermek o kişiyi zehirleyerek ölüme sebep olur! Bu yüzden bu aşamada ilk yardım bilgisi oldukça önemlidir!