Unutkanlık problemi yaşayanlar dikkat! Uzman diyetisyen uyardı

Uzman diyetisyen Perihan Kılıç, çok fazla unutkanlık sorunu yaşayan kişiler için bazı besin takviyelerinin önemine vurgu yaptı. Hafızayı güçlendiren besinlerin üzerinde durdu ve en çok tüketmeleri gereken besinleri açıkladı.

Unutkanlık problemi yaşayanlar dikkat! Uzman diyetisyen uyardı

Güçlü bir hafıza insan yaşamı için önemli noktalardan birisi. İş hayatı, ev hayatı, arkadaşlar, çevre, aile derken insan birçok gereken şeyi, olayları ve yapılacakları hatırlamak mecburiyetinde kalıyor. Yoğun bir koşturmaca içinde unutulan birçok noktanın ise sebebi zayıf hafızaya sahip olmaktan kaynaklanıyor.

Uzman diyetisyen Perihan Kılıç, çok fazla unutkanlık yaşayan insanlardaki eksikliklere değinerek belirli besinleri tüketmeleri gerektiğini vurguladı. Açıklamasında, “Yapılan son klinik çalışmaları gösteriyor ki hafıza arttırmada doğru beslenme çok önemli. Ayrıca Alzheimer hastalığı da bu sayede geciktirilmektedir. Yaşlandıkça hafıza fonksiyonları azalır, ancak doğru beslenme bunu geciktirir.” ifadelerine yer verdi ve besinlerin tüketim şeklinin önemine vurgu yaptı.

unutkanlik-problemi-yasayanlar-dikkat-uzman-diyetisyen-uyardi.jpg

HAFIZA GÜÇLENDİREN BESİNLER

Hafıza güçlendiren besinler için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Bunların başında gelen nokta ise Yağ, karbonhidrat ve protein alımının dengelenmesi. Günlük kalori miktarının %25 yağ, %30 – 45'i karbonhidrat ve %25 – 35’i ise proteinden oluşmalıdır.

Karbonhidrat olarak asla şeker, fruktozlu mısır şurubu içeren yiyecekler tercih edilmemelidir. Yani bu durumda dondurma, işlenmiş tahıl, abur cuburlar hafızayı en fazla zayıflatan etkenlerden birsidir. Daha çok el yapımı dondurma, yoğurt ve benzeri besinler tüketilmelidir.

Akdeniz diyeti tipi beslenme şeklinin hafızayı güçlendiren en büyük etkenlerden olduğunu vurgulayan Perihan Kılıç, ayrıca işlenmiş gıda ve kırmızı eti tüketmemek gerektiğini belirtti. İyi yağ grupları olarak avokado, zeytinyağı, fındık ve fıstık yağlarının doğal olanları tüketmek en faydalısıdır. Omega 3’ü arttırmak ve antioksidan miktarını çoğaltmak önemlidir. B6, B12 ve D vitamini, folik asit alımı ise hafızanın güçlenmesinde en büyük role sahiptir.