Yemek yerken yaşadıklarınıza dikkat edin! Kanserin en büyük belirtisi

Birçok kanser türü varken türüne göre belirtileri de değişiklik gösterebiliyor. Genel olarak iştahsızlık, yorgunluk, geçmeyen vücut ağrısı gibi nedenler sık görülmektedir. Özofagus kanseri belirtileri göz ardı edilen türler arasında...

Yemek yerken yaşadıklarınıza dikkat edin! Kanserin en büyük belirtisi

Halk arasında yemek borusu kanseri olarak bilinen Özofagus kanseri diğer türler kadar tehlikeli olabiliyor. Her sene binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan kanser türüne yakalanmayı artıran birçok etken var. obezite, sigara, alkol, sağlıksız beslenme gibi etkenler riski arttırıyor. Bu kanserin çeşitli belirtileri ise yemek yerken görülebiliyor.

Yemek borusu kanserinin belirtileri nelerdir?

Mide ekşimesi ve kalıcı hazımsızlık

Üç hafta ve üzerinde mide ekşimesi şikayeti olan kişilerin doktora başvurmasını uzmanlar belirtiyor. Buna ek olarak hazımsızlık çekmek de bir belirtidir. Üst karın bölgesinde bir ağrı ya da rahatsızlık ve göğüs kemiği arasında yanan bir ağrı gibidir. Ek olarak yediğiniz gıdalar asi reflü olarak burundan geri gelebilir. Burun ve ağızda hoş olmayan ekşi bir tada sebebiyet verebilir. Her iki semptom ile beraber genellikle yemek yedikten sonra ortaya çıkar.

Yutma güçlüğü

Bir şeyler içerken ya da yemek yerken ortaya çıkabilmektedir. İki tür şekilde olur. Birincisi boğazı etkileyen orofaringeal disfajidir. Diğeri ise yemek borusunu etkileyen özofagus disfajisi olarak bilinir. Yemek yeme ya da bir şeyler içme esnasında boğulmaya veya öksürüğe neden olmaktadır. Göğsünüze ya da boğazınıza yemek takılmış gibi bir hissiyat oluşur. Sık sık salya akması da belirtilerden birisi olabilmektedir. İçerken ya da yerken ıslak bir ses çıkması, ıslak ya da hırıltı benzeri sesler ile yiyecekleri düzgün çiğneyememek de belirtilerdendir.

kanser.jpg

Göğüs kemiği arasında ya da boğazda ağrı

Yutkunma sırasında ağrı olması ya da zorlanma yemek borusu kanseri işaretlerinden birisidir. Göğüs kemiğinin arkasında hissedilebilen bir yanma hissi oluşabiliyor. Kürek kemiği arasında, sırtta ya da göğüs kemiği arasında hissedilebilmektedir.

Sebepsiz kilo kaybı

İştahsızlıkla birleşen bir sebepsiz kilo kaybı da yemek borusu kanserinin belirtisi olarak bilinmektedir. Birçok hastada yutma problemi nedeniyle az yemekten kaynaklanan bir semptomdur.