29 Ekim'de Prag'da Cumhuriyet Balosu düzenlenecek

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında vatandaşların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı,Çekya'daki gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

HABER:BORA ÖZİZMİRLİ

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında vatandaşların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı,Çekya'daki gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

Çek Cumhuriyeti ile Türkiye'nin Cumhuriyet Bayramlarının peş peşe olduğunu dikkati çeken Egemen Bağış,Prag'daki Türk derneklerinin düzenleyecek olduğu"29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Balosu"nun duyurusunu yaptı.


"CUMHURİYETİMİZ İLELEBET PAYİDAR KALACAKTIR."

Konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk'ün ,"Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalacaktır." sözlerini hatırlatarak devam eden Bağış, vatandaşların Cumhuriyet Bayramını kutladı.

Egemen Bağış konuşmasında," Bu hafta Cumhuriyetimizin ilanının  98. yılını kutlamaya hazırlanıyoruz. Ülkemizde çok bilinmez ama bizim ve Çek Cumhuriyeti’nin ulusal günleri aslında peş peşe. Çekler milli gün olarak 28 Ekim’i kutlarken biz de 29 Ekim’de o heyecanı yaşıyoruz. Bu yüzden bu ülkede yaşayan vatandaş ve soydaşlarımız da çifte kutlama yapıyor. 

Siz bu videoyu izlerken biz Çek Cumhuriyeti’nin 2. Büyük şehri Brno’da yeni kurulan Türk-Çek Kültür İşbirliği Derneğinin (TCKID) dernek lokalinin açılışını yapmak ve 28 Ekim Çekoslovakya Bağımsızlık Günü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız vesilesiyle düzenleyeceği etkinliğe katılmak üzere yolda olacağız. 

29 Ekim günü Büyükelçilik olarak Pandemi nedeniyle daha çok kordiplomasi ve Çek resmî makam temsilcilerine yönelik bir resepsiyon düzenleyeceğiz. Ardından da Prag’daki Derneklerimizin bir araya gelip Çek Cumhuriyetinde yaşayan vatandaşlarımız için 29 Ekim akşamı organize edecekleri Cumhuriyet Bayramı Balosuna katılacağız. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi Cumhuriyetimiz daima payidar kalacaktır. Şimdiden hepinizin bayramını içtenlikle kutluyorum. "dedi.


ÇEKYA'DA ZİYARETLER VE GELİŞMELER

Öte yandan Çekya'daki gelişmeleri değinen Egemen Bağış, bir takım temas ve diyaloglarını vatandaşlar ile paylaştı.

Türkiye'den Çekya'ya büyükelçilik ziyaretine gelen ziyaretçilerini de değinen,Bağış gelişmeleri aktardı.


Egemen Bağış;

Charles Bridge İnvestment Group adlı Çek şirketinin kurucu ortaklarından Sayın Adam Kotrba bizi ziyaret ederek ikili ticareti arttırma konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Kültür Festivalimiz kapsamında düzenlediğimiz turnuvaya evsahipliği yapan Beroun Golf Club yöneticileri Sayın Vojtech Matějček ve Sayın Michal Tuma Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek önümüzdeki döneme yönelik işbirliği imkanlarını değerlendirdiler.

Çanakkale Üniversitesinde Peysaj Mimarisi alanında Doktora yapan Sayın Melike Kaya ile aynı branşta Yüksek Lisans yapan Sayın Fatoş Kartal ve Sayın Özge Cüce, Erasmus programı kapsamında geldikleri Prag’da Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek tavsiyelerimizi aldılar.

Doğduğunda adını koyarak kulağına ezan okuduğumuz toplumumuzun yeni üyesi Arya bebek annesi Esma Aydın Muñoz Gonzalez, anneannesi Sayın Fatma Aydın ve Dedesi Sayın Ahmet Sabri Aydın ile birlikte sefaretimizi ziyaret etti.

Çek Cumhuriyeti’nin 3 dilde (Çekce, İngilizce ve Rusça) 18 yıldır yayınlanan ilk ve tek dergisi Statuss’un kurucusu ve genel yayın yönetmeni Sayın Viktoria Sion, işbirliği yaptığı çalışma arkadaşları Sayın Hans Weber ve Sayın Milos Janu ile birlikte Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek üzerinde çalıştıkları Türkiye özel sayısı hakkında istişarelerde bulundular.

Prag merkezdeki altı farklı ulusal müzenin bağlı olduğu Çek Ulusal Galerinin yeni Genel Müdürü Sayın Alicja Knast’ı ziyaret ettik. İki ülke arasındaki sanatsal işbirliği potansiyellerini değerlendirdiğimiz Genel Müdüre bir Türk kahvesi makinası ve fincan takımı hediye ettik. Aslen Polonya’lı olan ve azim, konukseverlik ve kararlılığından etkilendiğimiz Bayan Knast ise bize Ulusal Galerinin yayınlarından armağan etti.

Gerek Türkiye’de gerekse dünyanın dört bir yanında inşa ettikleri tema parkları, anıtlar ve müzeler ile ulusal gururumuz haline gelen Outdoor Factory adlı Türk şirketinin yöneticileri Sayın Suphi Aydıner ve Sayın Tolga Alişoğlu Prag ziyaretleri kapsamında sefaretimize de gelerek biz ve Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ile fikir alışverişinde bulundular.

Prag’da yaşayan dünyaca ünlü keman virtüözü Sayın Alexander Shonert sefaretimizi ziyaret ederek biz ve Elçi Müşteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ile birlikte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama hazırlıklarımız ile ilgili bir toplantı yaptı.

AB’nin Erasmus+ projesi kapsamında Prag’ı ziyaret eden Bandırma Eti Maden Ortaokulu ve Bandırma Kemal Pireci Anadolu Lisesi öğretmen grubunu Büyükelçilik rezidansında kabul ettik. BANDIRMA ETİ MADEN ORTA OKULU Öğretmenlerden ;
Işıl AKSOY Matematik öğretmeni
Saime İNCE Teknoloji ve Tasarım öğretmeni
Cüneyt POLAT Bilişim Öğretmeni
Demet ŞENYÜZ Fen Bilimleri öğretmeni 
Hava DUTLU Fen Bilimleri öğretmeni ile 

Kemal Pireci Anadolu Lisesi

Nalan YILDIRIM Okul Müdürü
Şule ÜNAL İngilizce Öğretmeni
Sultan EREN Tarih Öğretmeni
Abdulaziz ÖZYURTLU Fizik Öğretmeni
Tuncay ÇELİKTEN Biyoloji Öğretmeni ‘ne nazik ziyaretleri için teşekkür ediyorum. 

Prag’daki görevini tamamlayan Cezayir Büyükelçisi Sayın Hamid’e veda etmek ve Prag’da göreve yeni başlayan İtalya Büyükelçisi Sayın Mauro Marsili ile Irak Büyükelçisi Sayın Falah Abdulhasan Abdulsada’ya hoşgeldiniz demek üzere 
resmi konutumuzda evsahipliği yaptığımız davet ile aynı Türkiyemiz gibi kıtaları ve medeniyetleri bir araya getirdik. "dedi.


"SAYIN YÜCE’NİN ÖDÜLE LAYİK GÖRÜLMÜŞ OLMASI ÜLKEMİZ İÇİN DE BÜYÜK BİR ONURDUR.  "


Büyükelçi Egemen Bağış,konuşmasının sonunda  Skoda'nın Türkiye Distribütörü,Yüce Motor Yönetim Kurulu Başkanı  işadamı Atilla Ahmet Yüce'ye de değindi.

Eşi Beyhan Bağış ile birlikte Atilla Ahmet Yüce'ye  verilen Çek Cumhuriyeti Diplomasiye Üstün Katkı Madalyası tevdi törenine katıldıklarını bildiren Büyükelçi Egemen Bağış, bu ödülden dolayı gurur duyduklarını belirtti.

Ayrıca pandemi sürecinde hiç bir elemanı işten çıkarmayacağını ilan eden ilk işadamlarından biri olan Ahmet Yüce’ye teşekkürlerini iletti.


Egemen Bağış konuyla ilgili şunları söyledi:

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı 28 Kasım 2020 tarihinde internet sitesinde Skoda’nın Türkiye Distributoru Yüce Motor şirketinin Yonetim Kurulu Başkanı Sayın Attila Ahmet Yüce'ye Çekya Diplomasi Liyakat Madalyası verildiği duyurulmuştu. 
 
Diplomasi Liyakat Madalyası Çek Cumhuriyeti'nin dış ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayan yabancı ülke vatandaşlarına verilmekte olup, Sayın Yüce’nin ödüle layik görülmüş olması ülkemiz için de büyük bir onurdur.  
 
Dışişleri Bakanlığı, Çekya Diplomasi Liyakat Madalyası'nın Sayın Yüce'ye yaşamı boyunca Türkiye-Çekya ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik ilgisi ve gayretleri nedeniyle verildiği ve C-19 pandemisi nedeniyle Çekya Büyükelçiliği vasıtasıyla tevdi edileceği kaydedilmişti. 
 
Çek Cumhuriyeti’nin İstanbul Başkonsolosu Sayın Jiří Cistecky Ahmet beye madalyasını tevdi etmek üzere İstanbulda düzenlediği ve Çekya Başbakanı Sayın Babis’in de bir mesaj gönderdiği etkinlikte bir konuşma yapmak üzere bizi de davet etti. 

Eşim Beyhan hanımla katıldığımız törende de söylediğim gibi Pandemi sürecinde hiç bir elemanın işten çıkarmayacağını ilan eden ilk işadamı olan Ahmet beyin bu başarısından gurur duyduk. 


Konuşmamızı da sizlerle paylaşmak istedim


Bir video mesajımızın daha sonuna geldik. Hepinize keyifli bir hafta sonu diliyorum. Kalın sağlıcakla.