Bağış: Aşı turizmi düzenleyenlere dikkat edilmesinde fayda var

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, özellikle son zamanlarda reklamları yapılan aşı turizmi hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, özellikle son zamanlarda reklamları yapılan aşı turizmi hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Yurt dışı turlar yoluyla "aşı" yaptırmanın neredeyse imkansız olduğunu vurgulayan Egemen Bağış, AB ülkelerine girişlerin kısıtlandığını belirtti.


DEVLETİMİZİN GÖNDERDİĞİ AŞILARI KULLANDIK

Egemen Bağış , Çekya ülkesindeki yabancı diplomatlara bile aşı sağlayamadığını , diplomatlar olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde Türkiye'den gönderilen aşılarla kendilerini korumaya çalıştıklarını bildirdi.
Vatandaşlara aşı turizmi reklamları hakkında ihtiyatlı olmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunan

Egemen Bağış şunları söyledi:

 "Türkiye'nin Sağlık ve Dışişleri Bakanlıklarının başarılı girişimi sonucu farklı aşılar bulunurken burada sadece AB'nin onayladığı az sayıdaki aşı tedarik edilmekte sadece 55 yaş üzerindeki vatandaşlarına ve uzun süreli oturum sahiplerine aşı yapılmakta.

Biz diplomatlar bile, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde devletimizin ana vatandan gönderdiği aşılardan yararlanarak kendimizi korumaya çalıştık.

Çünkü Çek Dışişleri Bakanlığı bu ülkedeki yabancı diplomatlara aşı sağlama konusunda kendi Sağlık Bakanlıklarını ikna edebilmiş değil.

O yüzden vatandaşlarımızın bu tür aşı turu reklamlarına azami ihtiyatla yaklaşmalarında fayda var."dedi.


AVRUPA BİRLİĞİ SCHENGEN BÖLGESİ ÜLKELERE GİRİŞLER KISITLANDI

Avrupa'ya girişin sadece o ülke vatandaşları ile uzun süre oturum belgesi alabilenler için geçerli olduğunu aktaran Egemen Bağış, normal turist vizesi verilmediğini söyledi.

Egemen Bağış şunları söyledi:

" Son zamanlarda Büyükelçiğimizi de arayıp Çek Cumhuriyeti'nde korona aşısı süreci hakkında  sorular soran vatandaşlarımız arttı. Aşı turları ile gelip, Çek Cumhuriyeti'nde aşı yaptırıp yaptıramayacaklarını soranlarda oluyor.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki; sadece Çek Cumhuriyeti'nde değil tüm Avrupa Birliği Schengen Bölgesi ülkelere girişler kısıtlandı. Yani normal turist vizesi verilmediği gibi eskiden alınmış vizelerle bu ülkelere girişler artık mümkün değil.

Bu yüzden AB üyesi Schengen Bölgesi ülkelere sadece kendi vatandaşları yada o ülkelerde uzun süre oturumu olan yabancılar girebiliyor. Yani kısıtlamalar sadece bizim vatandaşlarımıza değil,Avrupa Birliği dışındaki ABD, Rusya,Çin, Japonya dahil tüm AB  ülkesi dışındaki vatandaşlarının girişi durdurulmuş bulunmakta."dedi.


AŞI YAPTIRANLARIN BİLE TEMMUZ SONRASI AB'YE GELİP GELEMEYECEĞİ BELLİ DEĞİL

Egemen Bağış , aşı yaptıranların bile Temmuz ayı sonrası AB ülkelerine girişinin tartışma konusu olduğunu belirterek, "Hali hazırda Brüksel'de AB üyesi ülkeler aşı pasaportu yada karnesi üzerinde tartışılıyor.
AB üyesi dışındaki insanların Temmuz sonrası aşı yaptırmaları halinde bile AB'ye gelip gelemeyeceği bile tartışma konusu. Korona virüs için tur düzenleyenlere dikkat edilmesinde fayda var."dedi.


ÇEKYA'DA SADECE 1 MİLYON KİŞİ, 2 DOZ AŞIYI YAPTIRABİLDİ

Türkiye'nin aşıya ulaşım konusunda bir çok Avrupa ülkesinden ileride olduğunu ifade eden Bağış, Çekya'da bile sadece 1 milyon kişinin iki doz aşı yaptırabildiğini dikkat çekti.

Egemen Bağış açıklamasına şöyle sürdürdü:

"Açıkçası aşıya ulaşım konusunda ülkemiz bir çok Avrupa ülkesinden çok daha başarılı performans sergiliyor.

Örneğin ülkemizi ve aziz milletimizi temsil etme onurunu  yaşadığımız 10.5 milyon nüfuslu  Çek Cumhuriyeti'nde şuana kadar 3.5 milyon doz aşının dağıtımı yapıldı ve sadece 1 milyon kişi, iki doz aşıyı yaptırabildi."dedi.