Bağış, Çekya'da kurulan 5 partili koalisyon hükümetini anlattı

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında Çekya'daki gelişmeler hakkında açıklamada bulundu.

HABER: BORA ÖZİZMİRLİ

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında Çekya'daki gelişmeler hakkında açıklamada bulundu.

Çekya'da 5 partili koalisyon hükümeti kurulduğunu bildiren Egemen Bağış," Çek Cumhuriyeti'nde bu haftanın en önemli gelişmesi şüphesiz Cuma günü itibari ile beş partiden oluşan yeni bir koalisyon hükümetinin görevi devralmış olması.

Cumhurbaşkanı Miloş Zeman yeni Başbakan Petr Fiala tarafından kurulan yeni kabineyi atadı ve yeni kabinenin salgın, enerji krizi, devlet bütçesi ve genel olarak ekonomi konularında somut başarılar sağlanmasını temenni etti.

Enteresan bulabilirsiniz, Tarım Bakanı olması  öngörülen Hıristiyan Demokratlar (KDU-CSL) milletvekili Sayın Zdenek Nekula, korona virüse yakalandığı ve karantinada bulunduğu için atanamazken, partisinin lideri  ve yeni Çalışma ve Sosyal İlişkiler Bakanı Marian Jurecka geçici olarak Tarım Bakanlığını da üstlendi.

Başbakan Fiala, Noel arefesi olmasına rağmen hükümetin derhal çalışmaya başlaması gerektiğini vurgulayarak, COVID, enerji fiyatları, enflasyon gibi büyük sorunlarla sistematik ve özenli bir şekilde mücadele edeceklerini kaydetti.

Yeni kabine için, Ocak ayı ortasında Temsilciler Meclisi'nde (TM) güvenoylaması yapılması beklenmektedir. Hükümeti oluşturan siyasi partilerin 200 sandalyeli Temsilciler Meclisinde  108 milletvekiliyle çoğunluğa sahip olması nedeniyle güvenoyu konusunda bir sürpriz yaşanmayacağını öngörüyoruz. Yeni kabine göreve gelir gelmez Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun tebrik mesajını yeni muadili Çek Dışişleri Bakanı Sayın Jan Lipavsky'e ulaştırdık.

2022 yılının ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstlenecek olan Çek Cumhuriyeti, yeni Başbakan Fiala başkanlığındaki koalisyon hükümetinde Avrupa İlişkileri Bakanlığı ve Yasama Bakanlığı ihdas edilmiş, Bilim Bakanlığı yeniden işlevsel hale getirilmiştir.

Yeni hükümetin vaatleri arasında, emekli ücretleri reformu, savunma bütçesinin ve kültür harcamalarının azaltılması, ilk Cumhurbaşkanı Vaclav Havel çizgisinde demokrasi, insan hakları ve sivil toplumu temel alan yenilenmiş bir dış politika izlenmesi bulunmaktadır." ifadelerine yer verdi.

SALGIN NEDENİYLE ÖLENLERİN TOPLAM SAYISI 35 BİNİ GEÇTİ

Öte yandan Çekya'da koronavirüs sebebiyle ölenlerin sayısıın 35 bini geçtiğini aktaran Bağış, "Bu arada Çek Cumhuriyetinde , günlük ortalama 9500 yeni Covid vakası ve günlük 45 yeni

ölüm vakası tespit edilmektedir. Ülkede 330 bin aktif vaka bulunmaktadır ve hastanede bulunanların sayısı 5.500 civarındadır.

Salgın nedeniyle ölenlerin toplam sayısı 35 bini geçmiş bulunmaktadır.dedi.

TÜRK TAKIMLARINA BAŞARI DİLEKLERİ

Konuşmasında Çek Cumhuriyeti  ekipleri ile karşılacak olan Türk takımlarına başarılar dileyen Egemen Bağış," Tabii bu arada rutin birçok toplantı ve çalışmalarımız da devam etti. Önümüzdeki hafta bir yandan Noel ve yılbaşı etkinliklerini takip ederken  Çekya’nın 18 yıldır aralıksız şampiyon olan basketbol takımı Nymburg ile müsabakası için gelecek olan Galatasaray erkek basketbol takımını karşılayarak maçalarını takip edeceğiz. Ülkemizi temsil etmekten onur duyduğumuz Çek Cumhuriyetinin önde gelen takımlarında Slavia Prag ile eşleşen ve önümüzdeki Şubat ayında mücadele edecek olan Fenerbahçe’mize de şimdiden başarılar diliyoruz. 17 Şubat’ta Slavia Prag takımı ile İstanbul’da oynayacak olan sarı kanaryalar 24 Şubat günü de Prag’da mücadele verecek.dedi.

HAFTANIN DİĞER GELİŞMELERİ

Büyükelçi Egemen Bağış'ın videolu mesajında yer verdiği Çekya'da diğer gelişmeler ise şöyle:

-Avrupa Birliği’nin Erasmus+ programı kapsamında Prag’a gelen Akçaabat 17 Şubat Anadolu Lisesi ve Osmaniye Osman Gazi Anadolu Lisesi öğretmenlerini resmî konutumuzda ağırladık. Ziyaret ve nezaketleri için misafirlerimize teşekkür ettik.

-Litvanya Büyükelçisi Sayın Laimonas Talat-Kelpsa’nin davetine icabet ederek, Çek vatandaşı Sayın Anastazie Koprivova’ya Litvanya Liyakat Nişanı verilmesi münasebetiyle düzenlenen törene katıldık.

-Sayın Anastazie Koprivova, 1957’de vefat eden Litvanyalı sanatçı Sayın Mstislav Dobuzhinsky’nin Prag’da bulunduğu 1936 yılında yaptığı tasarımlarını ve Dobuzhinsky’nin kişisel dosyalarını içeren arşivi Litvanya Ulusal Arşivi’nde sergilenmek üzere hediye etmiş ve Litvanya Liyakat Nişanına layık görülmüş.

-Türkçemizi en güzel kullanan şairlerimizden Nazım Hikmet Ran’ın 120. doğum gününü kutlamak üzere kendisinin Prag’da en çok zaman geçirdiği Slavia Cafe tarafından 14 Ocak akşamı düzenlenecek toplantının hazırlıklarını paylaşmak isteyen Cafe Sahibi Sayın Jozef Onderka’nın davetine icabet ettik.

-Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ve Dernek yöneticilerimiz Sayın Özgür Öztürk ve Sayın Yalın Yüreğir de sağolsunlar bize iştirak ederek istişarelerde bulundular.

-Çalışmaları ile Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasındaki ikili ticarete uzun yıllardır katkı sağlayan CAF Endüstri şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Akif Yıldırım ile İş Geliştirme Direktörü Sayın Zeynep Er, Prag programları kapsamında Sefaretimizi de ziyaret ederek biz ve Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ile fikir alışverişinde bulundular.

-Sefaretimizin birim amirleri, davetimiz üzerine toplandı ve güncel konular ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

-Sizlere Prag gündemimizi yansıtmaya çalıştığımız videomuzun sonunda hepinize en içten sevgi, saygı ve selamlarımızı sunuyorum. Kalın sağlıcakla.