Bağış, Çekya'daki Türkleri 10 Kasım'da Büyükelçiliğe davet etti

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık video mesajında Çekya'daki gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık video mesajında Çekya'daki gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

Çalışmaları ile dopdolu bir haftayı geride bırakan Büyükelçi Bağış'ın vermiş olduğu önemli bir mesajda 10 Kasım açıklaması oldu.

10 Kasım Çarşamba günü sabahı büyükelçilik binasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anma etkinliği düzenleyeceklerini duyuran Egemen Bağış,Çekya'daki Türkleri,büyükelçiliğe davet etti.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış'ın haftanın gelişmelerini değerlendirdiği tam açıklaması şöyle:


İyi Pazarlar. 

Prag soğuğunu hissetmeye başladığımız yoğun bir haftayı geride bıraktık. 

Havalar soğudukça Koronavirüs vaka sayılarında da ciddi artışlar görülmeye başlandı. On buçuk milyon nüfuslu Çek Cumhuriyeti’nde günde on binlere yaklaşan yeni teşhis sayılarını hepimiz ciddiye almalı ve aşı olmaya çalışmalı, aşılı olsak bile maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına azami dikkat etmeliyiz. 

Bu haftanın faaliyetlerine göz atmak gerekirse;


Geride bıraktığımız haftanın başında Destinea Turizm Pazarlama ve Halkla İlişkiler yöneticilerinden Sayın Stanislav Zima ve Sayın Jan Kolacny, Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek ülkemiz ile ticari işbirliği imkanları hakkında fikir alışverişinde bulundu. 

Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ile birlikte Çek Cumhuriyeti’nde yapılan son seçimlerde milletvekili seçilen ve halihazırda Prag 6 Belediye Başkanlığını sürdüren Sayın Ondrej Kolar’ı ziyaret ederek güncel gelişmeler hakkında istişarelerde bulunduk. Ziyaretimiz sırasında Türk kültürümüzü tanıtmak adına Sayın Ondrej Kolar’a Türk kahvesi makinesi, kahve fincanı takımı ve Türk kahvesi hediye ettik. Parlamentodaki yeni ofisinde  misafirlerine okkalı Türk kahvesi ikram edeceğine dair söz aldık. 

Bildiğiniz gibi Çek Cumhuriyetinde Seçilen yeni Parlamento üyelerinin önümüzdeki hafta içerisinde yemin ederek göreve başlamaları sonrası yeni bir koalisyon hükümeti ve Mecliste komisyonlar kurulacak. Aynı zamanda Çek meclisinde dostluk grupları oluşturulacak. Ona yönelik temaslarımız da bir yandan sürüyor. 

Prag Büyükelçiliği’ndeki görevini başarılı bir şekilde tamamlayan Askeri Ataşemiz Albay Şevket Aktay görevini devredeceği yeni Askeri Ataşemiz Yarbay Cem Tekin’i bizlerle tanıştırarak takdim etti. Sayın Şevket Aktay albayıma hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyor, bu onurlu görevi devralan Cem Tekin yarbayıma da yeni görevinde başarılar diliyorum.

Prag’da göreve başlayan İsrail’in yeni Büyükelçisi Sayın Anna Azari Büyükelçilik resmi konutumuzda bize bir nezaket ziyaretinde bulundu. Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu’nun da katıldığı görüşme sonrası misafirimizi eşim Beyhan hanım ile birlikte yolcu ettik.


Prag’da arkadaşları ile birlikte SpeedInstinct adlı oto servis ve oto kuafor hizmeti veren bir firma kuran Sayın Fatih Gürkan, bizi ziyaret ederek firmasını tanıttı ve fikir alışverişinde bulundu.

Türkiye’deki Çek enerji şirketlerine müteahhitlik konularında hizmetler veren Irmakçılar Proje A.Ş. firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İhsan Ceylan ve ortağı Sayın Mustafa Kürkan Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek son gelişmeler hakkında bizler ile görüş alışverişinde bulundular.

Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasında ikili ticareti arttırma konusundaki çalışmalarımıza katkıda bulunan KNA-Partners firması yönetici ortağı Sayın Suzan Kodrazi ve Groupv4 firması ortağı Sayın Serdar Yaylalı fikir alışverişinde bulunmak ve yönlendirmelerimizden yararlanmak amacıyla bize ziyarette bulundular.

Kariyerlerini Prag’da uluslararası şirketlerde mühendislik dalında sürdüren, ODTÜ mezunu ve Türkiye’de uzun yıllar yaşamış, Pakistan asıllı Elektrik ve Elektronik Mühendisi Sayın Amna Husain ile Galatasaray Üniversitesi mezunu, Bilgisayar Mühendisi Sayın Murat Umul bizi ziyaret ederek keyfli bir sohbet gerçekleştirdiler. Böyle başarılı gençleri gördükçe göğsümüz kabarıyor. 

Brno’da yaşayan ve iki ülke arasında otomobil ticareti ile uğraşan Sayın Seymen Dönmez sefaretimizi ziyaret ederek, fikir alışverişinde bulundu.

Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ile birlikte, İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından Çek Cumhuriyeti'nin Terezin şehrinde kurulan ve maalesef bazı vatandaşlarımızın da tutsak edildiği, günümüzde Terezin Memorial adlı bir müze anıta dönüştürülen toplama kampında Direktör Dr. Jan Roubinek’i ziyaret ettik. 

Görüşme sonrası Direktör Dr. Roubinek ve Müze tarihçisi Dr. Tomas Fedorovic heyetimize anıt müzenin farklı bölümlerini kapsayan özel bir tur verdiler. 

Direktör Sayın Roubinek, insanlık tarihinin en acı sayfalarının yazıldığı bu mekanda geçtiğimiz yıl 500 civarında vatandaşımızı ağırladıklarını ve C-19 salgını dönemi öncesinde yıllık ortalama 1.500 Türk vatandaşının Terezin kampını turist olarak ziyaret ettiğini belirtti. Önümüzdeki dönemde müze yetkilileri ile bazı işbirliği imkanlarını değerlendirerek sizlere de bilgi vereceğiz. 

Önümüzdeki hafta içerisinde de önemli etkinliklere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. 

Öncelikle 10 Kasım Çarşamba sabahı Büyükelçiliğimizin bahçesinde düzenleyeceğimiz Atatürk’ü anma etkinliğimize Prag ve civarında yaşayan tüm vatandaş ve soydaşlarımızın davetli olduğunu hatırlatmak istiyorum. 

11 Kasım Perşembe günü Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığında bu yıl altıncısı düzenlenecek İnanç ve Kültürler arası diyalog konferansına İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerin Prag’daki Büyükelçilikler Grubunun başkanı olarak eş evsahipliği yapacağız. Son derece önemli konuşmacıların söz alacağı konferansı çevrimiçi takip etmek isteyenler her hangi bir kayıt yaptırmaya gerek kalmadan Perşembe sabahı Prag saati ile 9, Türkiye saatiyle 11’den itibaren bu siteye giriş yaparak izleyebilirler

https://www.iir.cz/intercultural-and-interfaith-dialogue

Önümüzdeki hafta görüşmek dileğiyle hepinize keyifli bir hafta diliyorum. Yeni haftanız güzelliklerle dolsun. Kalın sağlıcakla