CHP Milletvekili Toprak: Tek adam yönetiminin ‘kâğıttan kaplan’ olduğunu açığa çıktı

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışman Erdoğan Toprak, ülkenin gündemine ilişkin değerlendirmelerini medya organları ile paylaştı. Milletvekili Toprak, değerlendirmelerinde orman yangınlarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

CHP Milletvekili Toprak: Tek adam yönetiminin ‘kâğıttan kaplan’ olduğunu açığa çıktı

"İktidarın ülkeyi saran orman yangınlarıyla mücadelede sergilediği başarısızlık, tek adam yönetiminin ‘kâğıttan kaplan’ olduğunu açığa çıkartarak, tüm cilalarının dökülmesine yol açtı.

İktidar, kurtuluş olarak tüm sorumluluğu muhalefete mensup Büyükşehir Belediyelerine atma yoluna gitti. CB Erdoğan bu iddiayı ortaya atarken, 1 No’lu CB Kararı’nda, ormanlarla ilgili tüm sorumluluğu Tarım ve Orman Bakanlığına verdiğini unuttu!

Ülkemizde devam eden orman yangınları, oldukça ağır ve acı bir maliyetle bazı gerçeklerin görülmesine, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Tek Adam yönetim modelinin tüm makyajının ve cilasının dökülmesine vesile oldu.

Bir yandan CB Erdoğan ‘envanterinde bir tek yangın uçağı olmadığını’ itiraf ettikleri Türkiye’ye yardım, yangın uçağı, yangın helikopteri, deneyimli itfaiyeci, itfaiye aracı vb. gönderen onlarca ülkeye teşekkür mesajı yayınlarken, diğer yandan savcılar Türkiye’ye yardım için sosyal medya üzerinde başlatılan ‘Help Turkey’ kampanyası için ‘Türkiye’yi aciz gösterdiği’ gerekçesiyle soruşturma başlattılar.

Yangınların başlangıcından itibaren kendi sorumluluklarının ve yönetim beceriksizliklerinin üzerini örtmeye çalışan iktidar, halkın yükselen tepkisi karşısında sorumluluğu muhalefete mensup Büyükşehir Belediyeleri’nin üzerine atma yalanına sarıldı.

Tabii ki BŞB yasasında yerleşim yerlerindeki yangınla mücadele belediyelerin görev ve sorumluluğu. Ancak gerek anayasada gerekse yasada ormanların korunması, ıslahı, genişletilmesi, ormanlık alanların muhafazası, yangınlarla mücadele tamamıyla Orman Genel Müdürlüğü’nün ve dolayısıyla bu birimi bünyesinde barındıran Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevi.

Anayasa’nın 169’uncu maddesi ormanların korunması ve ıslahının devletin görevi olduğunu hüküm altın alırken, 24 Haziran 2018 seçimleri sonrası geçilen yeni yönetim sistemine ilişkin olarak çıkartılan 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nda Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’nin yapısı, kurumların görev ve sorumlulukları bizzat CB Erdoğan’ın imzasıyla karar altına alındı.

10 Temmuz 2018 tarihinde yürürlüğe giren 1 NO’lu CB kararıyla ormanların korunması, ıslahı, orman yangınları ve erozyonla mücadele vs. görev ve yetkisinin, sorumluluğunun Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nde olduğuna ilişkin madde (1 No’lu CB Kararı sayfa 221) düzenlemesi yer alıyor.

Dolayısıyla vahim olan, iktidarın bu felaketle mücadelenin altında ezilmesinin yarattığı akıl tutulmasıyla unuttuğu asıl gerçek! Tüm yaldızı dökülen bu yönetim sisteminin ilk kararnamesine imza atan Cumhurbaşkanının, attığı imzayı dahi unutmuş olması!

Halkın öfkesinden ve hiddetinden korktukları için insanları 20-30 yıl borçlandırıp TOKİ’den ev vaat eden Çevre ve Şehircilik Bakanı, yanıp kül olan yüzbinlerce hektar ormanlık alanı ‘BİR YILDA YEMYEŞİL HALE GETİRMEYİ’ vaat edip yalana sarılıyor.

Yüzlerce yıllık kızılçam, meşe ve diğer ormanların bir yılda eskiye dönmesinin, yemyeşil olmasının, orman canlılarının ve habitatının hayat bulmasının vaat edilmesinin hiçbir bilimsel, bitkisel, zirai, biyolojik, organik temeli olmadığı gibi, böylesi bir vaat akıl-mantık dışı ve hepimizin aklıyla da alay etmektir."