Egemen Bağış: Almira Aktoprak,sahne alarak göğsümüzü kabarttı

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık videolu mesajını yayımladı.

HABER:BORA ÖZİZMİRLİ
Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık videolu mesajını yayımladı.

Parlamento seçimlerinin ve yeni hükümet kurma çalışmalarının yaşandığı Çek Cumhuriyeti'nde, büyükelçilik olarak Türkiye'yi, Çekya'da tanıtmakta ve iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmeyi tüm hızıyla devam ettiklerini belirten Egemen Bağış, geçtiğimiz haftanın gelişmelerini videolu mesaj aracılığı ile kamuoyuna aktardı.

Oldukça yoğun geçen haftanın özetinde, Egemen Bağış'ın, 9 yaşındaki Çanakkale Erenköy İlkokulu öğrencisi Almira Aktoprak hakkında sözleri ayrıca bir dikkat çekti. 

Egemen Bağış açıklamasında, Prag’da yaşayan ünlü keman virtüözü Alexander Shonert ile birlikte sahne alan 9 yaşındaki Almira Aktoprak için,"Almira gibi yavrularımızı gördükçe yarınlarla ilgili umutlarımız daha da güçleniyor,göğsümüz kabarıyor."ifadelerini kullandı.

Savunma sanayi,kültür-sanat,spor vb. bir çok alandaki görüşme ve çalışmalarını kamuoyuna aktaran Büyükelçi Egemen Bağış'ın tam açıklaması şöyle:

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ HER ALANDA ARTTIRMAYA DEVAM EDİYORUZ

İyi Pazarlar. Çek Cumhuriyeti'nde parlamento seçimleri ve yeni oluşacak hükümet heyecanı yaşanırken, büyükelçilik olarak biz yine bir çok farklı alanda çalışmalar yapmaya, ülkemizi ve kültürümüzü tanıtmaya ve en önemlisi Türkiye Cumhuriyeti ile Çek Cumhuriyeti arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmeye yönelik çabalarımızı arttırmaya devam ediyoruz. Gelin bu çalışmalarımıza birlikte göz atalım. 

EBRU SANATIMIZDAN ESİNLENEREK YAPILAN ESERLERİN SERGİLENDİĞİ AÇILIŞA KATILDIK

Bu hafta enteresan bir sergi açılışına katıldık. Geleneksel Ebru sanatımızdan esinlenerek tanklara doldurulmuş su üzerinde yağlı arkilik boya ile tasarımlar yapıp, suyu boşaltılınca boyanın tankın altına yerleştirilen tuvale yapışması ile oluşturulan eserler yapan Çek Cumhuriyeti’nin meşhur vücut döğmesi sanatçıları Ondřej Konupčík ve Radim Kašparek’in çalışmaları Prag’daki Sotheby’s Emlak Bürosunda sergilenmeye başlandı. Serginin açılış törenine davet edildik.  Geleneksel Türk sanatı Ebru’ya atıflarından dolayı sanatçılara ve sergiyi organize eden Sotheby’s Prag temsilcisi Sayın Peter Yusufi’ye teşekkür ettik. 

NİJERYA’NIN ULUSAL GÜN KUTLAMA ETKİNLİĞİNE KATILDIK

Nijerya’nın Prag Büyükelçisi dostumuz ve İslam konferansı örgütü Prag büyükelçiler grubu yönetimindeki yardımcımız Sayın Kevin Peter’in davetine icabet ederek Nijerya’nın ulusal gün kutlama etkinliğine ülkemiz adına katılarak meslektaşımızı kutladık 

ÇOCUKLARIMIZIN MİLLİ BİLİNÇ İLE YETİŞMESİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ 

Bizlerin de teşviğiyle geçtiğimiz aylarda Prag’da kurulan Çek-Türk Dostluk Derneği, Prag civarında yaşayan 3-8 yaş grubu çocukları biraya getiren bir hafta sonu okul projesi başlattı. 

Açılışa eşim Beyhan hanım ve Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ile birlikte katıldık.  Dernek başkanı Sayın Kristyna Koç ve eşi Taner Koç ile çocuklarını getiren tüm ailelere teşekkür ederek yaptığımız konuşmada gurbette büyüyen çocuklarımızın milli bilinç ile yetişmesinin önemine işaret ettik.  

Açılışta Türkiye Çocuk Oyunları ve Spor Klüpleri Federasyonu Başkanı Sayın Mehmet Mutlu’nun Prag Büyükelçiliğimizin logosu ile özel yaptırttığı geleneksel Türk oyunları 9 taş, 3 taş ve parmak maç oyun setlerinden her aileye birer set hediye ettik. 

Açılış töreni sonrası çocuklar sihirbaz gösterisini izlerken Büyükelçilik ekibi olarak anne babalar ile sohbet imkanını değerlendirdik. 

ALMİRA AKTOPRAK, SAHNE ALARAK GÖĞSÜMÜZÜ KABARTTI

Prag’da bu hafta çok özel bir ziyaretçimiz vardı. Çanakkale Erenköy İlkokulu öğrencisi 9 yaşındaki Almira Aktoprak, uzun süredir online olarak ders aldığı öğretmeni Prag’da yaşayan ünlü keman virtüözü Alexander Shonert ile birlikte Çek Cumhuriyetinde sahne aldı. Eşim Beyhan hanım ile Almira ve ailesinin heyecanına ortak olmaktan mutluluk duyduk. 

Geçtiğimiz yaz Çanakkale’deki evlerine misafir olan ünlü keman hocası Sayın Shonert, Almira’yı Prag’da kendisi ile birlikte bir konsere çıkmaya ve Türk ve Çek ezgilerini birlikte çalmaya davet edince Almira’nın babası Ali Aktoprak “Bu bizim için ulaşılmaz bir hayaldi ancak hocamızdan aldığımız resmi davet ile hayallerimiz gerçek oldu.” diyerek bizleri  de konsere davet etti. Prag yakınlarındaki Praskolesy kasabasının 1400’lü yıllarda inşa edilen St. Mikolas kilisesinde Almira ve keman hocası  virtüözü Alexander Shonert’in “Hababam Sınıfı” film müziği başta olmak üzere Tatar, Türk ve Çek ezgilerini başarıyla seslendirmesi göğsümüzü kabarttı. Almira gibi yavrularımızı gördükçe yarınlarla ilgili umutlarımız daha da güçleniyor.

İŞADAMI SAYIN MEVLÜT DEMİREZ BÜYÜKELÇİLİĞİMİZİ ZİYARETTE BULUNDU

Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasındaki ikili ticareti arttırma çabalarımıza destek veren işadamlarımızdan Sayın Mevlüt Demirez Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek fikir alışverişinde bulundu.

KORFBOL MİLLİ TAKIMIMIZI POLONYA'YA YOLCU ETTİK

Polonya'da düzenlenen Korfbol Avrupa şampiyonasına katılmak üzere Prag Vaclav Havel Havalimanına intikal eden Korfbol Milli takımımızı Büyükelçilik İkinci Katibi Sayın Süreyya Gülver karşılayarak karayolu ile gittikleri Polonya’ya yolcu etti. 

PRAG'A YENİ ATANAN IRAK BÜYÜKELÇİSİ BİZLERİ RESMİ KONUTUMUZDA ZİYARET ETTİ

Irak'ın Prag’a yeni atanan Büyükelçisi Sayın Falah Abdulhasan Abdulsada, bizleri resmi konutumuzda ziyaret etti. Birçok konuda samimi görüş alışverişinde bulunulan nezaket ve kardeşlik ortamında gerçekleşen toplantıda, Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu da hazır bulundu. Prag'daki İslam Konferansı Teşkilatı Büyükelçiler Grubu Başkanı olarak, grubumuzun yeni üyesinin pozitif yaklaşımından memnuniyet duyduk. 

JAPON BÜYÜKELÇİNİN DAVETİ ÜZERİNE YUYA OKAMOTO’NUN KONSERİNE KATILDIK

Japonya’nın Prag Büyükelçisi Sayın Suzuki Hideo’nun davetine icabet ederek genç ve yetenekli Japon Çello sanatçısı Yuya Okamoto’nun Pardubice Filarmoni orkestrası eşliğinde verdiği konseri izledik.

ÇEK CUMHURİYETİ’NİN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ İLE FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDUK

Prag Mimarlık Haftası kapsamında Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Prag Kalesi Yönetimi ve Mimarlık odasısının evsahipliğinde gerçekleşen 2021 Mimarlık ödülleri törenine davet edilen sınırlı sayıdaki Büyükelçiler ile birlikte etkinlikte ülkemizi temsil ettik ve Başbakan Sayın Babiş başta olmak üzere Çek Cumhuriyeti’nin üst düzey yöneticileri ile fikir alışverişinde bulunduk.

PRAG BELEDİYE BAŞKANININ DAVETİNE İCABET ETTİK

Prag 6 Belediye Başkanı Sayın Ondrej Kolar’ın davetine icabetle, Aralık ayında Prag Zafer Meydanında düzenlenecek Sefaretler Festivali hazırlıklarının ele alındığı toplantıya katıldık.

SAVUNMA FUARINA KATILAN ULUER GRUP YÖNETİCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİK

Çek Cumhuriyeti’nin ikinci büyük şehri Brno’da gerçekleşen IDET savunma fuarına katılan Uluer Grup yöneticileri Sayın Mahmut Sami Uluer ve Sayın İbrahim Ergüer, bizleri ziyaret ederek iki ülke arasındaki savunma sanayisi işbirliği potansiyeli konusunda görüşlerini, tavsiye ve başarı dileklerimizi aldılar. İki ülke arasındaki ticaret açığını kapatmaya yönelik tüm çabaları çok önemsiyor ve elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. 

Bu haftaki çalışmalarımızın bir kısmı hakkında sizleri bilgilendirmeye çalıştığımız kısa videomuzun sonuna geldik. Hepinize keyifli bir hafta sonu diler, yeni haftanızın sağlık, huzur, mutluluk, ve başarılarla dolu olmasını umuyorum. Kalın sağlıcakla .