Egemen Bağış, Çekya'nın Kovid-19 salgını ile mücadelesini anlattı

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış'ın bu haftaki Pazar videosunda Václav Havel Havalimanı'nı ve Çekya'nın Kovid-19 salgını  ile mücadelesini anlattı

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış'ın bu haftaki Pazar videosunda Václav Havel Havalimanı'nı ve Çekya'nın Kovid-19 salgını  ile mücadelesini anlattı

Türk Hava Yolları Prag İstasyon şefi Güngör Demirsoy'un da yer aldığı videoda, salgının hava yolu yolculuğuna  önemli ölçüde azalttığı belirtildi.


HAFTADA 3 BAZENDE 4 UÇUŞ GERÇEKLEŞMEKTEDİR

Pandemi nedeniyle İstanbul-Prag arasındaki uçuşların haftada 3-4 uçuşa kadar düştüğünü aktaran Bağış;"Václav Havel Havalimanı normalde çok yoğun ve insan kalabalığı yaşanılan bir mekandı. Ancak son yıllarda heryerde olduğu gibi burada da pandeminin olumsuz etkileri sürmektedir. Normalde Türk Hava Yollarımızın İstanbul -Prag arasında günde 3 ayrı uçuşu varken artık haftada 3 bazende 4 uçuşu gerçekleşmektedir."dedi.


VATANDAŞLARIMIZIN VE ÖĞRENCİLERİMİZİN TÜRKİYE'YE TAHLİYESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Salgının ilk dalgasında Prag Büyükelçiliği olarak Çekya'da mahsur kalan bazı vatandaş ve öğrencilerin Türkiye'ye  tahliyesini gerçekleştirdiklerini belirten Egemen Bağış; " Pandeminin birinci dalgası sırasında uzun bir süre hiç uçuş yapılamamış, burada yaşayan vatandaşlarımız en yakın hava limanları olan Viyana'dan yada Frankurt'tan vatana gidip gelebilmiştir. Hatta burada mahsur kalan kamyon şoförlerimizi Belarus'un başkenti Minsk üzerinden ailelerine kavuşturabilmiştik. 18 saat Minsk Hava Limanı'nda beklemek durumunda kalmışlardı.

Erasmus programı kapsamında gelen öğrencilerimiz ve burada istemeden kalmak durumunda olan vatandaşlarımız içinde çok duygusal anların yaşandığı bir tahliye uçuşu gerçekleştirmiştik."dedi.


ÇEKYA'DA GÜNLÜK VAKA SAYISI 1000'NİN ALTINA DÜŞMÜŞTÜR

26 Mayıs verilerine göre Çekya'daki Kovid-19 vakalarının önemli ölçüde azaldığını ve 1000'nin altına düştüğü ifade eden Egemen Bağış ,"Bir zamanlar günde 18 bin yeni vakanın tespit edildiği Çek Cumhuriyeti'nde bugünlerde günlük koronavirüs teşhis sayısı 1000'nin altına düşmüştür ve bir çok kısıtlamalarla ilgili esneklikler kabul edildi.

Çek Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığınca açıklanan verilere göre 26 Mayıs günü ülkede tespit edilen günlük yeni vaka sayısı 541 hastanede tedavi görenlerin sayısı 740 toplam vefat sayısı ise 30 bin civarındadır.

Nüfusu 10.5 milyon olan  ülke genelinde yaklaşık 3.5 milyon kişi aşılanmış durumundadır. Yani yüzde 30 ve yüzde 33'lerdedir. Basında Kovid-19 salgınıyla ilgili rakamlarda iyiye doğru gidiş devamlı vurgulanıyor ve 541 sayısının Eylül'den bu yana en iyi sayı olduğu belirtiliyor."ifadelerini kullandı.


PFİZER-BİONTECH AŞISI 12 YAŞ VE ÜSTÜ ÇOCUKLARA UYGULANACAK

Açıklamasını son bölümünde 12 yaş ve üstü çocuklarında aşılanacağını belirten Egemen Bağış, Türkiye ve AB üyesi olmayan diğer ülkelerden Çek Cumhuriyeti'ne turizm amaçlı seyahatin henüz mümkün olmadığı ifade etti.

Egemen Bağış şunları söyledi:
 
"Ülke Başbakanı Sayın Andrej Babiš gazetecilere Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylandığı takdirde Haziran ayının başından itibaren Pfizer-BioNTech aşısının 12 yaş ve üstü çocuklara yapılmaya başlanabileceği ifade etti. Başbakan Babiş, aşılanmak isteyenlerin büyük bir bölümünün Eylül ayı başına kadar aşılanmış olacağını umduğunu dile getirdi.

31 Mayıs tarihi itibariyle kapalı alanı maksimum yarısı kullanılmak şartıyla konferans ve kongrelere 250 kişiye kadar katılım sağlanabileceği ve bu tarihe kadar ise  açık alanlarda 100, kapalı alanlarda 50 kişiye kadar kişinin bir arada bulunabileceği, aynı tarihlerden itibaren havuzlarda yarı kapasiteyle hizmet verilebileceği düşünülmektedir.Kişilere ait kovid bilgilerine ait sertifika tanzim edilmesi ve Avrupa Birliği'nin kovid pasaportlarının kullanılmasını mümkün kılacak değişiklik taslağı ise 21 Mayıs günü kabine tarafından onaylanıp meclise sevk edildi.

Diğer taraftan Sağlık Bakanı 24 Mayıs tarihinden geçerli olmak üzere ilk doz aşının üzerinden 3 hafta geçmiş kişilerin enfeksiyonsuz kabul edilebileceğini belirtmiştir. Şuan itibariyle Türkiye'ye gitmek isteyen herkesin son 72 saat içerisinde yapılmış PCR test raporunu ibraz etmesi gerekmektedir.

Türkiye'den ve AB üyesi olmayan diğer ülkelerden Çek Cumhuriyeti'ne gelmek isteyenler için ise; turistik seyahat imkanı ise maalesef henüz bulunmamaktadır. Koronavirüs süreci ve Çekya'da yaşananlar hakkında sizlere biraz bilgi vermek istedim. Umarım biran evvel eski günlerimize döner, Roma ve Paris'ten sonra en çok turist ağırlayan Avrupa şehri olan Prag'da eski canlılığı yakalayabiliriz. Hepinize iyi pazarlar. Kalın sağlıcakla."