Egemen Bağış, Karl Köprüsü'nü tanıttı

Yoğun çalışmaları ile dikkat çeken Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış " Haftanın videosu" paylaşımında Çekya'nın ünlü mekanlarından bir tanesi olan Karl Köprüsü'nü  tanıttı.

Yoğun çalışmaları ile dikkat çeken Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış " Haftanın videosu" paylaşımında Çekya'nın ünlü mekanlarından bir tanesi olan Karl Köprüsü'nü  tanıttı.

Çekya'nın başkenti Prag'ta,  Vıltava nehri üzerinde yer alan köprünün yapım tarihinin 1357 yılına kadar uzandığı biliniyor.

 

Yaptığı paylaşımla kültür turizmine katkı sunan Büyükelçi Egemen Bağış videosunda şu ifadeleri kullandı:

İyi Pazarlar

 

Bu hafta sizlere Prag’ın şüphesiz en popüler mekanlarından biri olan Charles yada Karl köprüsünden sesleniyoruz. Bu Pazar size bu köprüden bahsetmek istiyorum.

 

Karl köprüsü Prag ve Çek Cumhuriyeti'nin en önemli simgelerinden bir tanesidir. Karl köprüsü Kral 4. Karl tarafından Mimar Peter Parler'e yaptırılmış. 1357 yıllarında yapımına başlanan Karl Köprüsü 1400'lü yıllarda bitirilmiştir. Bu köprünün uzunluğu 516 metredir. 10 metre genişliğine sahip olan Karl köprüsü sadece yaya trafiğine açıktır. Bir Çek halk efsanesi  köprü inşaatının 9 Temmuz itibari ile 05:31'de başlandığını iddia eder. 

 

Yani 1357 9.7( temmuz) saat 5.31 şöyle bir rakam oluşturuyor: 135797531 Buda birden dokuza kadar tel rakamların çıkış ve inişini sergilediği için o tarihin uğurlu olduğuna inanır Çek’ler.

 

 

Vıltava nehri üzerine kurulu ve üzerinde 30 heykel bulunan köprü ziyaretçileri etkiliyor. Köprü üzerindeki müzisyenler, hediyelik eşya satıcıları ve heykeller bu köprüyü farklı kılıyor. İki ucunda bulunan kuleler ve öyküleri enteresan. Köprünün üzerinde Barok döneminden kalan aziz heykelleri bulunuyor. Bu hali ile köprü neredeyse bir açık hava müzesini de andırıyor. Turizmin önemli bir değeri haline gelen Karl köprüsünün her iki yanında da kuleler bulunuyor. Gotik mimarinin yansımalarını taşıyan Karl köprüsünde Old Town ve Lesser Town kuleleri bulunuyor. Her yıl çok sayıda turist Karl köprüsünü ziyaret ediyor.

 

Özellikle biz Türkler için ilginç olan bir Osmanlı figürünün bulunduğu heykel.

 

 

Köprü analiz edildiğinde köprünün inşasında kullanılan çimentonun içinde yumurta bulunmuş. Yumurta ise dayanıklılığı arttıran en önemli maddelerden bir tanesi olarak biliniyor. Karl köprüsünün çevresel etkenlerden zarar görmemesi için köprü araç trafiğine de 1965 yılında kapatılmış. Karl köprüsü günümüzde yalnızca yaya trafiğine açıktır.

 

Köprü 1741 yılına kadar Vltava üzerindeki tek geçiş noktasıydı. Yani şuan gördüğünüz diğer köprülerin hepsi sonradan inşa edilmiş. 520 metre uzunluğundaki köprü harca yumurta karıştırılarak güçlendirildiği söylenen kumtaşı bloklarından yapılmış. 1683 yılında yerleştirilen ilk heykel ise Aziz Jan Nepomucky’dir. Bu heykelin ellerine dokunursanız "Prag’a yeniden yolunuz düşer" derler. Bu yüzden heykelin elleri artık farklı bir renk almış.

 

Eski şehir meydanını küçük mahalleye bağlayan Charles Bridge günümüzde trafiğe kapalı olsa da, bir zamanlar köprüden aynı anda yan yana dört at arabasının geçebildiği bir köprüymüş. Yıpranmış heykellerin çoğu asıllarının kopyaları. Orijinalleri ise ulusal müzede sergileniyor. Kendi döneminden günümüze kadar gelen en iyi yapılardan biri olan köprü geçen haftalarda bir macera yaşadı.  Kimliği sonradan tespit edilen genç bir çiftin sprey boya ile köprüye zarar verdiği belirtilendi. Ertesi gün soruşturma başlatılması üzerine polise teslim olan şahışların mümkün olduğunca ağır bir cezaya çarptırılmaları için yoğun bir kamusal talep var şehirde.

 

Çek Cumhuriyeti'nde bulunan Karl köprüsü Vitava Nehri üzerinde yer alıyor. Sadece yaya trafiğine açık olan köprü turistlerin de ilgisini çekiyor. Yapıldığı dönemde köprü kalesi olarak da kullanılan tahkimat olan yapının iki ucunda ise kuleler yer alıyor. Çek Cumhuriyeti'nin önemli bir turistik değeri olan Karl köprüsünün üzerinde 30 adet heykel bulunuyor. Bu heykellerden en ünlüsü ise Aziz Jan Nepomutski heykeli olarak biliniyor.

 

Karl köprüsüne ulaşım oldukça kolaydır. Old Town'dan Karl köprüsüne rahat bir şekilde ulaşılabilir. Bu köprüye gelmek isteyenler toplu taşıma araçlarına binebilirler. Ayrıca metroya binilerek gelinebilir. Bu köprüye gitmek isteyenler tramvay kullanabilirler. Özellikle 12, 20 ve 22 nolu tramvaylara da binilir. Ayrıca Namasti Durağı'ndan da 17 ve 18 numaralı tramvaylara binilebilir. Karlovy Izane Durağı'nda inildikten sonra Karl köprüsüne rahat bir şekilde ulaşılır.

 

Kışın kar yağdığında köprü üzerinde  düz alanda kros kayak yapanlarla da karşılaşmak mümkün. Umarım köprünün hikayesi bana olduğu gibi sizlere de enteresan gelmiştir.

 

Keyifli bir hafta sonu dileklerimle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Kalın sağlıcakla.