Egemen Bağış, Prag’daki ilk Atatürk büstünün hikayesini anlattı

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında bir dizi görüşme, anma ve kutlama programlarına değindi.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında bir dizi görüşme, anma ve kutlama programlarına değindi.

Azerbaycan'ın Karabağ  Zaferi'ni kutlayan, ülkemizin kurtarıcısı ve kurucusu  Gazi Mustafa Kemal Atatük'ü rahmetle anan Büyükelçi Egemen Bağış'ın dikkat çeken bir açıklamasında Prag'da açılan ilk Atatürk büstü oldu.

Kendisinin Prag'da göreve başlamadan önce 10 Kasımların Atatürk büstü olmadığı için Atatürk'ün fotoğrafının önünde anıldığını belirten Bağış, bu durum karşısında eşi Beyhan N. Bağış ile birlikte çok üzüldüklerini  bu nedenle Prag'da ilk Atatürk büstü çalışmalara başladıklarını dile getirdi. 

Atatürk'ün bütün öngörülerinin gerçekleştiğini de dikkati çeken Büyükelçi Egemen Bağış, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çok büyük bir lider olduğunu sözlerine ekledi.
 

Egemen Bağış konuyla ilgili şunları söyledi:

Bağımsızlığımızın mimarı ve Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 83. yıldönümünü anmak üzere 10 Kasım 2021 Çarşamba sabahı saat 09.05’te Büyükelçiliğimiz bahçesinde düzenlenen anma törenine tüm vatandaşlarımızı davet ettik.

Büyükelçiliğimiz mensuplarının yanı sıra çok sayıda vatandaşlarımızın da katıldığı anma töreninde Prag'daki ilk Atatürk büstünün açılışı gerçekleştirildik.

Dünya tarihinde çok az lider öldükten birkaç yıl sonra dahi ancak hatırlanırken, milletimizin Atasına olan sevgisinin her geçen gün artması başlı başına bir mesajdır.
 
Bu sene 10 Kasım’da bir ilk yaşadık. Atatürk’ün bu topraklara ve özellikle Karlovy Vary’e, dostu olarak bildiğimiz Çek devlet adamı Sayın Masarky’e ve Çek halkına ilgi ve sevgisinden dolayı genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk açtığı sefaretlerden biri olarak Prag’da Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana Büyükelçiliğimiz olmasına rağmen bu şehrin tarihindeki ilk Atatürk büstünün açılışını yapmış olmak bizler için büyük bir gurur ve onur vesilesi oldu.
 
Burada göreve ilk başladığımda tarih 11 Kasım idi ve geldiğimizden bir önceki gün aynen daha önceki yıllarda da olduğu gibi 10 Kasım törenlerinin bir Atatürk fotoğraf portresi önünde yapıldığını duyunca ben de, eşim Beyhan Hanım da üzüldük. İçimiz burkuldu. 

Türkiye’den bir büst getirterek geçen sene Büyükelçi olarak ilk törenimizi bu büstü bir masa üstüne koyarak farklı bir heyecan duyarak gerçekleştirdik.
 
Büstü önce Prag’da bir parka hediye etmeyi düşündük ancak daha sonra ona en yakışacak yerin bayrağımızın 24 saat dalgalandığı bu nokta olacağına karar verdik. Bu senenin törenine yetişmesi için iki işadamımız büyükelçiliğimize bir kaide hediye ettiler.

 
Atatürk’ü anlatmaya zaman yetmez. Önemli olan zaten onu anlatmak değil onun hayallerini gerçekleştirmektir. Ülkemiz her açıdan güçlendikçe ve onun tabiri ile muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıktıkça, Atamızın da öngörüleri gerçekleşiyor. Çek Cumhuriyetindeki vatandaşlarımızın bu gurbet diyarında kendi alanlarında en iyi olmaya çalışarak, Atatürk’ün hayallerini gerçekleştirmeye katkı verdiğini bildiğim için mutluyum.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da geçen sene 10 Kasım’da söylediği gibi “Türkiye'nin asıl gücü ne topudur, ne tüfeğidir, ne süngüsüdür. Türkiye'nin asıl gücü, insanımızın birliği, beraberliği, kardeşliğidir ve bundan kaynaklanan cesaretidir.”

Bugün milletimizin sarsılmaz birliği sayesinde Atamızın en büyük emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti de 2023 ve 2071 hedefleri ile onun gösterdiği istikamete doğru kararlılıkla yol almaktadır. Büyük Atatürk’ü  bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. "dedi.


Öte yandan Büyükelçi Egemen Bağış'ın Çekya'daki çalışma ve gelişmeleri aktardığı videolu mesajın yazılı tam metni şöyle:

İyi Pazarlar. Yine yoğun bir haftayı geride bıraktık. Yeni bir haftaya hazırlanıyoruz. Geçtiğimiz hafta boyunca bir çok farklı ilke imza attık. Gelin geride bıraktığımız haftanın faaliyetlerine birlikte göz atalım.


Çek Cumhuriyeti ziyaretleri kapsamında Sefaretimize de uğrayan Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Caner Taslaman hocamız ve değerli eşi Sayın Feryal Kalkavan Taslaman, biz ve Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ile birlikte keyifli bir sohbet gerçekleştirdiler.

Bursa’da ürettikleri pres makinalarını dünyanın dört bir yanına ihraç eden Ales Pres şirketinin Satış Müdürü Sayın Mustafa Karakoç, Çek Cumhuriyetine gerçekleştirdiği iş gezisi kapsamında sefaretimizi de ziyaret ederek biz ve Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ile fikir alışverişinde bulundu.

Antalya havzasında su kalitesi izleme projesi kapsamında Çek Cumhuriyetine teknik bir ziyaret gerçekleştiren ve Çekya Orlik Barajı başta olmak üzere birçok farklı noktada incelemelerde bulunan Türkiye Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü heyetinin Prag’daki son akşam yemeğinde kendilerinin davetine kızım Ecehan ile birlikte icabet ettik. DSİ Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Akif Balta Başkanlığındaki heyete iki ülke arasındaki ilişkilere katkılarından ötürü teşekkür ettik.

Azeri kardeşlerimizin Karabağ zaferini kutlamak üzere Azerbaycan’ın Prag Büyükelçisi Sayın Adish Mammadov ve saygıdeğer eşi Amanat Pashazade hanımefendi tarafından düzenlenen davete eşim Beyhan hanım ile birlikte katıldık ve Azerbaycan’ın haklı gururunu ülkemiz ve milletimiz adına tebrik ettik. 

“Bir Millet, İki Devlet” anlayışı ve kadirşinaslık ile bizi pastayı birlikte kesmeye davet eden Büyükelçi Mammadov’a eşlik ederek gösterilen vefa, kardeşlik, yakın ilgi ve muazzam konukseverlik için Azeri meslektaşımız Adiş beye teşekkür ettik.

Prag’daki görev süreleri sona eren Büyükelçiliğimiz Askeri Ataşesi Albay Şevket Aktay ve İkinci Katibi Sayın İlyas Eroğlu’na veda etmek ve göreve yeni başlayan Askeri Ataşemiz Yarbay Cem Tekin’e hoş geldin demek üzere kançılarya binamızda bir tören düzenlendik. Görevi sona eren personelimize hizmetleri için teşekkür ederek sonraki yaşamlarında başarılar diledik.

Çek Cumhuriyeti Devlet Orman ve Hayvancılık Kurumu LesyCR üst düzey yöneticilerinden Sayın Vilem Ruzicka, Büyükelçilğimizi ziyaret etti ve iki ülke arasındaki işbirliği imkanlarını değerlendirdik.

Bizim de Yüksek Danışma Kurulu üyesi olduğumuz Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı'nın Yüksek Temsilcisi ve İspanya’nın Eski Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos’un Prag ziyareti kapsamında kendisi onuruna Büyükelçiliğimizin resmî konutunda verdiğimiz davete farklı inançların temsilcileri ve akademisyenlerden oluşan saygın misafirler katıldı.

Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Tarım ve Orman Bakanımızın başlattığı Geleceğe Nefes kampanyası çerçevesinde 11 Kasım günü, her sene ülkemizde 'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak kutlandığı gibi dış temsilciliklerimizde de ayrı bir heyecan kaynağı oluyor. T.C. Prag Büyükelçiliği görevini 2 yıl önce yine bir 11 Kasım günü devraldığımızda eşim Beyhan hanım ve kızımız Ecehan ile Prag’a geldiğimizde ilk iş olarak resmi konutumuzun bahçesine bir çam ağacı, geçen sene gelişimizin yıldönümünde ise bir fındık ağacı dikmiştik. Bu sene de mesai arkadaşlarımız ile bir elma ağacı fidesi dikerek aynı geleneği sürdürdük.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde, Prag Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ve başkanlığını yaptığımız İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin Prag'daki büyükelçiler grubunun ortak girişimiyle düzenlenen "Kültür ve İnançlar Arası Diyalog; Geleceğin Toplumları Arasında Güven Oluşturmak" başlıklı konferansın açılışını Çekya Dışişleri Bakanı Jakub Kulhanek ile birlikte yaptık. Çok sayıda ülkeden üst düzey temsilcilerin katıldığı konferansın açılışında yaptığımız konuşmada Avrupa'da Müslümanlara yönelik artan ırkçı ve yabancı karşıtı eylemlere dikkat çekerek, "Ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı ve ırkçılık sorunu, artık göz ardı edilemez. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde acil eylem gerektirir." dedik. 

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin dizeleriyle başladığımız konuşmamızda, toplumlar arasındaki karşılıklı saygının temelinin, diyalogdan geçtiğini vurguladık.

Diyaloğun, güven tesis ettiği gibi, toplumlar arasında uyum sağlanmasına da yardımcı olduğunu kaydederek, "Toplumlar arasında kurulan güvene yönelik en büyük tehdit, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi, antisemitizm ve nefret söyleminin dünya genelinde rahatsız edici yükselişidir." Dedik. 

Hangi inanca mensup olunursa olunsun, insanların barış içinde birlikte yaşamasının önemine işaret ederek, "Bu amaca ancak her türlü din düşmanlığına karşı birlik olabildiğimiz ölçüde ulaşabiliriz. Türkiye, hoşgörüsüzlük ve bireylere yönelik din veya inanç temelli şiddetle mücadele konusunda farkındalığı artırmaya yönelik uluslararası çabaları aktif olarak desteklemektedir." şeklinde bir vurgu yaptık.

Çoğu Avrupa ülkesinde, göçmen toplulukların çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğunu kaydederek son yıllarda Batı Avrupa'da yaşayan göçmen topluluklara yönelik yabancı düşmanlığı saldırılarının sayısında artış eğilimi gözlendiğine dikkati çektik ve, ırkçı saldırılara maruz kalan mağdurların çoğunun, günlük hayatta karşılaştığı ırkçılık ve ayrımcılık vakalarını rapor etmediğinin, kurumsal ayrımcılık sorununun da çok iyi bilinen bir gerçek olduğunun ancak mağdurların bunu bürokratik sonuçlarından korktuğu için herhangi bir şekilde bildirmediğinin altını çizdik. 

Göçmenlerin yaşadıkları ülkelere kattığı değerlere de değinerek, dünyaca tanınan Steve Jobs'ın, Amerikalı bir aile tarafından evlat edinilen Suriyeli bir göçmen bebek olmasını ve Türk kökenli iki bilim insanı Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı geliştirmesini göçmenlik kavramının pozitif örnekleri olduğunun altını çizdik. 

Konferansta Tüm islam konferansı örgütü üyesi ülkelerin büyükelçilikleri tarafından hazırlanan yemekler ikram edilirken ayrıca Büyükelçiliğimiz tarafından kurulan stantta misafirlere gün boyu Türk kahvesi ikram edildi.


Danimarka, Estonya, Finlandiya, Letonya, Litvanya, Norveç ve İsveç’in Prag Büyükelçileri ile İzlanda’nın Fahri Konsolosunun birlikte organize ettikleri 14. Geleneksel ortak ulusal gün davetine katıldık ve Çek Cumhuriyeti AB Bakanı Sayın Milena Hrdinkova başta olmak üzere birçok üst düzey katılımcı ile fikir alışverişinde bulunduk.

Birinci Müsteşarımız Sayın Işıl Gürler ile birlikte Çek Cumhuriyeti Sayıştay Başkanı Sayın Miloslav Kala’yı makamında ziyaret ederek iki ülke Sayıştay’ları arasındaki yakın işbirliği ve dayanışma konularını değerlendirdik. 

Takdir edersiniz ki bu haftamız da oldukça yoğun ve yorucu ancak bir o kadar da üretken geçti. İnanın ülkemizin ve milletimizin imaj ve çıkarlarına hizmet eden her yorgunluk bize mutluluk veriyor. 

Önümüzdeki hafta farklı bir gündem ile görüşmek dileğiyle hepinize güzel bir hafta diliyorum. Yeni haftanız başarılarla dolsun. Kalın sağlıcakla