Prag’da ilk kez Atatürk büstü açıldı

Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 83. yılında Çekya'da düzenlenen törenle anıldı.

Prag’da ilk kez Atatürk büstü açıldı

AB Eski Bakanı,Başmüzakereci Egemen Bağış'ın büyükelçi olarak görev yaptığı Çekya'da,Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 83. yılında düzenlenen törenle anıldı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, ölümünün 83. yılında Çekya'da anıldığı törende aynı zamanda Prag'da ilk Atatürk büstünün açılışı da gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 83. yılında Türkiye'nin Prag Büyükelçiliği'nde düzenlenen törenle anıldı. Anma törenine Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış ve eşi Beyhan N. Bağış'ın yanı sıra Askeri Ateşe Yarbay Cem Tekin, Büyükelçilik mensupları ve vatandaşlar katıldı. Törende aynı zamanda Prag'daki ilk Atatürk büstünün açılışı da gerçekleştirildi. Büyükelçi Bağış ve eşi büste çelenk bırakırken, Büyükelçilik ve Kançılarya konutunda bayraklar yarıya indirildi. Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulan törende, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Yarbay Cem Tekin ve Büyükelçi Bağış konuşma yaptı.

Büyükelçi Bağış, dünya tarihinde çok az liderin öldükten yıllar sonra hatırlandığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz sene 10 Kasım'da yaptığı konuşmayı hatırlatan Bağış, Türkiye'nin asıl gücünün topu, tüfeği, süngüsü değil, birlik, beraberlik, kardeşlik ve bundan kaynaklanan cesaret olduğunu söyledi. Türk milletinin sarsılmaz birliği sayesinde Atatürk'ün en büyük emaneti olan Türkiye'nin 2023 ve 2071 hedefleri ile onun gösterdiği istikamete doğru kararlılıkla yol aldığını belirten Bağış, bugün Prag'da çok farklı bir 10 Kasım yaşandığını ifade etti. Cumhuriyet'in ilk yıllarından bu yana Prag'da Türk Büyükelçiliği olmasına rağmen bir Atatürk büstü olmamasının büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Bağış, Çekya'daki ilk Atatürk büstünün açılışında emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkiye Cunmhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış'ın konuşmasının tam metni şöyle:

Sevgili Vatandaşlarım,
Değerli Mesai Arkadaşlarım,
Saygıdeğer Konuklar,

Bağımsızlığımızın mimarı ve Cumhuriyetimizin kurucusu büyük devlet adamı ve askeri deha Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83. yıldönümünü idrak ettiğimiz bu anlamlı sabahta burada birlikte olmamız aslında her şeyi anlatıyor. 

Geçen sene de bu kürsüde belirttiğim gibi dünya tarihinde çok az lider öldükten birkaç yıl sonra dahi ancak hatırlanırken, milletimizin Atasına olan sevgisinin her geçen gün artması başlı başına bir mesajdır.
 
Bu davetimize icabet ederek buraya gelen tüm misafirlerimize teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. Bu sene 10 Kasım’da bir ilk yaşıyoruz. Atatürk’ün bu topraklara ve özellikle Karlovy Vary’e, dostu olarak bildiğimiz Çek devlet adamı Sayın Masarky’e ve Çek halkına ilgi ve sevgisinden dolayı genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk açtığı sefaretlerden biri olarak Prag’da Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana Büyükelçiliğimiz olmasına rağmen bu şehrin tarihindeki ilk Atatürk büstünün açılışını yapmış olmak hepimiz için büyük bir gurur ve onur vesilesidir.
 
Açılışını yaptığımız bu Atatürk büstünün hikayesini sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum. Burada göreve ilk başladığımda tarih 11 Kasım idi ve geldiğimizden bir önceki gün aynen daha önceki yıllarda da olduğu gibi 10 Kasım törenlerinin bir Atatürk fotoğraf portresi önünde yapıldığını duyunca ben de, eşim Beyhan Hanım da üzüldük. İçimiz burkuldu. 

Prag’daki başarılı görevini dün tamamlayan ve izinli olmasına rağmen bugün aramızda bulunan ve önümüzdeki cuma günü yeni görev yeri Malatya’ya gitmeye hazırlanan Askeri Ataşemiz Şevket Aktay Albayımızdan rica ederek bir Atatürk büstü bulmasını istedim. Sağ olsun kırmadı, İzmir’deki devre arkadaşlarından biri aracılığı ile bu büstü temin etti. THY Müdürümüz Gökhan Çetin Bey bu büstün kargo sorumluluğunu üstlendi ve buraya gelmesini organize etti. Sonuç olarak geçen sene Büyükelçi olarak ilk törenimizi bu büstü bir masa üstüne koyarak farklı bir heyecan duyarak gerçekleştirdik.
 
Büstü önce Prag’da bir parka hediye etmeyi düşündük ancak daha sonra ona en yakışacak yerin bayrağımızın 24 saat dalgalandığı bu nokta olacağına karar verdik. Bu senenin törenine yetişmesi için değerli iş insanları Türkiye’den doğal taş, seramik ve inşaat malzemesi ihracatı yapan Ephestone şirketinin sahibi Sayın Gökhan Güngör ve Azur İnşaatın Genel Müdürü Sayın Yusuf Can Uysal kardeşlerimiz el ele vererek bu güzel kaideyi hazırlayarak büyükelçiliğimize hediye ettiler. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. 

Bu emeklerin sayesinde bugün Atamıza yakışır bir tören gerçekleştiriyoruz. Büstümüzü açtık. Bayraklarımızı yarıya indirdik. Saygı duruşumuzu yaparak, istiklal marşımızı coşkuyla okuduk. Dün itibari ile görevi devralan yeni askeri ataşemiz Yarbay Cem Tekin beyefendinin konuşmasını dinledik. Bu vesile ile kendisine ve ailesine de hoş geldiniz diyerek, üstlendikleri onurlu sorumluluklarda başarılar diliyorum.
 
Atatürk’ü anlatmaya zaman yetmez. Bence önemli olan zaten onu anlatmak değil onun hayallerini gerçekleştirmektir. Ülkemiz her açıdan güçlendikçe ve onun tabiri ile muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıktıkça, Atamızın da öngörüleri gerçekleşiyor. O yüzden buradaki tüm kardeşlerimin onun emanetine sahip çıkarak bu gurbet diyarında kendi alanlarında en iyi olmaya çalışarak, Atatürk’ün hayallerini gerçekleştirmeye katkı verdiğini bildiğim için mutluyum.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da geçen sene 10 Kasım’da söylediği gibi “Türkiye'nin asıl gücü ne topudur, ne tüfeğidir, ne süngüsüdür. Türkiye'nin asıl gücü, insanımızın birliği, beraberliği, kardeşliğidir ve bundan kaynaklanan cesaretidir.”

Bugün milletimizin sarsılmaz birliği sayesinde Atamızın en büyük emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti de 2023 ve 2071 hedefleri ile onun gösterdiği istikamete doğru kararlılıkla yol almaktadır. 

Bu düşüncelerle Büyük Atatürk’ü ebediyete intikalinin 83.  yıldönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. 

Şimdi hep birlikte Atatürk’e kulak verelim ve onu mesajlarını kendi sesinden dinleyelim. Daha sonra isteyen misafirlerimiz de yeni büstümüze çiçek bırakarak saygı sunabilirler.