Türkiye'nin Çekya'ya ihracatı yüzde 52 arttı

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış,haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında Çekya'daki gelişmeleri aktardı.

Haber:Bora Özizmirli

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış,haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında Çekya'daki gelişmeleri aktardı.

Egemen Bağış, videolu mesajında,büyükelçi olarak göreve başladığı 2019 yılından buyana Türkiye ve Çekya arasındaki  gelişen ticari ve ekonomik ilişkilere değindi.


"CUMHURBAŞKANIMIZIN HEDEF GÖSTERDİĞİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK BİRİNCİL AMACIMIZ"

2021 yılının ilk 10 ayındaki verilerde Türkiye'den Çekya'ya ihracatın  pandemiye rağmen yüzde 52 arttığını bildirdi.

Büyükelçi Egemen Bağış konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye ve Çekya arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolar hedef belirlediğini dikkati çekerek ,"Göreve geldiğimiz 2019 yılında 3,5 milyar dolar olan ikili ticaret hacmini Cumhurbaşkanımızın hedef gösterdikleri 5 milyar dolara çıkarmak birincil amacımız. "dedi.

Büyükelçi Bağış açıklamasının devamında,"2013 ile 2019 arasında hep üç buçuk milyar dolar civarında seyreden ticaret hacmimiz pandemiye rağmen 2020 yılında 3,9 milyar doları buldu.  Bu yılın ilk 10 ayında ise Ticaret Bk verilerine göre ihracatımızda %52’lik bir artış elde ettik ve 1,3 milyar doları aştık, buna mukabil ithalatımız çok daha sınırlı bir büyüme (%2) kaydetti. Arzumuz, ikili ticaretin bu tempo ile sürdürülebilir ve dengeli bir şekilde büyümesi.
 
Hem Türkiye hem Çekya cephesinde pandemi şartlarında iyileşme kaydedilse de, içinde bulunduğumuz dönem, küresel ticarette belirsizlik ve risklerin halen ön planda olduğu bir dönem. Biz yaşanan tüm sıkıntılara rağmen, mevcut koşullar içerisinde ticari ilişkilerimizi geliştirmek ve olabilecek sorunları çözmeye odaklanmalıyız."
dedi. 


HAFTANIN DİĞER GELİŞMELERİ

Öte yandan Büyükelçi Egemen Bağış'ın Çekya'daki diğer gelişmeleri vatandaşlara aktardığı konuşmasının tam metni  ise şöyle:


Bir haftayı daha geride bırakırken yılın sonuna doğru hızla ilerliyoruz. Zaman gerçekten çok hızlı geçiyor. Biz de dolu dolu geçen bu haftayı hızla geride bıraktık. 

Neler mi yaptık? Gelin şimdi beraber göz atalım. 


Türk Çek Dostluk Derneği Çocuk Klübü TURECEK tarafından organize edilen Prag gezisi, yavrularımız ve ailelerinin Sefaretimizin bahçesindeki Atatürk büstünü ziyareti ile başladı. 

Askeri Ataşemiz Sayın Yarbay Cem Tekin ve Konsolosluk sorumlumuz Sayın Başkatip Ahmet Çelik ile birlikte evsahipliği yaptığımız etkinlikte çocuklarımız Atamızı ziyaretleri yanı sıra hem kartopu oynama hem de ikramlarımızdan tatma imkanını değerlendirdiler.

Çekya'da düzenlenen kültürel etkinlikler içerisinde öne çıkan "Signal Festival" etkinliğinin program koordinatörlerinden Sayın Daniel Burda ve Sayın Mario Kunovsky, Sefaretimizi ziyaret ederek bizimle işbirliği imkanlarını değerlendirdiler.

Uzun yıllardır Çek Cumhuriyeti başta olmak üzere Avrupa’da farklı başarılı projelere imza atan işadamlarımız Sayın Sadun Saran ve Sayın Ömer Müftüler’i yeni devraldıkları spor otellerinde ziyaret ederek başarılar diledik.

Volvo Otomobil şirketinin Çek Cumhuriyeti Genel Müdürü Sayın Alican Emiroğlu’nun daveti üzerine, Elçiliğimizin golf turnuvasına evsahipliği yapan Beroun Royal Golf Klübü'nün Başkanı Sayın Vojtěch Matějček ile sponsorluk ve işbirliği anlaşma imza törenlerine katıldık. Bu dayanışmaya vesile olmaktan duyduğumuz memnuniyeti dile getirerek her iki tarafı tebrik ettik.

Prag’da yüksek lisans eğitimi alan Azerbaycanlı Aytakin Dargahli, Türkiyeli Ecem Sultan Çırak ve Hindistanlı Neel Dipakkumar Pandya Avrupa Birliği derslerinin grup projesi kapsamında sefaretimizi ziyaret ederek bizimle bir mülakat gerçekleştirdiler.

Macaristan Vişegrad Dönem Başkanlığı, Uluslararası Vişegard Fonu ve Siyaset ve Toplum Enstitüsü işbirliği ile Macaristan'ın Prag Büyükelçiliği'nde düzenlenen "Batı Balkanlar'da Avrupa Birliği Genişlemesinin Geleceği" adlı konferansa katılarak Vişegrad Grubu temsilcileriyle istişarelerde bulunduk. Macaristan'ın Prag Büyükelçisi dostumuz Sayın Miklos Boros'un açılış konuşması ile başlayan konferansa Macaristan’dan Vişegrad Dörtlüsü Grubu Komisyon Üyesi Sayın Krisztina Varju, Siyaset ve Toplum Enstitüsü Direktörü Sayın Sarka Shoup ve Çek Cumhuriyeti'nin İstanbul Eski Başkonsolosu ve Uluslararası Vişegard Fonu İcra Direktörü
  Büyükelçi Sayın Petr Mares başta olmak üzere çok sayıda davetli iştirak etmiştir. Fırsatı değerlendirerek misafirler ile istişare etmeyi de ihmal etmedik. 

Avrupa Birliği’nin Erasmus + programının “Cama Yansıyan Hayaller” projeleri kapsamında Prag’ı ziyaret eden Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü Müdür ve yöneticilerini resmî konutumuzda ağırladık ve misafirlerimize nezaketleri için teşekkür ettik.

Çek Cumhuriyeti Parlamentosu Senatörü ve Dış İlişkiler, Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun AKPM’den eski dostu Sayın Tomas Jirsa'nın, Çek Senatosu'ndaki yemek davetine icabet ederek gösterilen yakın ilgi ve misafirperverlik için teşekkür ettik. 

Çek Cumhuriyeti dahil 12 ülkede faaliyet gösteren Bakü merkezli uluslararası mali müşavirlik ve danışmanlık şirketi FChain firmasının yönetici ortağı Sayın Zaur Gadirov ve Çekya ülke temsilcisi Sayın Teymur Akhundov Sefaretimizi ziyaret ederek biz ve Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt‘e çalışmaları hakkında bilgi verdiler.

İstanbul’daki MÜSİAD genel merkezinde düzenlenen "Çekya’da İş ve Yatırım Fırsatları" konulu toplantıya çevrimiçi katılarak katılımcılara iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerimiz hakkında bilgi verdik ve Genel Başkan Sayın Mahmut Asmalı başta olmak üzere MÜSİAD yönetimine organizasyonları için teşekkür ettik.

Konuşmamızda da vurguladığım gibi göreve geldiğimiz 2019 yılında 3,5 milyar dolar olan ikili ticaret hacmini Cumhurbaşkanımızın hedef gösterdikleri 5 milyar dolara çıkarmak birincil amacımız. 

2013 ile 2019 arasında hep üç buçuk milyar dolar civarında seyreden ticaret hacmimiz Pandemiye rağmen 2020 yılında 3,9 milyar doları buldu.  Bu yılın ilk 10 ayında ise Ticaret Bk verilerine göre ihracatımızda %52’lik bir artış elde ettik ve 1,3 milyar doları aştık, buna mukabil ithalatımız çok daha sınırlı bir büyüme (%2) kaydetti. Arzumuz, ikili ticaretin bu tempo ile sürdürülebilir ve dengeli bir şekilde büyümesi.
 
Hem Türkiye hem Çekya cephesinde pandemi şartlarında iyileşme kaydedilse de, içinde bulunduğumuz dönem, küresel ticarette belirsizlik ve risklerin halen ön planda olduğu bir dönem. Biz yaşanan tüm sıkıntılara rağmen, mevcut koşullar içerisinde ticari ilişkilerimizi geliştirmek ve olabilecek sorunları çözmeye odaklanmalıyız.
 
Zorlu dönemler esasen iş fırsatlarını da beraberinde getiriyor. Tıbbi ekipman, maske gibi ürünlerde ortaya çıkan pazara giriş fırsatı bunun bir örneği. İş dünyası temsilcilerimizle bu alandaki mevzuat, fırsat ve eğilimlerin paylaşıldığı bu toplantıları çok önemsiyoruz.
 
Prag Büyükelçiliğimizin ve Ticaret Müşavirliğimizin ikili ticaret ve karşılıklı yatırımları arttırmaya yönelik her türlü çabaya desteğe  hazırız. 

Bu duygu ve düşüncelerle hepinize keyifli bir hafta sonu diliyorum. Önümüzdeki hafta buluşmak dileğiyle yeni haftanızın güzel geçmesini diliyorum. Kalın sağlıcakla.