0850’li numara kabusu sona eriyor! Yeni düzenleme yolda

Zaman zaman gündeme gelen ve vatandaşları isyan ettiren konuyla ilgili yeni düzenleme yolda. 0850’li numaralardan vatandaşları arayan fakat abonelik sözleşmesi yapacağı kurumun doğrudan çalışanı olmayanlara artık geçit yok.

0850’li numara kabusu sona eriyor! Yeni düzenleme yolda

BTK, Vatandaşların talebi olmadan çeşitli numaralardan aranılması ve bu sebeple tesis edilen yeni aboneliklerin onlarca tüketiciyi mağdur etmesi sebebiyle bu konuda yeni bir düzenlemeye gidiyor. Vatandaşların 0850’li numara kabusu da bu düzenlemeyle sona eriyor. Yeni düzenleme ile komisyonlu çalışan ve tüketicilerin mağduriyetine yol açanlara artık dur denecek. Konuyla ilgili detaylı bilgiler haberimizde…

YENİ DÜZENLEME YOLDA

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), tüketicilerin talebi olmadan çeşitli numaralar tarafından gerçekleştirilen aramalar sebebiyle tesis edilen yeni abonelikler nedeniyle onlarca tüketicinin mağdur olması sebebiyle yeni bir düzenlemeye gidiyor. Bu kapsamda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Tüketici Hakları Dairesi tarafından hazırlanan ‘İnternet/TV ve Sabit Telefon Hizmetlerine İlişkin Yeni Bireysel Abonelik Tesisi Öncesinde Teyit Araması Yapılması Hakkında Usul ve Esaslar Taslağı’ kamuoyunun görüşüne açıldı. 

BU KİŞİLERE GÖZ AÇTIRILMAYACAK

Söz konusu düzenleme ile sabit telefon ve TV aboneliklerinde vatandaşlar 0850’li numaralardan arayan ve aslında abonelik sözleşmesi yapacağı kurumların doğrudan çalışanı olmayan komisyonlu çalışanlara artık göz açtırılmayacak. BTK’nın yeni düzenlemesi kapsamında internet, TV ve sabit telefon aboneliklerine yeni bir standart getiriliyor. 

DETAYLI BİLGİLENDİRME OLACAK

BTK tarafından tüketicinin mağdur olmaması amacıyla getirilecek olan yeni düzenleme kapsamında tanıtım ve pazarlama ile abonelik talebini oluşturabilmek için öncelikle tüketici irtibat numarasının Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi üzerinde kayıtlı olduğu tespit edilecek. Abonelik sözleşmesi öncesinde tüketiciye teyit araması yapılacak. Yapılacak teyit araması esnasında tüketiciye sunulacak olan hizmetin türü, cihaz satın alma bedeli, toplam ücret, aylık ödenmesi gereken ortalama ücret, veri hızları, taahhüdün süresi ve fesih halinde ödenmesi gereken tüm ücretler hakkında detaylı bilgilendirme yapılacak. Bu detaylı bilgilendirme sonrasında ise ‘Bu hizmet işletmeci unvanı tarafından sunulacaktır. Başka bir işletmeci ile ortak sunulan bir hizmet değildir. Başvurunuz kapsamında varsa aldığınız diğer internet, sabit telefon veya TV hizmetlerinden bağımsız olarak yeni bir aboneliğiniz olacak ve hizmet aldığınız sürece ayrıca faturalandırılacaksınız. Bu abonelikle varsa diğer internet, TV veya sabit telefon abonelikleriniz iptal edilmiş olmayacaktır. Bu kapsamda yeni abonelik sürecinin başlatılmasına onay veriyor musunuz? şeklinde bir bilgilendirme yapılacak. Tüketici tarafından onay verilmemesi halinde abonelik işlemi başlatılmayacak. 

KURALA UYMAYANLARA CEZA VERİLECEK

Söz konusu düzenleme kapsamında yapılan tüm işlemlerde ispat yükümlülüğü ise işletmeciye ait olacak. İşletmecilerin bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), İdari Yaptırımlar Yönetmeliği hükümleri kapsamında idari para cezası verilecek.