Google, Fransa'da 250 Milyon Avro Ceza Aldı

Dünyanın en büyük arama motoru Google'a Fransa'dan rekor ceza geldi.

Google, Fransa'da 250 Milyon Avro Ceza Aldı

Fransa'da Google, içerik ücretlendirme konusunda Avrupa Birliği (AB) yasalarına uymadığı gerekçesiyle 250 milyon avro para cezasına çarptırıldı. Fransa Rekabet Kurumu, Google'ın 2019 yılında kabul edilen AB yasası gereğince, platformda kullanılan içerikler için yeterli ücret ödemediğini belirledi.

GOOGLE VE FRANSIZ YAYINCILAR ARASINDAKİ ANLAŞMA

Fransa Rekabet Kurumu'nun yaptığı açıklamaya göre, Google şimdiye dek 450 Fransız yayıncı ile ücretlendirme konusunda anlaşma sağladı. Ancak kurum, bu anlaşmaların AB'nin içerik yeniden kullanımını düzenleyen 2019 yasasının 15. maddesi gereğince adil olmadığına hükmetti. Bu madde, yayıncılara kendi içeriklerinin dijital platformlar tarafından kullanılmasından "komşu haklar" kapsamında adil bir pay almaları hakkını tanıyor.

GOOGLE'IN REKABET SORUŞTURMALARIYLA İMTİHANI

Google, Fransa'daki bu son cezanın yanı sıra dünya genelinde farklı ülkelerde rekabete aykırı davranışları nedeniyle açılan davalarla da karşı karşıya. Şirket, özellikle dijital reklamcılık ve içerik dağıtımı konularında monopol davranışlar sergilediği iddialarıyla mücadele ediyor. Bu son gelişme, Google'ın Avrupa'daki diğer rekabet soruşturmalarına nasıl bir etki yapacağı konusunda da merak uyandırıyor.