+44 +22 koduyla gelen aramalara dikkat! Açtıysanız başınız dertte
Son dönemlerde WhatsApp üzerinden dünyanın pek çok yerinden farklı kodla gelen aramalar artmaya başladı. Bilişim uzmanı Alev Akkoyunlu bu konuda çok önemli uyarılarda bulundu.
Whatsapp kullanan birçok kişi son dönemlerde sosyal medya üzerinden bazı şikayetlerini dile getiriyor. Özellikle dünyanın birçok ülkesinden farklı alan kodları ile arama alan kullanıcılar bunun dolandırıcıların yeni bir yöntemi olduğunu bilmiyor. Türkiye'de çok yaygın olarak başlayan bu akım konusunda Bilişim uzmanı Alev Akkoyunlu önemli uyarılarda bulundu. Farklı alan kodu ile gelen aramaları açmayın. Çünkü başınız büyük derde girebilir.
WhatsApp üzerinden son birkaç haftadır Filipinler Nijerya Senegal gibi ülkelerin alan kodları ile gelen aramalar sosyal medyanın gündemine oturdu. Türkiye'deki birçok kişi WhatsApp üzerinden gelen bu aramalardan şikayetçi. Konu ile ilgili Bilişim uzmanı Alev Akkoyunlu'da önemli uyarılarda bulundu. Bu aramaların son dönemlerde neden sıklaştığını anlatan Akkoyunlu, dolandırıcıların yeni yöntemi olduğunu söyledi.
YENİ DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ ORTAYA ÇIKTI
Son zamanlarda birçok kişiye yabancılardan gelen arama ve mesajlarla ilgili olarak dolandırma amaçlı girişimler yaşandığı belirtiliyor. Cep telefon numaralarının başkaları tarafından ele geçirilmesiyle muhtemelen bir veri sızıntısının meydana geldiği düşünülüyor. Bu tür arama ve mesajlar genellikle yabancı ülkelerden gelmekte ve dolandırma amacı taşımaktadır.
Yabancılardan gelen aramaların dolandırma amaçlı olduğu vurgulanıyor ve bu aramalara ve mesajlara geri dönülmemesi gerektiği belirtiliyor. Karşı tarafın albenili ve ilgi çekici fotoğraflar kullanarak kişileri tuzağa düşürmeye çalıştığına dikkat çekiliyor.
DİKKAT! TUZAĞA DÜŞMEYİN
Bu tür dolandırıcılık girişimlerinde, kişilerden kredi kartı bilgileri talep edildiği ve bu bilgilerin verilmesiyle ardından kişilerin dolandırılma riski olduğu ifade ediliyor. Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde, kolay ve hızlı yoldan para kazanma vaadiyle kişilerin dolandırıcılara kanabileceği belirtiliyor.
Veri sızıntısının farklı yollar ve yöntemlerle gerçekleşebileceği ve kişisel verilerin korunmasının önemine vurgu yapılıyor. Bireysel olarak kişisel önlemler almak ve bilinçli davranmak gerektiği vurgulanıyor. Ancak, bu tür durumların tamamen engellenmesinin zor olduğu ve toplumun da bilinçlendirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Bireylerin kişisel bilinç ve önlemlerinin yanı sıra, kurumların da verilerin korunması konusunda gereken önlemleri almaları önem arz ediyor.