Apple’a bir suçlama daha! Apple iPhone sahiplerine ödeme yapmak zorunda kalabilir

Apple’ın adına bir suçlama daha geldi ve 5 milyon ceza kesileceği düşünülüyor. Apple, iPhone kullanıcılarına “Verileri topladığı gerekçesi” ile ödeme yapmak zorunda kalabilir.

Apple’a bir suçlama daha! Apple iPhone sahiplerine ödeme yapmak zorunda kalabilir

Apple, kullanıcılarının verilerini toplamak ile suçlanıyor. Apple TV, Stocks, Apple Music ve App Store gibi uygulamalar ile kullanıcıların verilerinin izinsiz olarak toplandığı iddiası ortaya çıktı. Bunun için ise Apple’ın iPhone sahiplerine 5 milyon ceza ödemesi söz konusu olabilir.

Suçlamayla alakalı dava ise ABD’de görülüyor. Çok kritik bir güvenlik ihlali olarak belirtiliyor. Apple’ın gerçek zamanlı verileri toplamasının kullanıcıların gizlilik haklarını tamamen ihlal ettiği söyleniyor. Bunlara ek olarak Apple tarafından kullanıcılarına sunulan “Kişisel verileri kontrol etme” politikasına da bu durumun aykırı olduğu belirtiliyor.

iphone.jpg

Apple’a açılan bu dava bir ilk değil. Şirket, geçmişte kullanıcılarının iznini almadan konum verisini toplamak ve üçüncü taraf şirketlere kişisel verileri paylaşmakla da suçlanmıştı. Bu yeni dava ile alakalı Apple’ın yanıtının nasıl olacağı merak ediliyor.