Deprem nedir? Artçı deprem nasıl oluşur, aralarındaki fark nedir?

Yaşanan kötü bir olayın ardından herkes bilinçlenmek istiyor! Depremin ve artçı depremlerin nasıl oluştuğu konusunda araştırmalar yapılıyor

Deprem nedir? Artçı deprem nasıl oluşur, aralarındaki fark nedir?

Türkiye dün bir faciaya açtı gözlerini. Kimi cansız bedenleriyle evindeki beton yığınlarının içerisinde, kimi dışarıda enkaz altında kalanlardan haber alamıyor kimisi de enkaz atından bir umutla kurtarılmayı bekliyor, dışarıdaki ekiplerle iletişim kurmak için sesini duyurabilmek için çaba veriyor. Tüm bu manzaranın oluşma sebebi ise yaşanan bir doğal afet; deprem. Peki nedir deprem ve neden oluşur?

DEPREM NEDİR

ekis.png

Literatürde; yer sarsıntısı ya da siezma olarak bilinen halk arasında ise zelzele olarak adlandırılan terim depremdir. Deprem yerkabuğunda beklenmedik bir anda oluşan enerjinin sismik dalgalanmaların sonucunda yerkabuğunun sarsılması ile oluşan doğal bir afettir.

Meydana gelen depremler kendilerini bazen sarsıntı bazen de yer değiştirme şeklinde belli edebilir. Yeryüzüne yakın oluşan depremlerde bazen tusunami etkisini gösterebilir, ya da toprak kayması veya volkanik aktiviteleri tetikleyen bir enerji olarak ortaya çıkabilir.

ARTÇI DEPREM NEDİR

Artçı depremler ana depremin oluştuğu yerde meydana gelir ve ana depremden az şiddete sahiptir. Eğer artçı depremden önce meydana gelen depremin şiddeti daha düşükse bu deprem değil; öncü depremdir.

ARTÇI DEPREM NASIL OLUŞUR

Artçı depremler; depremde kırılmış olan yer altı tabakalarının yerine oturmasın için meydana gelir.