HÜRJET özellikleri! Türkiye’nin ilk yerli jeti HÜRJET motor çalıştırdı

Türkiye’nin ilk yerli ve milli jet uçağı olacak HÜRJET, motor çalıştırdı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’den açıklama geldi. Demir, ‘Artık sıra uçuşta’ diyerek HÜRJET’in motorunu çalıştırdığını duyurdu.

HÜRJET özellikleri! Türkiye’nin ilk yerli jeti HÜRJET motor çalıştırdı

HÜRJET motor çalıştırırken bu anlarda mühendislerin büyük bir mutluluk yaşadığı görüldü. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin 2017 yılında kendi öz kaynakları ile başlattıkları HÜRJET Jet Eğitim Uçağı Projesi’nde önemli bir aşama daha atlandı. HÜRJET ile ilgili son gelişmeyi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir duyurdu. İşte HÜRJET ile ilgili tüm merak edilenler…

HÜRJET MOTOR ÇALIŞTIRDI

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından 2017 yılında kendi öz kaynakları ile başlatılan HÜRJET Jet Eğitim Uçağı projesinde önemli bir gelişme daha yaşandı. Yaşanan bu önemli gelişmeyi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir duyurdu. Sosyal medyadan duyurusunu yapan Demir, ‘Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü liderliğinde, Türk Savunma Sanayisi olarak Cumhuriyetimizin 100. yılında çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. HÜRJET motorunu çalıştırdı. Artık sıra uçuşta.’ ifadelerine yer verdi.

hurjet-ozellikleri-turkiye-nin-ilk-yerli-jeti-hurjet-motor-calistirdi.jpg

İLK AŞAMADA 16 HÜRJET TESLİM EDİLECEK

2018 yılında kavramsal aktivitelerini tamamlayan HÜRJET, 2019 yılında ön tasarım faaliyetleri, 2021 yılında kritik tasarım faaliyetleri başarıyla sonuçlandırdı. Tasarım döngüleri sonuçlandıktan sonra üretim faaliyetlerine geçildi. Parça üretimine 2021 yılının Ocak ayında başlanan HÜRJET, yaklaşık 8 bin parçadan oluşuyor. 2022 yılının Ocak ayında Savunma Sanayii İcra Komitesinde HÜRJET için seri üretim kararı alındı. İlk etapta Hava Kuvvetleri’ne 16 HÜRJET teslim edileceği öğrenildi. Öte yandan Malezya’daki 18 uçaklık hafif taarruz uçağı ihalesine de HÜRJET ile teklif verildi.