Kullanılmayan cep telefonları kapatılacak! Süre 7 yıldan 1 yıla düşürüldü

Resmi Gazete’de yer alan yeni karara göre, kullanılmayan cep telefonlarında IMEI kaydının silinme süresi değişti. Daha önce 7 yıl olan bu süre 1 yıla düşürüldü. Yeni uygulama yılbaşından itibaren geçerli olacak.

Kullanılmayan cep telefonları kapatılacak! Süre 7 yıldan 1 yıla düşürüldü

Kullanılmayan cep telefonlarının kapatılması süresi değişti. Alınan yeni karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik kapsamında artık 1 yıl kesintisiz sinyal alınmayan telefonların IMEI kaydı silinecek. Yeni uygulama 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Kullanılmayan cep telefonlarının kapatılma süresi daha önce 7 yıldı. İşte detaylar…

SÜREDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Kullanılmayan cep telefonlarının kapatılması süresi değişti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), elektronik cihazların kayıt altına alınmasına ilişkin yönetmelikte değişikliğe gitti. Yapılan değişiklik ile birlikte yeni yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre, son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz 1 yıl boyunca sinyal alınmayan cihazların IMEI kaydı silinecek. Yeni düzenleme ile kullanılmayan cep telefonlarının kapatılması için daha önce 7 yıl olan süre 1 yıla düşürüldü.

SİYAH LİSTEYE ALINACAK

1 yıl boyunca sinyal alınmayan cihazların IMEI kaydı silinecek ve siyah listeye alınacak. Siyah listeye giren cep telefonunun tekrar kullanılması halinde BTK tarafından cihazın son kullanıcılarından birine ait abone numarası ile kullanıldığına ilişkin kontrol yapılacak. Yapılan kontrolün olumlu sonuçlanması halinde cihaza ait IMEI numarası kayıtlı hale getirilecek ve beyaz listeye alınacak. Cihazı siyah listeye alınan kullanıcı, siyah listeye alınan cihazın tekrar kayıtlı hale getirilmesine ilişkin doğrudan e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabilecek.

kullanilmayan-cep-telefonlari-kapatilacak-sure-7-yildan-1-yila-dusuruldu.jpg

YILBAŞINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Yeni uygulama ile ilgili aktarılan bilgiler detaylarıyla birlikte incelenirken bu kapsamda cihazın, son kullanıcısının BTK tarafından yapılan son kullanıcı tespiti ile uyuşması halinde cihaza ait IMEI numarasının tekrar kayıtlı hale getirilmesi talebi, cihazın ithalatçısı ve imalatçısı aracılığıyla Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinden yapılabilecek. Öte yandan ithalatçı veya imalatçı firmanın kapanması, Türkiye pazarından çekilmesi durumunda ise BTK’ya başvuru yapılabilecek. Söz konusu başvurunun kurum tarafından yapılan kontrollerden geçmesi durumunda cihaza ait olan IMEI numarası tekrar kayıtlı hale getirilecek ve beyaz listeye alınacak. Yeni yönetmelik hükümleri yılbaşından yani 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.