Bakan Fidan'dan Blinken'a uyarı!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a İsrail- İran sorununun temelinde Gazze'deki savaşın yattığını, ateşkes gerektiğini, aksi halde krizin büyüyerek devam edeceği uyarısında bulundu.

Bakan Fidan'dan Blinken'a uyarı!

İran'ın İsrail'e İHA ve füzelerle saldırmasının sonrasında bölgedeki gerilim zirve yaparken, Türkiye tansiyonu düşürmek için diplomatik çabalarına hala devam ediyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron ile görüşmesinin sonunda son olarak ABD'li mevkidaşı ile görüşme sağladı.

bakan-fidandan-blinkena-uyari.jpg
ACİL ATEŞKES İLAN EDİLMELİ
Diplomatik kaynaklardan edinilen bir bilgiye göre, Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptıkları telefon görüşmesinde, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısı sonrasında bölgedeki mevcut durumunu mercek altına aldı. Bakan Fidan, ABD'li mevkidaşına Türkiye'nin bölgedeki krizin tırmanma ve yayılma ihtimalinden endişe duyduğunun altını çizerken, Türkiye'nin Gazze'deki krizin başlangıcından bu yana bunun bir bölgesel çatışmaya dönüşme riski taşıdığını "defalarca belirtmiş olduğuna" kesin bir dille ifade etti. İsrail-İran sorununun temelinde Gazze'deki savaşın yattığını dile getiren Fidan, Blinken'a acilen ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'ye "kesintisiz insani yardım" ulaştırılması gerektiğini, aksi takdirde krizin büyüyerek devam edeceği uyarısını yaptı. Fidan ayrıca, İsrail üzerinde etkisi olan ülkelerin de gerilimin tırmandırılmaması için en doğru mesajları vermesi gerektiğini belirtti.

bakan-fidandan-blinkena-uyari-001.jpg

İRAN-İSRAİL GERİLİMİNİN SEBEBİ
İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı gerçekleştirmişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi yaşamını yitirmişti. İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını açık açık duyurmuştu. İsrail de İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini ifade etmişti. İran geçtiğimiz gün İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmış, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu duyurmuştu. İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini kaydetmişti.