Kiracıları ve Ev Sahiplerini İlgilendiren Kritik Karar! Yüzde 25 Zam Sınırı Devam Edecek mi?

Kiracı ve ev sahipleri dikkat. Yüzde 25 zam sınırı ile ilgili kritik karar geliyor. İşte detaylar…

Kiracıları ve Ev Sahiplerini İlgilendiren Kritik Karar! Yüzde 25 Zam Sınırı Devam Edecek mi?

Türkiye'de enflasyonda yaşanan artış nedeniyle son iki yıldır kirada zam sınırı uygulanıyordu. TBMM kararıyla kiralara %25 sınırı getirilmişti. Ancak son dönemlerde bu sınırın kaldırılacağı yönünde iddialar gündemdeydi. Kirada zam sınırının kaldırılmasına TBMM karar verecek. Bugün itibarıyla meclis yeniden çalışmaya başlarken zam sınırı kalkacak mı kalkmayacak mı sorusuna ilişkinde yeni bilgiler geldi.

Meclis, kiracı ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren %25 kira artış sınırı düzenlemesinin geleceğini bu hafta masaya yatıracak. Yapılacak karar, milyonlarca kiracı ve ev sahibi için belirleyici olacak.

KİRA ZAM SINIRI KARARI YAKINDA BELİRLENECEK

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) bu hafta başlayacak olan konut mesaisinde, kiracıları ve ev sahiplerini doğrudan etkileyen %25 kira zam sınırının geleceği ele alınacak. 2022 yılında başlatılan ve şimdiye kadar uzatılan bu sınırlamanın devam edip etmeyeceği merak konusu.

ZAM SINIRI UZATILMAZSA NE OLUR?

Eğer Meclis, yüzde 25 kira artış sınırını kaldırır veya uzatmazsa, 1 Temmuz 2024 itibarıyla düzenleme sona erecek. Bu durumda, kiralar yıllık enflasyon oranına göre ayarlanacak ve Temmuz ayında %64.6 gibi rekor bir artış yaşanması bekleniyor.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ VE KİRA ARTIŞLARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu enflasyon beklentisi %44 olarak öngörüldü. Eğer bu beklenti gerçekleşirse, yılın geri kalanında aylık ortalama %2.5 enflasyon bekleniyor. Bu durum, Ağustos ayında kira kontratı yenileyecek kiracılar için zam oranının %70.9'a çıkabileceğini gösteriyor.

Meclis'in alacağı karar, kiracılar ve ev sahipleri için büyük önem taşıyor. %25'lik kira zam sınırlamasının sona ermesi, özellikle büyük şehirlerde yaşayan milyonlarca kişiyi ekonomik olarak etkileyebilir. Bu nedenle, hem kiracılar hem de ev sahipleri Meclis'ten gelecek haberlere kilitlenmiş durumda.