Alman polisi nazilerin ölüm listesindeki isimleri uyarmamış

Alman polisi ve istihbaratının yeni bir skandalı daha ortaya çıktı. Alman güvenlik birimleri 8’i Türk 10 kişiyi katleden, bombalı saldırılar yapan faşist terör örgütü NSU’nun 10 bin kişilik ölüm listesinde bulunanlardan hiçbirisini uyarmaya gerek duymamışlar.

Alman  polisi nazilerin ölüm listesindeki isimleri uyarmamış

Alman polisinin yeni skandalı, bazı yerel gazetelerin ve bir derneğin yaptığı araştırma ile ortaya çıktı.

Irkçı Neo-Nazi terör örgütü NSU'nun hazırladığı ve toplam 10 bin ismi kapsadığı öne sürülen ölüm listesi, güvenlik birimleri tarafından sır gibi saklanıyor.

Listede kimlerin yer aldığı tam olarak bilinmiyor. Ancak, yeni yapılan bazı araştırmalar, bu listede yer aldıkları halde polis tarafından uyarılmayan isimler olduğunu ortaya çıkardı.

POLİS ÖNLEM ALMADI

İddialara göre, NSU'nun 10 bin kişilik ölüm listesinde Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Hans Jürgen Papier ve Yeşiller Milletvekili Hans Christian Ströbele gibi isimler de bulunuyor.

Ölüm listesinde adı geçen emekli hakim Papier, "Polisin beni bilgilendirmesini beklerdim" derken, Ströbele de, "Haber verilmemesi hiç iyi değil. O dönem korumam da yoktu. Polisin önlem alması gerekirdi" diye konuştular.

HEDEF İNSANLARIN ADRESLERİ BİLE VARMIŞ

Federal Kriminal Daire'yi (BKA) önlem almadıkları için suçlayan hedefteki isimler, ölüm listesinde yer alan kişilerin uyarılmamış olmasını anlamakta güçlük çektiklerini belirttiler.

Özel adreslerinin bile Neo-Nazi katillerin ellerinde olmasına karşın polisin kendilerini uyarmadığını belirten ünlü isimler, "Kısaca, 'İsminiz böyle bir listede var' deyip geçiştirdiler. 'Adresiniz onlarda, dikkat edin' diye uyarmadılar" dediler.

TEHLİKE ALTINDAKİLER UYARILMALIYDI

Neo-Nazi şebekenin hazırladığı ölüm listesine aldığı isimlerin özel adres bilgileri dışında, telefon numaralarına bile sahip oldukları öğrenildi.

Alman polisi ise, ırkçı terör örgütünün hedef aldığı insanlardan bazıları sadece bilgilendirmiş olmak amacıyla bilgilendirdi, ama potansiyel tehlike hakkında uyarıda bulunmadı.

Polis, hedefteki insanlardan hiçbirisine "özel adresiniz, telefon numaranız ellerinde" gibi detay bilgisi vermediği gibi, listedeki 10 bin kişi arasından sadece birkaç kişiyi bilgilendirmeyi uygun buldu.

LÜBCKE'NİN DE ADI VARDI

NSU terör örgütü tarafından oluşturulduğu düşünülen 10 bin kişilik ölüm listesinde, örneğin öldürülen Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke de vardı.

Ancak, listenin varlığından haberdar olmalarına rağmen, Alman güvenlik birimleri Lübcke'yi koruyamadı ve Kassel Valisi evinin bahçesinde öldürüldü.

Lübcke öldürüldükten sonra, isminin NSU'nun 10 bin kişilik ölüm listesinde yer aldığı ortaya çıkmıştı.

NEO-NAZİ SAYISI İKİYE KATLADI

Öte yandan, Thüringen İçişleri Bakanı Georg Meier, eyalette şiddet eğilimi bulunan Neo-Nazi sayısının bir yıl içerisinde 920'den 2180'e çıktığını duyurdu.

 

Thüringen Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın 2020 raporundan rakamlar veren Bakan, yeni devlet düzeni kurma eğiliminde olan İmparatorluk Vatandaşı grubu sayısının da 740'a yükseldiğini

AFD İZLENECEK!

2019'da Thüringen Eyaleti'nde 49 olan siyasi içerikli suç sayısı ise rapora 2020'de 62 olarak yansıdı.

Bakan Meier, göçmen ve İslam karşıtı, Almanya İçin Alternatif Partisi'ni (AfD) teşkilat raporunda 'şüpheli vaka' olarak sınıflandırdıklarını belirtti.

Bakan, geçen yıl eyalette çok daha fazla ırkçı gösteri düzenlendiğini, ırkçıların korona protestosuna katıldığını da aktardı.