Kahramanmaraş'ta gösteri ve yürüyüşler yasaklandı

Kahramanmaraş Valiliği tarafından yapılan açıklamada, il genelinde, 28 Aralık tarihine kadar, tüm açıkhava toplantılarının yasaklandığı duyuruldu.

Kahramanmaraş'ta gösteri ve yürüyüşler yasaklandı

Kahramanmaraş Valiliği, 1978 Aralık ayında şehirde Alevi yurttaşlara yönelik meydana gelen kanlı saldırı olaylarının yıldönümünde, il genelinde düzenlenecek tüm açıkhava toplantılarının yasaklandığını duyurdu.

Valilik internet sitesinde yer alan yasaklama kararında şu ifadeler kullanıldı.

YASAKLAMA KARARI

14.12.2021

Kahramanmaraş ili sınırları içerisinde kamu düzeninin bozulmaması, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla; 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. Maddesi, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi doğrultusunda, siyasi partilerin yapacakları programlar ile toplum yararına yapılacak etkinlikler hariç olmak üzere, il genelinde yapılacak Açık Hava Toplantıları, 15/12/2021 günü saat:00.01’den 28/12/2021 günü saat:23.59’a kadar 14 gün süreyle YASAKLANMIŞTIR.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ALEVİLER KATLİAMI ANMAK İÇİN BAŞVURU YAPMIŞTI

Öte yandan, Müslüm İbili başkanlığında 8 kişilik bir düzenleme kurulu adına, Müftülük Meydanı'nda anma konulu bir açıkhava toplantısı ve basın açıklaması yapmak üzere Kahramanmaraş Valiliği'ne başvuruda bulunulduğu öğrenildi.

Valilik, "Kahramanmaraş ili sınırları içerisinde kamu düzeninin bozulmaması, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi" gerekçeleri ile, başvuruya izin vermedi.

MARAŞ KATLİAMI

Kahramanmaraş’ta Alevi vatandaşlara yönelik 19 Aralık’ta başlayan ve 26 Aralık 1978’de sona eren kanlı saldırının üzerinden 43 yıl geçti.

Resmi rakamlara göre 111 kişinin yaşamını yitirdiği katliamda, dernek ile parti binalarının yanı sıra 210 ev ve 70 işyeri yakılıp yıkıldı.

23 yıl süren davalar sonunda 22’si idam, 7’si müebbet, 321 kişi 1 yıl ile 24 yıl arasında hapis cezaları aldı. Ceza alanlar sonraki yıllarda birer birer serbest bırakıldı.