Abdullah Gürgün

Abdullah Gürgün

BEN DEMEDİM Mİ?

 "S.S. Bafa Doğal Yaşam Tarımsal Üretim ve Pazarlama KooperatifiBafa Gölü yakınına bir zeytin yağı fabrikası kurdu. Çok sayıda eleştiri yazıları yazdım. Neden yazdım?

Tek tümceyle özet: Gölün burnun dibine, sulak tarım arazisine, adı "Koca Mezarlık","Meşedlik" olan tarihi bir yere fabrika yapıl(a)maz.

 "Bafa'yı boğan doymayanlar" başlıklı yazımda şöyle demiştim:

"Bu araziyi eskiden su basardı. Buralarda balık tutar, meke avlardık. Doğayı mahvettiler, çaylar kurudu, yer altı suları derinlere indi, menderes kurumakta. Göl geri çekildi. Bir süredir su baskını yok. Lakin doğa bu! Affetmez... Eski zamanlardaki gibi bol yağmur yağarsa, seller akarsa, yetkili ve etkililer camdan bakakalırlarsa ve de buraları yeniden su basarsa sorumluluk kimde olacak acaba?"

Sular ve Göller Uzmanı değerli Doçent Dr. Erol Kesici de "Buraya fabrika yapılması mümkün değil.. Sulak alan bölgesi içerisinde, su basar alan" diye şaşkınlığını dile getirmişti. Bu alanlara neden fabrika, bina yapılmaması gerektiğini ayrıntılarıyla anlatmıştı.

Söylediklerimiz bir bir gerçekleşti. Dediklerimiz çıktı.

Yağmur yağdı, seller aktı, yetkili ve etkililer şaşkın şaşkın bakakaldı. Ve fabrikayı su bastı.

"BEN DEMEDİM Mİ?" deme hakkım var mı, yok mu şimdi?

Bugün (Pazartesi) yağmur yok, gittim baktım, taş toprak moloz, çakıl dolduruyorlar araziye. Yetmez. Büyük bir olasılıkla beton da dökecekler. Böylece hem Müslüman, hem Hıristiyan ve hem de Hıristiyanlık öncesi yaşayanların mezarlığı, adı "Koca Mezarlık" ya da "Meşedlik" olan tarihi alan sonsuza dek tarihe gömülüp gidecek.

Muğla Büyükşehir belediyesi, ortakları varsıl ve çoğu fabrika sahibi olan zenginler kulübüne, pardon "S.S. Bafa Doğal Yaşam Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi"ne 276 dönüm zeytinliğin işletmesini vermiş. Bu kadar zeytinlik içinde fabrika yapacak yer yok muymuş?

Bafa Sanayi Bölgesi'nde neden yapılmamış.

Bafa Gölü ve çevresindeki güzelim doğaya, tarihe HİÇ YAKIŞMAYAN, KOCAMAN BİR KARTON GÖRÜNÜMLÜ BU UCUBE BİNA neden Selimiye ya da Milas Sanayi bölgesine inşa edilmemiş?

Ve aynı soru: Su baskınlarının sorumlusu kim?

Şimdi yağmur dindi. Sulak arazi suyu emdi. Peki daha şiddetli yağmurlar geldi, seller daha beter aktı, göl yükseldi, bina yarı beline kadar gölün içinde kaldı; sorumlu kim olacak?

Gölyaka köyünün tapulu tarlası olan, doğal yaşamın en hassas olduğu yere fabrika yapanlar mı? Buraya fabrika kurma izni verenler mi?

"S.S. Bafa Doğal Yaşam Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi" mi?

Muğla Büyükşehir belediyesi mi?

Milas Belediyesi mi?

Muğla Valiliği mi?

Milas Kaymakamlığı mı?

Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü mü?

Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu mu?

Milas Müze Müdürlüğü mü?

Gıkını çıkarmayan halkımız mı?

Yüce Tanrı mı?

Yoksa hepsi birden mi?

Millet "yağ yağ yağmur" duasına çıkarken buraya Bafa Gölü için en tehlikeli olan zeytinyağı fabrikasını kuranlar "yağma, yağma yağmur" duasına çıkarlarsa şaşırmam.

Çıksınlar çıkmasına da hep "yağma"cılar kazanmasın.

Amin!  

Önceki ve Sonraki Yazılar