Ali Develioğlu

Ali Develioğlu

AFGANİSTAN`DA EN AĞIR İŞKENCELERİ KİM YAPTI?

Aşağıda Human Rights Watch`ın Afganistan`daki işkenceler raporu!

Başta Afgan halkının 20 yıllık mücadelesi, ayrıca Avrasya`daki güç dengelerindeki değişiklikler ve ABD`nin içine düştüğü küresel güçlükler sonucu, ABD Afganistan`ı terketmek zorunda kaldı. Şu günlerde Amerikan medyasına bakarsanız, bir kaos, birbirini suçlama, yakınma ve şaşkınlık havası göreceksiniz. Afganistan işgalini başlatan zalim Bush bile dün medyaya göz yaşı döktü, bugünleri hiç ummadığını söyledi, Afganlı işbirlikçilerin ABD`ye getirilmesini istedi. Kaçmaya çalışan halk değil, Amerikan yandaşları.

ABD Afganistan`da işgalci emperyalist bir güçtü ve uluslararası yasaları ihlal ederek oraya girmişti. Fakat bazı insanlarımız bu durumun son bulmasına sevinecekleri yerde, Taliban iktidara geliyor diye üzülüyorlar. Bu üzüntülerini anlayabiliyorum, çünküTaliban laik cumhuriyet karşıtı bir güç oldu hep şimdiye kadar, insan hakları sicili geçmişte oldukça kötü. Ama bu konuda bizler bir şey yapamayız, bu ne yazık ki o ülkenin gerçeği ve iç işleri meselesidir.

ABD emperyalizminin çekilmesinden sonra umarız Afgan halkı zaman içerisinde bu sorunları da çözer ve daha demokratik bir sisteme sahip olur. Ayrıca şu sırada ABD medyasının gelişmelerden korku ve üzüntüyü kışkırttığını, bu korkudan ilerisi için yeni çıkarlar umduklarını unutmamak gerekir. ABD`nin çekilmesi kuşkusuz hem Afgan halkı hem bölgemiz için önemli bir olumlu gelişmedir, buna sevinmeliyiz.

ABD`nin çekilmesine üzülenler şunu hatırlamalı: Amerikan ordusu orada 20 yıl en ağır işkenceleri yaptı o yoksul halka! Buna tepki gösterecek yerde, tek taraflı olarak sadece o ülkenin kendi yerli gücüyle uğraşmak, olsa olsa Washington`un işine yarar. Bakınız, ABD`nin kendi insan hakları örgütü Human Rights Watch`ın ekteki raporuna Afganistan`la ilgili. Bakalım 20 yıldır hangi işkenceleri uygun görmüşler yoksul Afgan halkına! Ki bu rapor belki de gerçeğin sadece onda biri, ne de olsa Amerikan sponsorlu bir kurumun raporu. Amerikan medyasında da yayınlandı, özetle:

Afganlı yüzbinlerce tutukluya 20 yıl en ağır işkenceleri yapmak, elektrik işkencesinden tırnak sökmeye kör etmeye kadar, dayak zaten her gün yaptıkları bir işmiş! Özellikle Kabil yakınlarındaki Bagram zindanlarındaki Amerikan işkenceleri meşhur! Birleşmiş Milletler bu işkenceleri önlemeye çalışmış ama etkisiz kalmış.

Binlerce Afganlı çocuğun ırzına geçmek! Maalesef!

On binlerce genç kız ve kadına tecavüz etmek, onları döverek genelevlerinde çalıştırtmak. İşgal döneminde Amerikalıların açtırdığı genelevi sayısı rekor kırmış. Vietnam`da da aynisini yapmışlardı.

Afganlı sivillerin gariban evlerini sürekli bombalayarak kentleri harabe haline getirmek, kadın çoluk çocuk demeden kan gölüne çevirmek. Sokaklarda çocuk cesetleri kokmuş!

Ülkeyi soyup soğana çevirmek, kaynaklarını sömürmek, zaten yoksul olan halkı iki misli perişan etmek.

Daha ne sayalım. Bu basit Amerikan raporu bile ABD ordusunun canavarlığını gözler önüne seriyor. Bunlardan hiç söz etmeyip sadece Taliban`ın gerilikleriyle uğraşanların dikkatine sunulur.

(Kaynak: https://www.hrw.org/.../endu.../abuses-us-forces-afghanistan)

Önceki ve Sonraki Yazılar