PARTİLERDE FARKLILIKLAR

Partilerin ana eksenini tüzük ve programları oluşturur.

Siyasal mücadeleyi parti içinde yapmak isteyen yurttaşlar söylem ve eylemlerini benimsedikleri partilere ya bizzat giderek üye olurlar ya da bir kişinin önerisi ile partili olma yolunu seçerler.

İstisnai olarak da üyesi olduğu partinin bir aşka partiyle bütünleşmesi ile üyelik yer değiştirir. 

***

19.yüzyılın ürünü partiler kraliyet, Meşrutiyet, Cumhuriyet rejimlerinde  iktisadi, sosyal,kültürel  koşulları farklı toplum sınıf, tabakaların çıkarlarını savunmuşlardır.

Farklılıkların bir toplumda birlikte yaşama ortamının ortadan kalkması olan vatandaş harbi, 20.yüzyıla siyasi damgasını vurmuştur.

21.yüzyıl siyasi partilerinde farklılık anlayışını bu süreci bilerek değerlendirmek gerekir.

***

Yasal,varolan yasalara göre meşru siyasal partilerin bir ülkede sorunları çözememesi, kitlelerin seçimlerle gelen iktidarlara memnun olmaması siyasal mücadelenin yeraltı, darbe, gerilla, silahlı mücadele yolunu açar.

68 kuşağı ve onu izleyen ve taklit eden mücadeleci 78 liler in yaşadığı budur.

Mücadelenin  her biçimine hazırlanan bu kuşaklar sağcısı solcusuyla muhtıra, darbe ve baskıların altında kalmışlar fakat boyun eğmemişlerdir.

21.yüzyıl bunca deneyimi üzerinde taşıyanların koşulsuz, doğrudan demokrasi için yasal, meşru partilerde yer aldığı yıllardır.

Şimdi iktidar arayışı bu kuşaklar için yasal ve meşru zeminde ete kemiğe bürünmeye başlamıştır.

***

Partilerde siyaset yapan bu kadrolara gelişigüzel eleştiriler yapılmasını göze alarak bu yola girenler siyaset tarihimizin en özverili insanlarıdır.

Mücadelenin her biçimini elli yıllık çok partili demokrasi yaşantımızın altüstlüğünde geçiren insanları ucuz eleştirmek kimsenin işine yaramaz.

Dünkü farklılıklar noktasında ayrı düşünen insanların bugün aynı çatı altında sabırla görevlerini yürütmesi eleştiri değil övgü almalıdır.

***

Bu övgü yaşamını, canını, çıkarını, zamanını yurttaşları daha iyi yaşasın diye feda etme anlayışında olması gereken sosyalizm yanlıları için bir şey ifade etmez.

Onlara bedel ödediler diye pozitif ayrımcılık istenmesi ise yapılması gereken görevi yapana saygısızlıktır.

Esas övgünün onlarla aynı partide olarak, gelmiş oldukları karşıt cephenin büyük hışmını alan yurttaşlarımıza yapılması gerekir.

***

İçine girdiğimiz 2023 seçim süreci elli yıllık çok partili demokrasi yaşantımızın en önemli dönemi olarak önümüze çıkmaktadır.

Deneyimli iç siyasi dinamiklerimiz geçmişten ders almıştır, bugünün bütün koşullarının getirdiği menfi faktörleri görmektedir, geleceğe sabırla yürümektedir.

Bu nedenle uygarlıkların birbiri ardına geldiği, acı ve kan ile yuğrulup Cumhuriyet uygarlığına ulaşmış, çürüyen yanlarını barbarlığın saldırıları altında yenilemiş toplumumuzda, bütün dış programların ağır etnisite, mezhep, çıkar farklılıkları temelindeki vatandaş harbi kışkırtmaları boşa çıkmaktadır.

Hiç bir şey beklenen 27 Mayıs'ı da, 22 Mart, 12 Eylül'ü de getirmemektedir.

2023 seçimlerine bu edenle de toplumun bütün kesimleri odaklanmış durumdadır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar