Ali Rıza Özkan

Ali Rıza Özkan

CUMHURBAŞKANI'NIN ÇİFTÇİLERLE HUSUMETİ Mİ VAR?

Haber şöyle:

Bakan Pekcan: Esnaf borçları yapılandırılıyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ortağı esnaf ve sanatkârların gecikme faizlerinden vazgeçildiğini ve anapara borçlarına 18 ay taksitlendirme imkanı sunulduğunu duyurdu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, resmi sosyal medya hesabından Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (TESKOMB) ortağı esnaf ve sanatkarlara gecikme faizlerinden vazgeçilerek ve anapara borçlarına 18 ay taksitlendirme imkânı sunularak yeni bir borç yapılandırılması sunulduğunu aktardı. Bakan Pekcan paylaşımında, “andemiyle mücadele edilen bu zor günlerde, daha önce borcu yapılandırılan ancak ödeyemeyen veya yapılandırmadan faydalanamayan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ortağı esnaf ve sanatkârlarımıza destek olmak amacıyla yeni bir kolaylık hayata geçirildi. TESKOMB kefaleti ile Halk Bankası kaynaklarından kullandırılan kredilerde TESKOMB'un alacağı gecikme faizlerinden vazgeçilerek ve anapara borçlarına 18 ay taksitlendirme imkânı sunularak yeni bir borç yapılandırılması 18 Mart'ta başlatıldı” ifadelerine yer verdi. Bakan Pekcan ayrıca, yeni yapılandırmayla daha önce borçları yapılandırılan ve taksitleri devam eden esnaf ve sanatkarların da kalan taksitlerini faizsiz şekilde 6 ay süreyle ötelendiğini müjdeledi.

(Kaynak Linki: https://www.tum-haberler.com/haber/bakan-pekcan-esnaf-borclari-yapilandiriliyor-10064)

Güzel haber mi? Bence, güzel haber!

Esnaf, yani küçük üretici; yani hizmet ve pazarlama sektörünün kahramanlarının ayakta durması için olumlu bir girişim.

Elbette, dikkatinizi çekmiştir; söz konusu yapılandırma imkânı, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (TESKOMB)’nden kredi kullanılan ve ödeme zorluğu çeken esnaflarımız için geçerlidir.

Başka bir deyişle, TESKOMB tarafından sağlanmayan kredilerin bu yapılandırma kapsamına alınmadığını belirtmek gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti, özellikle de küçük üreticiyi desteklemek ve tekelleşme gibi serbest piyasayı olumsuz etkileyecek girişimlerden korumak için, bankalardan yüksek faizle borçlanmak yerine, devletin imkanlarından faydalanacağı kooperatiflere verdiği kredi ve kefalet yetkisi ile ekonomiye sıcak para akıtıyor.

Pek çok sektörel bazda kurulmuş kredi kooperatifleri bağlı bulundukları bakanlıklar üzerinden Hazine’den kendilerine tahsis edilen parayı en ucuz faizle üreticiye sunmakla görevlendirilmişler. Kooperatiflerin tüm ortakların ortak sahipliği ilkesini de beraberinde düşündüğünüzde, ekonomiyi geliştirmek ve toplumsal refaha katkıda bulunmak için muhteşem bir kanal olduğunu tespit edebiliriz.

Kooperatif yönetimleri ile ilgili sorunları bir yana bırakarak söylüyorum; Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Hanımefendi’nin duyurduğu bu yeni yapılandırma girişimini okuduğumda sevindim.

Hemen, arkadaşlarıma TESKOMB Başkanı ile bir söyleşi yapmalarını önerdim. Bu güzel gelişmenin detaylarını en yetkili ağızdan okurlarımıza duyurmak gerekirdi.

Fakat, kısa süre sonra arkadaşlarım TESKOMB’un telefonlarının kesik olduğunu bildirdiler!

O halde, eposta üzerinden iletişim kurun, dedim. Ancak, yine kısa süre sonra, eposta adresinin de çalışmadığı bildirildi.

O halde, sitelerine bakalım, belki başka bir yol bulabiliriz, derken, gördüm ki, TESKOMB sitesine en son giriş Ağustos 2019 tarihinde yapılmış!

Ayda 150 TL telefon ücretini ödeyemeyen, sitesini çalışır vaziyette tutmak için yılda taş çatlasın 1000 TL hosting ücretini ödeyemeyen, eposta trafiğinin çalışması için yine taş çatlasın 500 TL tutacak server ücretini ödeyemeyen (Kaldı ki, ücretsiz eposta uygulamaları da var!) Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkezi, koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nin Ticaret Bakanı ve Cumhurbaşkanı ile esnafların ödenmeyen kredilerini yapılandırma konusunda sözleşme mi imzalamıştı?

Basit işleri yapamayan, ama kimsenin aklına hayaline gelmeyecek mucizeleri gerçekleştiren tarihsel kişiliklerden haberim var! O nedenle, kooperatiler genel merkezi gibi bir işletmenin en basit sorun kaleminden sayılabilecek telefonunu ödeyemediği için kapandığı halde, devletin en yüksek makamları tarafından muhatap alınarak büyük meblağlı yapılandırma sözleşmeleri imzalamayı başaranlara karşı bir ön yargım yok! Sadece, alkışlarım!

Fakat, bu durumun farkına varınca, aklıma başka bir soru takıldı.

Yaklaşık 1 yıldır, Tarım Kredi Kooperatileri’nden kredi kullanan çiftçilerimiz de, TESKOMB’a tanınan aynı taleplerini Cumhurbaşkanı’na sunmak için çırpınıyorlar!

Tek istedikleri; ana paranın 18 aylık taksitlere bölünmesi, faizin silinmesi!

Çiftçilerimiz ayrıca, Tarım Kredi'den kullanılan kredilerde, devletin bu tür krediler için belirlediğinin çok üzerinde faiz uygulanmasından da şikayetçiler!

Aylarca Sayın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından kabul edilmediler. Cumhurbaşkanı ile görüşebilmek, dertlerini kendisine ilk ağızdan sunmak istediler, ama randevu alamadılar.

Hatta, Ankara’ya bile sokulmadılar!

Tarım Kredi Kooperatifleri yetkilileri ile görüşme talepleri ise, emniyet kuvvetlerinin devreye girmesi ile, bina önünden uzaklaştırılmaları, sonrasında yine polis nezaretinde Ankara’yı terk etmeleri ile sonuçlandı!

Varlığı ile yokluğu arasındaki ince çizginin muğlak olduğu TESKOMB’un kredisini kullanan esnaflarına ana paranın 18 aya faizsiz olarak bölündüğü ve daha önceki faizlerin silindiği bir yapılandırma imkanı sağlanırken, çiftçinin Ankara’da adam yerine dahi konulmamasının, emniyet kuvvetleri ile karşılanmasının ve Cumhurbaşkanı ile görüşmelerinin engellenmesinin bir açıklaması var mıdır?

Samimiyetimle soruyorum: Sayın Cumhurbaşkanı’nın çiftçilerle bir husumeti mi var?

Önceki ve Sonraki Yazılar