İsmail Aydoğmuş

İsmail Aydoğmuş

ÇAMŞIH OZANLARI KİTABI VE HASAN TİMİSİ AĞITI

Çamşıh Hüseyin Abdal Derneği Onursal başkanı değerli yazar Ali Haydar Yalçın’la “Divriği Ağıtları” üzerine yaptığımız sohbetten sonra kargoyla adresime yolladığı “Ali Haydar Yalçın – Çamşıh Ozanları 2” adlı kendi derlemelerinden oluşan antoloji kitabı elime ulaştı. Kendisine çok teşekkür ediyorum.

Konu “Çamşıh Ozanları” olunca ilk akla gelen şahsiyetlerden biri değerli Ali Haydar Yalçın’dır. Onunla, önderliğini rahmetli Mustafa Tarakçı’nın organize ettiği “Divriği Gönüllüleri”nde de Divriği’miz için birlikteydik.

Ali Haydar Yalçın, yazdığı “Çamşıh Ozanları 2” adlı kitabının önsöz’ünü yine Çamşıh’ın önde gelen simalarından, değerli şair yazar Av. İsmail Metin yazmış. 354 sayfalık kitabı bir çırpıda okudum. 43 değerli şair ve ozanımızın hayatları ve şiirlerinden oluşan güldeste yöre insanının aşkını, sevdasını, özlemini dile getiren dizelerle dolu.

Ali Haydar Yalçın’ın kitabında; başta Çamşıhı yöresine, Divriği’mize, Anadolu’muza, Türkiye’mize ve dünyamıza yazılmış çok sayıda şiirle ve sevgi, barış, sıla hasreti, gurbet şiirleriyle karşılaşmak mümkündür.

Ayrıca Cumhuriyetimize, Mustafa Kemal Atatürk’ümüze, Hacı Bektaş Veli’mize, Divriği’de yatan Hüseyin Gazi’mize, Hüseyin Abdal’ımıza.. Daha birçok önder güzel insana yazılmış şiirlerle karşılaştım zevkle gururla okudum.

Çoğu bu yöremizin insanlarından oluşan semah ekibi bildiğiniz gibi 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamında Madımak Oteli’nde hunharca yakıldı. Kitapta okuduğum onlara yazılan şiirler de içimi burktu, hüzünlendim.

 

Hüseyin Abdal Şenlikleri’nin yapıldığı Döldür Dağı eteklerinde Balova Köyü üstünde Gödüklü Mevki’nde Hüseyin Abdal’ın kabrinin de bulunduğu alanda Türbe, Cemevi ve 2 Temmuz Şehitleri Anıtı da bulunmaktadır.

Türbe ve Cemevi kompleksi, 1997 yılında Çamşıhı’lıların da katkısıyla yapımına başlandı ve aynı sene bitirildi. Yapımına Hüseyin Abdal Derneği adına o günün başkanı Ali Haydar Yalçın önderlik etmiş, kendi katkıları ile de kompleksi tamamlayıp görkemli bir açılışla Çamşıhı’ya kazandırmıştır.

Çamşıh’taki bu kompleks de her yıl festivaller yapılarak tüm Çamşıhlıların birbiri ile kaynaşmasını, dostlukların pekişmesini sağladığı gibi Divriği, Kangal ve Zara köyleri ile de entegre olmuş yeni yeni dostluk, kardeşlik, birlik beraberliğe vesile olmuştur.

Ali Haydar Yalçın Çamşıh’ta bir eksiklik olan Sivas Madımak Şehitleri Anıtı’nı da tamamen kendisi finanse ederek yaptırmış, Çamşıh Hüseyin Abdal Derneğine teslim etmiştir. Bu anıt Sivas genelinde beğenilen tek anıt özelliği de taşımaktadır.

Ali Haydar Yalçın, Çamşıh Hüseyin Abdal Derneği’nin uzun süre başkanlığını yapmış 1997den günümüze değin Onursal Başkanıdır. Çamşıh Hüseyin Abdal Derneği Komleksi tasarım ve hayata geçmesinde Ali Haydar Yalçın, Av.İsmail Metin ve şu anda dernek başkanı olan Gazi Orhan Türkyılmaz birlikte yönetici ve önder kadrosu olarak çalışmışlardır. Emekleri var olsun.

 

Çamşıh yöresi ozanları tanıtımı konusunda ayrıca Çamşıh Hüseyin Abdal Derneği’nin önderlerinden değerli şair yazar Av. İsmail Metin’in emekleri ile oluşan ve Cumhuriyet Üniversitesi öğretim görevlisi değerli Dr. Doğan Kaya’nın kendi derlemeleri sonucu yazdığı “Çamşık Ozanları” adlı bir başka kitap da yöre kültürünü anlamak açısından bir rehberdir. Bu iki kitap da Çamşıh Hüseyin Abdal Derneği’nin ürünüdür.

Çamşıh yöresi, Divriği’nin kuzey batısında eski Aşudu bölgesi yakınlarında 10 -12 köyden oluşan bir bölgedir. Çetinkaya’dan
gelen tren yolunun Avşar, Göçentaşı, Güneş istasyonlarının kuzeyin de kalan bölgesidir. Alevi Bektaşi süreğinin yaşatıldığı Hüseyin Abdal Ocağı’nın evlatları burada yaşamaktadır.

Çamşıh bölgesi, âşıkların ozanların yetiştiği bir ozan yurdudur. Türkçe’nin en güzel dili burada dile gelir, sazla, kemanla, kavalla zurnayla buluşur türkü olur, güzelleme olur, deyiş olur, ağıt olur ve ezgileriyle yüreklere nakşolur.

Çamşıh Türküleri, Çamşıh ağzı dediğimiz yöresel ağız, tıpkı Arguvan havaları ve Emlek Türküleri gibi müziğimizin Anadolu kokan yapıtlarıdır.

Ali Haydar Yalçın’ın “Çamşıh Ozanları 2” kitabında ölümsüzleşen Halk Ozanı Battal Karababa evlatlarından Halk Ozanı Hacı İbrahim Karababa’nın asker arkadaşı olan Hasan Timisi için yazdığı ağıtı sizlerle paylaşmak isterim.

Hasan Timisi değerli sanatçımız Ali Haydar Timisi’nin de babası’dır. Hasan Timisi, 1939 yılında Divriği Timisi köyü’nde doğmuş, ilkokulu Timisi Köyü’nde okuduktan sonra Ortaokul yıllarında geldikleri Ankara Tuzluçayır Mahallesinde uzun yıllar muhtarlık yapmış, mahallenin kurulmasında önemli katkıları olmuştur.

Çevresinde yiğit ve mert bir insan olarak tanınan Hasan Timisi o dönem köylerden göçerek Ankara’da yaşam şansı arayan pek çok hemşerisine destek olmuştur.

Muhtarlık döneminden başlayarak bir süre serbest ticaretle uğraşmış, 1972 yılında Çamşıh Azizağa Köyü’yü’nden Muhammet İşimer Dede’nin kızı Saadet hanım ile evlenmiştir. Bu evlilikten Ali Haydar Timisi ve Yeşim Timisi adlı iki çocukları olmuştur. Evlilik yıllarının başında Ankara Belediye’sinde başladığı memuriyet hayatını Ankara Gençlik Parkı idare amirliğinden emekli olana kadar devam ettirmiştir. 1998 yılında hakka yürüyen Hasan Timisi gözyaşları ve ağıtlar içerisinde Büyükçekmece Mezarlığı’na sırlanmıştır.

Halk Ozanı Hacı İbrahim Karababa’nın asker arkadaşı olan Hasan Timisi için yazdığı ağıt;

HASAN TİMİSİ’YE

Acı haberin alınca
İçim yandı canım tertip
Sana ölüm yakışmadı
Felek çaldı canım tertip

Hasan’a yakışmaz ölüm
Felek etti bize zulüm
Duydum tertibim ölmüş
Kırıldı kanadım kolum

Felek pususunu kurmuş
Kader ağlarını örmüş
Kardeşleri eşi dostu
Tabutun altına girmiş

Hasan’a yakışmaz ölüm
Felek etti bize zulüm
Duydum tertibim ölmüş
Kırıldı kanadım kolum

HACI İBRAHİM KARABABA

Derleyen: İsmail Aydoğmuş

Kaynak Kişi: Hacı İbrahim Karababa 1942 yılında Sivas Divriği Çamşıh Şahin Köyünde dünyaya geldi Babası Halk ozanı Battal Karababa, annesi Şakire hanımdır. İlkokulu köyünde okudu. Küçük yaşlarda saz çalmaya başladı. İlkokuldan sonra yazıldığı Polis okulundan 1966 da mezun oldu. Askerlik dönüşü dayısı Hasan Şahin’in kızı Kevser ile evlendi. Hasan, Elif, Toprak isminde üç çocuğu oldu. Değişik illerde görev yaptı en son Aksaray’dan emekli oldu. Ankara Nato Yolu’nda da oturmaktadır.
Babası Battal Karababa (1880 -1954) Çamşıh yöresinin tanınmış ozanlarından biridir.

Değerli Hacı İbrahim Karababa ile yaptığım telefon görüşmesi sonrası değerli oğlu Toprak Karababa babasının bir fotoğrafını yolladı. Telefonunu değerli yeğeni Zeynep Karababa bacımızdan aldım. Üçüne de çok teşekkür ederim.

Kaynak Kişi: Ali Haydar Timisi 1974 Yılında Ankara Tuzluçayır da doğdu. İki çocuklu Hasan ve Sadet Timisi Ailesi’nin evlatlarından ilkidir. İlk orta ve liseyi Ankara da okuduktan sonra İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’ında, yüksek lisans eğitimini ise Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Müziği bölümü‘nde tamamladı. Çeşitli radyo ve televizyonlarda uzun yıllar radyo ve TV programları hazırlayıp sundu. 2002-2021 yılları arasında 10’un üzerinde müzik albümü ve 2 şiir kitabı yayınlandı. 2007-2008 yıllarında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nda öğretim görevlisi olarak görev yaptı. 2009 yılı itibarı ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak öğretmenlik görevi halen devam eden Timisi, bir yandan da, kurucusu olduğu Soundhorus Prodüksiyon adlı yapım şirketindeki faaliyetleri ile birlikte, MESAM Yönetim Kurulu Üyeliği görevine devam etmektedir.

Ali Haydar Timisi’ye babası Hasan Timisi ile ilgili katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Kaynakça: Yalçın Ali Haydar – Çamşıh Ozanları 2 - Temmuz 2006 Ümit Ofset- İskitler Ankara, Çamşıh Hüseyin Abdal Derneği Yayınları, Çamşıh Halk Kültürü Serisi: 13, Sayfa:106

Derleyen: İsmail AYDOĞMUŞ

Önceki ve Sonraki Yazılar