İsmail Aydoğmuş

İsmail Aydoğmuş

“GÜLMEDİK ANAM” AĞITI

KANSERDEN ÖLEN FATMA AKIL’A “GÜLMEDİK ANAM” AĞITI

Bu yazımda sizlere bir Anadolu kadının yaşadıklarından ve onun ölümünde oğlu Mustafa Akıl’ın ardından yaktığı ağıttan söz edeceğim.

Fatma Akıl Ana, 1944 te Divriği Güneş İstasyonu’nda doğdu. Güneş’in sayılı esnaflarından olan aslen Kürtbeyaz Köyü’nden Yusuf Konuk ile Hatice Erdoğan ananın kızıdır.

Dört çocuklu ailede üçüncü çocuk olarak doğdu. Baba evinden Yine aynı köyden halaoğlu Gazi Akıl ile 14 yaşında evlendi, Şehriban, Zehra, Hatem ve Mustafa adlarında dört çocuk sahibi oldu. 1974 yılında eşi çocukları okutmak için Sivas’a göçtü. Güneş’teki kahveyi bıraktıktan sonra Sivas’ta Sigorta Hastanesinde çalışarak 1980 yılında emekli oldu. 2010 yılın da hakka yürüdü.

Fatma Ana’nın hayatı her Anadolu kadını gibi çile ve sıkıntılarla geçti.

14 ünde çocuk yaşında evlenip, hayat boyu kendini değil çocuklarını düşünmüştü. 2010 yılında yakalandığı mesane kanseriyle mücadele ederek iki yıl hastanede tedavi süresince acılar içinde yaşam mücadelesi verdi.

25 Aralık 2012 yılında hayata gözlerini yumdu. Mezarı Güneş İstasyonu ile Sogucak (Kürtbeyaz) Köyü arasında tepenin (gediğin) üzerindedir.

GÜLMEDİK ANAM

O gedikte bir yatan var
Yüreğimi sızlatan var

Aldı gitti şu ömrümü
Bu yazıyı bir yazan var

 

Ah anam gülmedik anam
Hangi bir derdine yanam

 

Yuvasız bir kuş misali
Ne yerim ne yurdum belli
Kırıldı kolum kanadım
Anam sen benden gideli
(Anam dünyadan gideli)

 

Ah anam gülmedik anam

Hangi bir derdine yanam

 

İçerimde yaralarım
Ağrılarım sızılarım
Kimseye belli edemem
Ağlamasın yavrularım
Üzülmesin yavrularım
 

Ah anam gülmedik anam

Hangi bir derdine yanam

 

Kalmadı dizin dermanı
Duyan olmaz feryadını
Ankara’da Antalya’da
Doktorlar sarmaz yaranı

 

Ah anam gülmedik anam

Hangi bir derdine yanam

Mustafa Akıl

Derleyen: İsmail Aydoğmuş

Kaynak Kişi: Mustafa Akıl 1963 Divriği Güneş köyü doğumlu 1974 yılında Güneş İlkokulunda başladığı öğreniminin orta ve lise eğitimini Sivas’ta tamamladı. 1982-86 yıllarında Ankara G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi’nin Müzik Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. 1986 da Tokat Reşadiye Lisesi’nde başladığı görevine Ankara, Mersin, Antalya da devam etti. Konyaaltı Lisesi’nden emekli oldu. 1985-91 yolları arasında TRT Ankara Radyosu THM Gençlik Korosu’nda çalışmalara katıldı. Antalya Büyük Şehir Belediyesi İ. Baha Sürelsan Konservatuarı’nda öğretmenlik, koristlik ve koro şefliği görevlerinde bulundu. Halen hayatını kışları Sivas’ta yazları Sagucak Köyü’nde devam ettirmektedir. 2019 da Ulusu Müzik’te “ Bizim Köyün Dayısı” adlı bir albüm çıkarmıştır. “Hasret Kaldık Divriği” eseri övgüye değer bir eserdir Zöhre Akıl’la evli Kemal ve Sultan adlarında iki çocuk sahibidir.

 

Derlemecinin Notu: Değerli sanatçımız ve müzik hocamız Mustafa Akıl’a baş sağlığı ve sabır dileklerimi sunuyor. “Divriği Ağıtları” kitap çalışmama verdiği ağıt desteğinden dolayı teşekkür ediyorum.

26 Aralık 2020 Halk Şairi Yazar İsmail Aydoğmuş

Önceki ve Sonraki Yazılar